Tragedia din Colectiv. Încă o persoană rănită în incendiul din clubul bucureştean a fost transferată în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia din Colectiv. Încă o persoană rănită în urma incendiului care a avut loc în urmă cu o lună în clubul Colectiv a fost transferată la un spital din Austria. Bilanţul tragediei care a avut loc pe 30 octombrie în clubul bucureştean a ajuns la 60 de morţi.

Potrivit Ministerului de Interne, o aeronavă a Inspectoratului General de Aviaţie, special dotată medical pentru transport aerian, a efectuat în luni dimineaţă o misiune umanitară de urgenţă către un spital din Austria, fiind transferat un pacient rănit în incendiul din Colectiv.

Pe parcursul zborului, pacientul a fost asistat de o echipă medicală SMURD.

Surse medicale au precizat că pacientul transportat este Adrian Albu, iar acesta era internat la Spitalul Elias.

Astfel, 37 de persoane rămân internate în spitalele din Bucureşti şi 30 în spitalele din străinătate.

De altfel, luni la ora 13.00, mai multe persoane s-au strâns în faţa clubul Colectiv pentru a comemora victimele tragediei. 

O lună de la tragedia din Colectiv

În urmă cu patru săptămâni, pe 30 octombrie 2015, un incendiu a izbucnit în clubul Colectiv din Capitală. Circa 400 de persoane participau în acest club la lansarea celui de-al doilea album al trupei Goodbye to Gravity, Mantras of War.

Membrii trupei au dorit să îşi lanseze albumul cu fast şi au anunţat, pe reţeaua de socializare Facebook, că au pregătit un show de zile mari celor prezenţi. Mai precis, au fost montate artificii pe stâlpii scenei şi, în doar 30 de secunde, buretele care-i antifona a fost cuprins de flăcări, extinzându-se rapid pe tavan.

Pe parcursul derulării anchetei a ieşit la iveală că artificiile utilizate în clubul Colectiv erau interzise în spaţiile închise. Concret, potrivit referatului prin care s-a cerut prelungirea arestului preventiv în cazul celor trei patroni ai clubului Colectiv, artificiile trebuiau montate în poziţie verticală, pe stative speciale şi doar în spaţii deschise.

Filmul tragediei, pe secunde

În momentul izbucnirii incendiului, în interiorul clubului Colectiv era instalat un sistem de supraveghere video funcţional, care le-a permis procurorilor să întocmească un film al evenimentelor.

  • 22:02:01, la câteva secunde după începerea concertului,  în partea dreaptă a imaginii se observă cum  artificiile montate pe stâlpul  schelei tehnice ce deserveşte scena sunt aprinse pentru prima dată. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului situat în partea stângă lângă scenă;
  • 22:32:00,  se observă cum se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei;
  • 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins se observă cum spaţiul dintre stâlpul de suţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţa tot mai mare;
  • 22:32:26 se observă, de fapt, cum tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente;
  • Suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacara devine violentă,  iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire la ora 22:32:35;
  • Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere numărul 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul;
  • 22:33:01, se observă că în interiorul clubului se află un număr mare de persoane care sunt strânse în jurul spaţiului deschis care realizează accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club.

Bilanţul, la scurt timp de la tragedie, arăta că 26 de persoane au murit pe loc. O a 27-a persoană a murit la scurt timp, la Spitalul Universitar, fiind ulterior recunoscută de mama sa după cercei. Însă alte peste 180 de persoane au fost internate în spitalele bucureştene, care au făcut faţă, cu greu, avalanşei de răniţi, unii dintre ei cu arsuri grave pe mari suprafeţe ale corpului.

Rând pe rând, pe propriile picioare sau duşi, de urgenţă, cu ambulanţele, aceştia au ajuns în 12 unităţi sanitare. În zilele ce au urmat tragediei, numărul victimelor a crescut, astfel că numărul celor care au pierdut lupta pentru viaţă se ridică, pe moment, la 60. Între timp, o parte dintre răniţi au fost transferaţi la spitale din străinătate, pentru a primi îngrijiri în clinici specializate din afară.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite