Tradiţia ţigănească a ajuns o afacere prosperă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Crăciun a pus pe picioare o afacere cu haine ţigăneşti apreciată şi de clienţii români. „Mâini de aur”, s-a născut pe un câmp: „Când i-a venit sorocul mamei, au oprit căruţa să mă nască“. Acum, la 53 de ani, reprezintă cea de-a şasea generaţie de croitori din familie.

Mircea Crăciun sau „Mâini de aur“, cum i se mai spune, este un cunoscut croitor ţigan care lucrează numai după tipare vechi de sute de ani. Bărbatul spune că afacerea sa merge bine şi nu se plânge de comenzi. Lui Crăciun îi pare însă rău că etnicii săi nu mai poartă hainele tradiţionale.

Materialul este greu de găsit

„Este marele meu chin de pe suflet: nici măcar fata mea nu mai poartă fustele ţigăneşti, se îmbracă în pantaloni. Puţini ţigani se mai îmbracă aşa ca strămoşii noştri.

Au ajuns românii să iubească straiele noastre mai mult decât noi, am clienţi români care vor fuste ţigăneşti“, spune Crăciun. El a mai explicat că, pentru că cererea este însă destul de redusă, materialul original, „o stambă specială“, a ajuns foarte greu de găsit.

„Dar mă descurc. Merg pe unde ştiu că găsesc costume vechi ţigăneşti şi le cumpăr. Din trei fuste reuşesc să fac una, şi tot aşa“, a explicat „Mâini de aur“. 

Meseria de croitor nu este singura pe care o ştie meşterul.  El este şi un priceput bijutier. Ultima expoziţie cu vânzare a lui Mircea Crăciun a fost la târgul de Crăciun de la Târgu Jiu, unde a lucrat bijuterii la comandă.

“Fiecare client vine şi îmi spune ce vrea, poate nu îi plac bijuteriile pe care le am expuse şi vrea un inel cu o piatră mai mare sau un medalion. Văd ce vrea şi mă apuc de muncă. Am clienţi care mă aşteaptă an de an, de două ori pe an venim la Târgu Jiu“, a mai spus „Mâini de aur“.

El a mai explicat că meşterii populari au reuşit ani la rând să îmbine cu succes tradiţia cu modernitatea. „Tradiţia ca afacere merge binişor. Anul trecut am reuşit să vând toată marfa pe care am adus-o.

Oamenii caută astfel de produse, sunt persoane care le apreciază. M-am pregătit din vreme, am realizat câteva bijuterii, aici, la târg, am făcut altele. Am vândut tot ce am făcut“, a spus el.

image

Puţini ţigani se mai îmbracă aşa ca strămoşii noştri. Au ajuns românii să iubească straiele noastre mai mult decât noi, am clienţi români care vor fuste ţigăneşti

image


Mircea Crăciun
croitor

Costume purtate de vedete

Ca să facă un costum adevărat de ţigancă, Mircea Crăciun munceşte câteva săptămâni. „Oamenii pot să le admire, să le cumpere. Un costum de ţigancă ajunge chiar şi la 10 milioane de lei vechi, dar cumpărători tot se găsesc“, a precizat Mircea Crăciun.

El mai spune că din mâinile sale au ieşit costumele folosite în telenovelele „Inimă de ţigan“ şi „Regina“.

„Mâini de aur“ a învăţat meserie de la tatăl său, pe la vârsta de nouă ani. „Zeci de ani am fost bijutier nomad. Din păcate, meşteşugarul de la colţ de stradă a dispărut“, spune bărbatul.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite