Revoltător. Prins după ce a fugit de justiţie 13 ani, un acuzat de crimă a fost eliberat de judecător pentru că e familist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei doi bodygurazi reţinuţi zilele trecute sub acuzaţia că în urmă cu 13 ani ar fi omorât în bătaie un cetăţen chinez este cercetat în stare de libertate. Aşa a decis instanţa Tribunalului Bucureşti pe motiv că inculpatul era la momentul comiterii crimei la prima faptă penală, iar acum este o persoană pe deplin integrată în societate, cu familie şi loc de muncă.

Decizia nu este definitivă, procurorii bucureşteni atacând-o deja în instanţă.

„Tribunalul nu ignoră gravitatea faptei presupus comisă reflectată prin împrejurările în care s-a acţionat - în public, de către inculpat care a acţionat împreună cu mai multe persoane - şi din limitele ridicate de pedeapsă prevăzute de lege pentru această infracţiune, reţinând însă că deşi sunt indicii că ar fi participat la comiterea acestei fapte, în intervalul de 13 ani comportarea inculpatului în societate a fost una corectă”, explică judecătorii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care au hotărât ca Alexandru Mihăiţă Poenaru să fie cercetat în stare de libertate, dar cu interdiciţia de a părăsi ţara timp de 30 de zile.

Asta după ce poliţiştii şi procurorii bucureşteni au căutat 13 ani indicii şi dovezi care să ateste cine sunt cei care l-au ucis în bătaie pe cetăţeanul chinez Wang Li Jiang în complexul comercial Europa.

Războiul pe taxa de protecţie

Concret, suspecţii Dan Ţiculeanu (40 ani), Alexandru Poenaru (34 ani) şi Nicu Lazăr (40 ani), toţi oameni de ordine în complexul Europa în anul 2000 când s-a comis crima, sunt acuzaţi că l-au bătut până l-au omorât pe Wang Li Jiang, de 26 de ani după ce acesta a avut un conflict cu un comerciant.

„Wang Li Jang deţinea un stand în complex. Acesta începuse să le ceară taxe de protecţie celorlalţii chinezi care făceau afaceri din complex. Asta i-a deranjat pe suspecţi, care la rândul lor erau acuzaţi de afaceriştii din zonă că cereau taxe de protecţie chinezilor. Drept urmare au hotărât să-l execute şi l-au bătut pumnii şi picioarele după care cu mai multe bâte de baseball până când victima a murit”, arată anchetatorii.

Incidentul a fost anunţat imediat la poliţie. Bătăuşii au dispărut, iar pentru Jang nu s-a mai putut face nimic. Ancheta începută atunci a fost deosebit de grea pentru că nici unul dintre martori nu a spus adevarul. „Toţi comercianţii din Complexul Europa, indiferent de naţionalitate, erau timoraţi de agenţii de pază, ba chiar le era frică să comenteze în faţa acestora sau să nu plătească taxele pe care aceştia le impuneau, altele decât chiria standului. Iar dacă nu primeau banii ceruţi, paznicii îi băteau pe comercianţi care nu aveau cui să se plângă în zonă pentru că agresorii erau foarte uniţi, iar din acest motiv le este frică de ei”, explică surse apropiate echipei de anchetă.

Cu greu şi sub promisiunea protecţiei, anchetatorii au reuşit să smulgă mărturii de la o parte dintre cei care au asistat la crimă.

„Doi agenţi de pază o imobilizaseră pe victimă, iar alţi agenţi de pază o loveau cu pumnii şi cu nişte beţe de aproape un metru lungime şi groase cât o bâtă de baseball. Din cauza faptului că erau peste 10 agenţi de pază şi toţi se îngrămădeau să lovească victima, nu pot spune cu exactitate câţi dintre ei aveau bâte şi câţi nu. Toţi paznicii încercau să lovească victima, însă din cauză că erau mulţi nu reuşeau să o lovească, unii lovind-o efectiv, iar alţii încercând doar să o facă. Dar am văzut cum unul din paznici încălţat cu pantofi negri, îi pusese pantoful pe faţa victimei ştergându-l de sânge cu talpa, în bătaie de joc”, îşi aminteşte unul dintre cei prezenţi la execuţie.

Acesta a mai povestit cum după ce victima a rămas la pământ fără suflare, „agenţii de pază au chemat un om în vârstă cu un căruţ de marfă, l-au urcat pe căruţ pe Wang Li Jiang şi au plecat cu acesta spre sala agenţilor de pază. Spre seară am aflat de la televizor că Wang Li Jiang a murit”, povesteşte martorul.

Jurnalist chinez împuşcat după ce a scris despre crima din Europa

La vremea respectivă, omorul comis asupra cetăţeanului chinez a fost relatat în publicaţia „Chinezii din România”.

Sub titlul „Bodyguarzii din Complexul EUROPA au omorât în bătaie un cetăţean chinez”, jurnalistul Li Jian Hua a arătat cum a aflat de la mai mulţi comercianţi chinezi din complex că paznicii au omorât un chinez.

La numai câteva zile, jurnalistul a fost împuşcat cu o armă cu glonţ într-un parc din Bucureşti. Din fericire, Hua a suprevieţuit atacului şi le-a relatat anchetatorilor că are convingerea că a fost împuşcat pentru că a publicat articolul despre moartea violent a conaţionalului său. Autorii atacului armat nu au fost identificaţi nici până astăzi.

În referatul prin care cer arestarea suspecţilor procurorii susţin că „există probe certe că lăsarea acestora în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. În al doilea rând, modul şi mijloacele de săvârşire a infracţiunii relevă o periculozitate sporită a inculpaţilor cu influenţă directă şi asupra gradului de pericol concret”.

„De asemenea, trebuie avută în vedere rezonanţa socială a unei asemenea fapte, existând posibilitatea ca lăsarea în libertate a inculpaţilorsă creeze  în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi să încurajeze alte persoane să comită fapte asemănătoare. Modalităţile concrete de comitere a faptei (într-un loc public intens populat, prin folosirea de obiecte contondente, cu o violenţă excesivă) întăresc convingerea că agenţii de pază acţionau in interiorul complexului după propriile reguli, cu un dispreţ total faţă de prevederile legale”, explică anchetatorii.

Cu toate acestea, instanţa Tribunalului Bucureşti a decis să elibere mandate de arestare preventivă doar pe numele lui Ţiculeanu, Nicu Lazăr fiind plecat din ţară. „Tribunalul reţine că atitudinea procesuală a inculpatului Poenaru Alexandru Mihăiţă nu justifică reţinerea. Împrejurarea invocată de Ministerul Public în sensul că răspunderea penală în cazul infracţiunii de omor calificat este imprescriptibilă nu justifică o soluţie de arestare a inculpatului cu ignorarea aspectului privind intervalul lung de timp scurs de la momentul comiterii faptei. Neîndoielnic, aspectul invocat nu împiedică continuarea cercetărilor pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele, cu consecinţa tragerii la răspundere penală a făptuitorilor, indiferent de intervalul de timp scurs de la data de săvârşirii faptei”, mai notează judecătorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite