Răzvan Cuc promite că pune, astăzi, în dezbatere publică proiectul de ordonanţă pentru reglementarea activităţii Uber, Bolt şi Clever
0
Într-o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Coaliţia pentru Economie Digitală, care reprezintă companiile de ridesharing Uber, Bolt şi Clever, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a promis că, în cursul zilei de astăzi, va pune în procedura de transparenţă decizională proiectul de ordonanţă care va reglementa activitatea de transport alternativ.
“Ne-am întâlnit la Ministerul Transporturilor unde ni s-a promis că documentul se va pune în dezbatere publică astăzi. Am ajuns la un consens în ceea ce priveşte unele propuneri pe care le-am facut. Ne dorim adoptarea în prima şedinţă de Guvern pentru că numai aşa se poate soluţiona situaţia din trafic. Punerea în dezbatere publică nu schimbă cu nimic situaţia de faţa în care 1 din 2 şoferi nu iese pe traseu, iar timpii de aşteptare au crescut foarte mult”, a declarat Cătălin Codreanu, reprezentantul Asociaţiei Coaliţia pentru Economie Digitală (ACED).
Reamintim că ACED a anunţat, miercuri, că peste 200.000 de oameni au semnat petiţia pentru reglementarea de urgenţă a serviciilor de ridesharing, în mai puţin de două zile.
”Solicităm Guvernului să arate că au auzit vocea consumatorilor şi să publice chiar azi proiectul de OUG promis. Am transmis acest mesaj şi reprezenanţilor Guvernului în cadrul unei noi întâlniri avute azi, a şasea din ultimele două luni, unde am discutat aspecte tehice privind viitoarea reglementare”, se arată în comunicat.
Asociaţia atrage atenţia că se simt efectele ordonanţei de modificare a legii taximetriei, care a adus sancţiuni aspre pentru cei care obţin venituri în urma utilizării platformelor de ridesharing.
”(...) mii de şoferi nu mai au astăzi niciun venit şi 2,5 milioane de utilizatori fie nu pot găsi o maşină, fie trebuie să plătească costuri şi de până la de trei ori mai mari. Credem că urgenţă este întru totul justificată. Fiecare zi care trece fără o decizie din partea Guvernului afectează direct milioane de oameni”, se arată în comunicat.
Marţi, asociaţia a transmis scrisori deschise către premierul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea, în care le solicită implicarea pentru reglementarea cât mai rapidă a serviciilor de rideshareing. Asociaţia spune că modificările aduse la legea 38/2003, intrate în vigoare săptămâna trecută, împreună cu lipsa unei reglementări specifice pentru industria de ridesharing şi e-hailing au creat o criză în domeniul serviciilor de transport alternativ.
În plus, modificările la legea taximetriei au dus la numeroase abuzuri, mulţi şoferi ai Uber, Clever şi Bolt fiind amendaţi de Poliţie şi luându-se împotriva lor măsura ridicării plăcuţelor de înmatriculare pentru 6 luni.