Materiale sanitare în valoare de peste 400.000 de euro, donate IGSU de către OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a anunțat, vineri, că Inspectoratul General pentru Situaţii de urgenţă a primit din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii materiale sanitare în valoare de peste 400.000 de euro, finanțate de Germania.

Raed Arafat a apreciat colaborarea României cu OMS și Germania Foto: Arhivă
Raed Arafat a apreciat colaborarea României cu OMS și Germania Foto: Arhivă

"Ce vedeți sunt o parte din materialele care au fost donate prin OMS, finanțarea venind din Germania, în cadrul unui program care sprijină țările care sunt în legătură cu ce se întâmplă în Ucraina, cu refugiații ucraineni și cu situația care este la granița noastră. Este vorba despre materiale sanitare de o valoare de peste 400.00 de euro, echipamente medicale care bineînțeles pot fi distribuite la orice moment acolo unde este nevoie, acolo unde este presiune, inclusiv materiale şi echipamente în caz de necesitate de transport de nou născuţi şi alte materiale de protecţie şi materiale care sunt necesare în acordarea asistenţei medicale, în principal, de urgenţă", a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, în cadrul unui eveniment privind oferirea unor donaţii din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sistemului integrat de urgenţă din România.

Șeful DSU a menționat și în ce constă această donație a OMS. 

„Sunt echipamente medicale, sunt diferite categorii, includ inclusiv incubatoare de transport de copii, în caz că trebuie să transportăm un număr mai mare de copii, includ echipamente medicale care pot fi trimise în zone în care e nevoie de ele, inclusiv monitoare, ecografe şi alte echipamente care pot să spun că vor fi de mare sprijin dacă este nevoie să le trimitem şi să venim în sprijin, în caz că apare o situaţie care necesită reacţia noastră. Sunt varii tipuri de echipamente, inclusiv consumabile, echipamente de acordare de asistenţă medicală de urgenţă", a spus Arafat.  

Raed Arafat a afirmat că distribuirea echipamentelor în cauză urmează să se stabilească împreună cu Ministerul Sănătății.

La acest moment ele vor merge să fie preluate de către stocurile strategice și după care se distribuie acolo unde considerăm că este nevoie și în consultare și cu colegii de la Ministerul Sănătății, acolo unde trebuie să ne consultăm pe anumite categorii de echipamente”, a explicat Arafat, după ce a fost întrebat la ce spitale vor fi distribuite echipamentele primite.

Arafat, despre colaborarea cu OMS și cu Germania 

La evenimentul la care participat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, au mai fost prezenți și inspectorul general al IGSU, generalul Dan Paul Iamandi, cât și ambasadorul Republicii Federale Germania în România, E.S. Peer Gebauer și reprezentantul OMS în România dr. Caroline Clarinval.

"Colaborarea noastră cu OMS și cu Germania deja este foarte bine cunoscută. Dacă vorbesc de biroul OMS în ultimii doi ani pot să spun că această colaborare s-a intensificat, inclusiv pe pregătirea personalului nostru pe partea de chimic, biologic și radionuclear, pe colaborarea pe diferite domenii de formare a personalului din domeniul asistenței medicale de urgență. Iar cu Germania, colaborarea este deja foarte bine cunoscută și doar menționez, în valul al patrulea COVID, Germania s-a oferit să preia pacienți din România chiar trimițând un avion al Forțelor Aeriene Germane, care a preluat o parte dintre ei și a acordat un sprijin în valoare de peste 20 de milioane de euro, în jur de 24 de milioane de euro, cu anticorpi monoclonali care au fost folosiți în tratamentul pacienților din România. Totodată cu Germania crește foarte mult operarea noastră cu protecția civilă din cadrul MAI, semnând chiar anul trecut un protocol de cooperare între departamentul DSU din cadrul MAI și Ministerul de Interne din Germania, cu colegii care se ocupă de partea de protecție civilă, existând proiecte de cooperare foarte bine conturate pentru următorii ani”, a mai precizat șeful DSU.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite