Lacul Nuntaşi, secat în totalitate în această vară, are din nou apă
0Lacul Nuntaşi are din nou apă. Asta după ce Administraţia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a transmis că în acest an, ca rezultat al secetei accentuate, începând din luna mai, nivelul apei din lac a scăzut mult mai rapid decât de obicei şi a ajuns la secarea totală.
"La iniţiativa Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării s-a încheiat un protocol de colaborare cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) având avizul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în scopul remedierii situaţiei şi refacerii ecosistemului periclitat din lacul Nuntaşi. ABADL Constanţa a derulat lucrările de decolmatare a canalului de legătură cu Lacul Sinoie prin intermediul Lacului Histria. Astăzi, 29 octombrie 2020, a fost finalizată şi ultima etapă a lucrărilor de reconectare a acestor lacuri, a fost restabilită curgerea naturală, iar Lacul Nuntaşi este din nou alimentat cu apă, revigorând astfel fauna şi flora afectate de secetă”, potrivit unui comunicat trasnmis de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, conform News.ro
La începutul lunii septembrie au început lucrările de decolmatare a canalelor care transportau apa din Lacul Istria în Lacul Nuntaşi, care a secat cu totul în această vară.
La 10 august ac, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanţa că Lacul Nuntaşi este secat în proportie de 95%, iar la 12 august, la Prefectura Constanţa a avut loc o şedinţă de lucru la care au participat reprezentanţi ai A.B.A.D.L., A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa Constanţa şi ai comunei lstria, în care a fost evaluată situaţia lacului şi s-au stabilit paşii pentru găsirea unei soluţi
Lacul Nuntaşi, care se întinde pe 850 de hectare, s-a format într-un fost golf de natură tectonică, pe teritoriul judeţului Constanţa. El a devenit cunoscut datorită nămolul sapropelic, asemănător celui de la Techirghiol. În urmă cu mai multe decenii, oameni din toată ţara veneau aici pentru a se bucura de efectele terapeutic al nămolului de pe fundul apei, fiind amenajat în zonă şi un camping.