Grevă la metrou. Negocierile dintre sindicalişti şi conducerea Metrorex au eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Riscul unei greve generale la metrou creşte în condiţiile în care negocierile dintre sindicatele de la metrou şi oficialii Metrorex au eşuat din nou. Sindicatele au cerut o majorare salarială puţin peste 20%, însă, potrivit acestora, ministrul Transporturilor, Lucian Şova ar fi stabilit o limită de 18%.

Liderul sindicaliştilor de la metrou, Ioan Rădoi, a dat vina pe actualul ministru al Transporturilor pentru eşecul negocierilor de luni, care nu ar accepta o majorare salarială de peste 18% aşa cum cer sindicatele. „Ministrul Şova a dat dispoziţie ca majorarea să nu se încadreze în bugetul de venituri şi cheltuieli. A zis 18% şi atât. Noi am propus un procet de 21%, deşi iniţial cerusem 42%, şi argumentasem cum se ajunsese la această sumă. Nu ştiu dacă în aceste condiţii mai este loc de negociere, deşi mai este programată o nouă întrevedere săptămîna viitoare. Cred că Iohannis şi partidul de guvernământ vor o grevă la metrou. Noi vrem un nou ministru, de la care ne aşteptăm să nu fie răutăcios. Actualul ministru de ămpinge spre grevă”, a declarat liderul sindicatelor de la metrou.

La sfârşitul lunii noiembrie, Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea grevei de la metrou declanşată de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM). 

Ministrul remaniat al Transporturilor, Lucian Şova, declara anterior că greva de la metrou este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţii, metroul Bucureşti nefiind construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului.

"Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului, care, de mai bine de 20 de ani, conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia întotdeauna având în vedere şi propriile lor interese. Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou", a subliniat Şova.

Potrivit acestuia, negocierile referitoare la încheierea Contractului Colectiv de Muncă au început cu câteva luni în urmă, au fost 8 runde de negocieri, iar principala şi singura revendicare nenegociabilă a fost creşterea salariilor cu 42%.

Şova a menţionat, totodată, că angajaţii de la metrou au beneficiat de creşteri salariale în ultimii patru ani astfel: în 2015 - 9%, în 2016 - 12%, în 2017 - 21% şi în 2018 ar trebui negociată o creştere salarială de 42%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite