Grădinile „suspendate” răsar printre betoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădiniţele pun la bătaie idei originale pentru crearea de spaţii verzi. Petrecerea de închidere a proiectului „Grădina verde de la grădi” a avut loc în această dimineaţă la Grădiniţa „Căsuţa Poveştilor”.

 Gazdele au fost extrem de solicitate: grădina lor, „suspendată”,  a fost revelaţia proiectului. Fundaţia Comunitară Cluj a obţinut la această ediţie o sponsorizare de 55.000 lei, din partea firmei Terapia Ranbaxy, pe care i-a distribuit unui număr de 11 grădiniţe, pentru amenajarea de spaţii verzi în interiorul instituţiei. Proiectul se  află la cea de-a doua ediţie. Silvia Poptean, directorul grădiniţei gazdă, ne-a declarat că ideea grădinii suspendate pe o pivniţă a venit după ample dezbateri cu toţi colegii, părinţii şi copiii.

Pivniţă periculoasă

Problema era lipsa spaţiului pentru extinderea grădinii existente, amenajate încă de la prima ediţie a concursului, de anul trecut, cu flori şi legume. „Aveam în spatele clădirii o pivniţă dezafectată, în care funcţionase depozitul de legume şi fructe, pe care copiii se jucau, care putea fi periculoasă. Ne-a venit ideea s-o izolăm şi să ne construim aici un loc de joacă şi de studiu”, ne-a spus Poptean.
Decizia a fost luată în plină secetă, la sfârşitul lunii aprilie. Pe suprafaţa betonată au montat băncuţe, cu un suport înalt de tablă. Au „tocmit” două basculante cu pământ, iar copiii, părinţii şi educatoarele l-au cărat cu găleata sau roaba. A rezultat o movilă uriaşă, pe care au plantat gazon şi sute de butuci de gard viu. Copiii au udat grădina zilnic în luna cea mai secetoasă a anului. Banii primiţi de la organizatori au fost utilizaţi pentru achiziţia de răsaduri pentru gardul viu şi gazon.

Idei de top

Idei interesante au mai avut şi reprezentanţii altor grădiniţe. Fundaţia Bethania a decis înfiinţarea unei grădini senzoriale. „Este vorba de flori aromate, care acoperă toată gama aromelor, în special flori medicinale”, ne-a declarat Dana Cristiana Maier, responsabila de proiect. Grădiniţa „Trenuleţul Veseliei” a amenajat spaţiul verde în jurul unei poveşti cu un spiriduş, care le povesteşte copiilor cum a fost alungat de oameni din lumea verde de basm, pe care au poluat-o. Alţii au combinat florile cu legumele şi viţa-de-vie şi colivii pentru păsărele (Grădiniţa Albinuţa), sau au înlocuit betonul cu spaţiu verde (Grădiniţa Unitariană).
Fiecare dintre cele 11 grădiniţe care au părticipat a primit câte 5.000 de lei pentru a amenaja spaţiile verzi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite