Examene pentru posturi de subofiţeri, „aranjate" în WC-ul unităţii
0Fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca", judeţul Giurgiu, colonelul Marian Ghimpeţeanu şi maiorul Daniel Panait au fost arestaţi, astăzi, de judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti, în dosarul fraudării concursului pentru ocuparea posturilor de ofiţeri şi subofiţeri la această unitate.
În acest dosar au fost trimise în judecată 53 de persoane, ofiţeri superiori, subofiţeri şi candidaţi la examenul care a avut loc în perioada august-octombrie 2007. Colonelul a fost acuzat că ar fi fraudat examenele după ce ar organizat o grupare infracţională, formată din 50 de cadre militare din subordinea sa şi din membri comisiilor de examinare, pe care i-ar fi determinat să falsifice foile de concurs pentru un 67 candidaţi.
Bileţelul roz şi semnele cu piciorul pe sub masă
Sublocotenentul Mihai Olexiuc, unul dintre membrii Comsisiei de la examenul pentru postul de subofiţeri „pază" a povestit procurorilor cum s-a fraudat examenul. Înainte de examen, s-a întâlnit în WC-ul unităţii cu comandantul Mihai Ghimpeţeanu, care i-ar fi dat un bileţel roz pe care erau notate numele a opt candidaţi „favorizaţi".
„Totodată, mi s-a explicat că aceştia trebuiau să promoveze examenul. La întrebarea mea: „Cum pot să fac asta acum când a început corectarea şi nu mai pot face nimic pentru că lucrările sunt sigilate?", domnul colonel mi-a răspuns: „Îi ţii minte pe ăştia şi când le strigi nota care o merită, strigi una mai mare".
Şi, înainte de plecare, mi-a zis: „Te descurci tu că eşti băiat deştept." După aceea am intrat în sala de concurs şi m-am aşezat la catedră.Membrilor comisiei le-am arătat lista şi când aceştia s-au uitat la mine, am ridicat din umeri şi am replicat: „Ce vreţi, mă? E ordin. Cum dracu' facem?" M-am sfătuit cu ei, le-am spus să memoreze numele trecute pe listă şi pe măsură ce eu citeam lucrările, să-mi facă un semn cu piciorul pe sub masă ca să-mi aduc aminte de respectivul".
Pile pentru soţia şefului jandarmilor
Gruparea lui Ghimpeţeanu a avut „emoţii" pentru fraudarea examenul la probele sportive, deoarece probele erau eliminatorii. Spre exemplu, candidata Anca Teodora Ruşanu a picat proba de „viteză 50 de metri" şi nu mai putea participa la restul probelor. Candidata era soţia locotenet-colonelului Daniel Petruţ Ruşanu, şeful Inspectoratului de Jandarmi Giurgiu, care i-a cerut ajutorul „omologului" său Mihai Ghimpeţeanu.
La faţa locului s-a prezentat însuşi şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI)- Giurgiu, comisarul-şef Mihail Predescu, care a venit să-i pună o vorbă bună concurentei. Predescu a încercat să-l „reducă la tăcere" pe locotenetul Mihai Petrişor Olteanu, unul dintre examinatori, şi i-a fluturat prin faţă un plic sigilat şi ştampilat cu însemnele S.I.P.I. Giurgiu.
Predescu ar fi spus că în plicul respectiv erau documente oficiale din care ar rezulta că în cazul Ancăi Teodora Ruşanu a fost efectuată o testare a comisiei, specifică metodelor D.G.I.P.I., şi că, din acest motiv, candidata respectivă ar fi simulat faptul că nu s-a încadrat în timp şi că testul a fost trecut cu bine, încercând să-l determine pe preşedintele comisiei să creadă că există o acoperire legală a falsului deja săvârşit.
Probele sportive au fost reluate, iar Anca Teodora Ruşanu le-a trecut cu brio. Locotentul Luminiţa Carmen Panait a recunoscut într-o convorbire telefonică, interceptată de SRI, întreaga tărăşenie: „Eu ţin minte faza, atunci dacă eu colaboram cu ăştia, ofiţerii de la viteză veneau la mine, la abdomene şi de la abdomene plecau la bârnă şi Roşianca a dat viteza şi a venit la mine. Şi a venit la mine, nici măcar n-a mai stat la rând, sau ceva, s-a aşezat direct pe saltea .....Ee.....o aveam pe listă, de ce să nu recunosc?!".
Şpaga-n euro, lenjerie şi icoane
În cazul candidatei Claudia Emilia Clăpan, pentru o notă de 9.55, preschimbată în 10, la examenul de „protecţie civilă", locotent-colonelul (r) Mirela Luminiţa Lixandru a primit o icoană cu chipul „Maica Domnului cu Pruncul". De la mama aceleiaşi candidate, maiorul Valeriu Daniel Panait a primit o lenjerie de pat, iar colonelul Marian Ghimpeţeanu-suma de 2.000 de euro.
De altfel, sumele care s-au dat pentru a promova la acest examn au fost între 500 şi 3.000 de euro, în funcţie de gradul persoanei care recomanda candidatul.