Este oficial: Se reia ancheta în Dosarul „Revoluţiei”. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul „Revoluţiei” va fi redeschis, după ce magistraţii Curţii Supreme au admis cererea procurorilor în acest sens. Decizia de luni a magistraţilor este definitivă.

Propunerea de redeschidere a anchetei în dosarul „Revoluţiei” a fost făcută pe 5 aprilie de procurorul-general interimar de atunci, Bogdan Licu. Motivul: cercetările făcute în dosar până la închiderea acestuia au fost haotice şi defectuoase. 

„Am apreciat în aceste condiţii că modul în care s-a desfăşurat ancheta nu corespunde exigenţelor CEDO în ceea ce priveşte obligaţia statului de a efectua o anchetă efectivă“, a susţinut magistratul.

Mai mult, el a adăugat că o parte din stenogramele efectuate în cauză nu se află la dosar, asta deşi au fost prezentate în mai multe cărţi publicate în cei 26 de ani de la producerea evenimentelor. Procurorul Licu a precizat că, în cazul mai multor persoane care au decedat în urma evenimentelor din decembrie 1989 nu au fost făcute autopsii.

Bogdan Licu a menţionat că nu s-a recuperat muniţia armelor cu care s-a tras, „armele nu au fost identificate şi nici trăgătorii”. În încheiere, procurorul general interimar al Parchetului General a declarat că în acest caz nu a intervenit prescripţia pentru faptele penale comise în decembrie 

Dosarul Revoluţiei, închis după 26 de ani de la evenimente

Pe 14 octombrie 2015, procurorii militari din Parchetul General au decis clasarea dosarului Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind moartea a 709 oameni şi rănirea a 2.198, dintre care 1.855 au fost împuşcaţi şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze.

Potrivit unui comunicat de presă emis pe 23 octombrie, procurorii de la Secţia Parchetelor Militare au finalizat cercetările în dosarul privind faptele comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri.

În raport de rezultatul cercetărilor efectuate cu privire la fiecare victimă în parte şi de impedimentele procedurale referitoare la punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale în cauză, prin Ordonanţa de pe 14 octombrie 2015 s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii, reţinându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, „nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare”.

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei pentru infracţiunile de omor, tentativă de omor şi instigare la infracţiunea de omor, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există.

CEDO sancţionează România

România a pierdut mai multe procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). La începutul lunii aprilie 2016, instanţa a emis o nouă decizie în cazul victimelor Revoluţiei din decembrie 1989. Statul român trebuie să plătească 15.000 de euro despăgubiri pentru 45 de familii ale victimelor Revoluţiei. Este vorba de daune de aproximativ 675.000 de euro. CEDO reclamă lipsa unei anchete efective în acest dosar.

Pe 23 februarie, CEDO a dat câştig de cauză într-un alt dosar, pentru 17 români, rude ale celor care au murit în decembrie 1989. Despăgubirile dispuse de CEDO în acest dosar au fost de 255.000 de euro.


Reprezentanţii Asociaţiei „21 Decembrie 1989“ spuneau atunci că încă 200 de plângeri privind evenimentele din decembrie 1989 îşi aşteptau rezolvarea la CEDO. Astfel, până în prezent, în cele 62 de cazuri, rude ale victimelor Revoluţiei, care au câştigat la Curtea Europeană în acest an, România are de plătit 930.000 de euro, la care se adaugă cheltuieli de judecată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite