Documentar despre românii din Timoc, la 100 de ani de la Marea Unire
0Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin prin Timoc Press, în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, a realizat un film documentar despre românii din Timocul sârbesc, în contextul Centenarului Marii Uniri.
Proiectul a marcat Ziua Românilor de Pretutindeni, înscriindu-se printre acţiunile dedicate Centenarului Marii Uniri.
Filmul documentar, care descrie specificul comunităţii de români din Serbia de Răsărit, oferă o serie de explicaţii în legătură cu particularităţile acestei comunităţi. Conştientizarea unei continuităţi a memoriei istorice, comune tuturor românilor este un alt element vizat de proiect.
Drepturi doar pe hârtie
Comunitatea de români din Valea Timocului lupta neîncetat pentru a-şi păstra identitatea şi tradiţiile. Populaţia vorbitoare de limba română din estul Serbiei nu are, de mai bine de 100 de ani, învăţământ, presă sau servicii bisericeşti în limba maternă.
Serbia a ratificat cele mai importante acorduri internaţionale din domeniul protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale, precum Pactul privind drepturi civile şi politice, Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale din cadrul Consiliului Europei şi Convenţia europeană cu privire la limbile minoritare şi regionale. Constituţia sârbă garantează că membrii minorităţilor naţionale participă la procesul de luare a deciziilor sau decid singuri asupra unor probleme din domeniul culturii, educaţiei, informării şi utilizării oficiale a limbii, singuri sau prin reprezentanţii lor.
Asta cel puţin în teorie, pentru că în practică lucrurile stau cu totul altfel. În Timoc, etnicii români încă luptă pentru recunoaşterea drepturilor elementare, iar în Voivodina, deşi comunitatea românească este recunoscută oficial, se stinge treptat, treptat. Clasele româneşti se închid, activităţile culturale se pierd, iar odată cu ele este pe cale să dispară şi limba maternă.