Conflictele de interese macină universităţile
0Un raport al Asociaţiei EDU-CER arată că profesorii universitari îşi fac propriile evaluări. Credibilitatea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior este dinamitată de conflictele de interese.
MAI CITEŞTE ŞI:
Avem universitate de o stea
Facultăţile din „Lista ruşinii“ provoacă scandal
Universitatea din Bucureşti are un album “muzeu”
„Carol Davila“ n-a primit nicio stea
Universităţilede Ştiinţe Agronomice şi de Medicină din Bucureşti, ultimele în topul integrităţii
Ce facultate preferaţi, de stat sau privată?
Studiul relevă că la nivelul conducerii Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS) există un conflict de interese. Astfel, preşedintele agenţiei, profesorul Ioan Curtu, e reprezentantul Universităţii Transilvania din Braşov, vicepreşedintele Călin Oprea e profesor la Academia de Studii Economice, iar Mihai Aristotel Ungureanu e vicerectorul Universităţii Româno-Americane.
„Nu există nicio certitudine că evaluarea universităţilor e corectă atâta vreme cât membrii din conducerea acestei instituţii sunt reprezentanţi ai unor universităţi din ţară. Credem că, pentru o evaluare cât de cât corectă, trebuie ca aceşti profesori să-şi dea demisia de la universitate”, susţine Ştefan Vlaston, preşedintele EDU-CER.
Acesta mai arată că ARACIS a acreditat specializări care nu există în lista oficială a specializărilor, cum ar fi „meloterapia” de la Universitatea Transilvania Braşov.
Evaluatorii, subordonaţi politic
„La universitatea de unde provine preşedintele Ioan Curtu au fost acreditate 25 de facultăţi într-o singură zi. În plus, evaluatorii au fost numiţi politic şi sunt subordonaţi politic.”
Raportul mai arată că cinci membri din conducerea agenţiei au fost nominalizaţi de Senat, alţi cinci membri au fost numiţi de Consiliul Naţional al Rectorilor, iar alţi cinci au fost numiţi la propunerea Ministerului Educaţiei. „Cel mai bine ar fi ca statul român să apeleze la agenţii independente din alte ţări.
Ar fi singura şansă de a distruge clanurile din universităţi”, mai spune Ştefan Vlaston.
Rapoartele ignoră plagiatul şi nepotismul
Datele din raport sunt confirmate şi de Ad-Astra, o altă organizaţie neguvernamentală care se ocupă de învăţământul superior. Reprezentanţii acesteia au trimis o scrisoare către Reţeaua Europeană pentru Asigurarea Calităţii (ENQA) în care arată care sunt motivele pentru care agenţia nu e credibilă.
„Evaluările făcute de ARACIS au eşuat să arate cazurile de plagiat din universităţi. Niciun raport al Agenţiei nu vorbeşte despre nepotismul, plagiatul şi lipsa de transparenţă adminstrativă şi financiară din instituţiile de învăţământ superior”, se mai arată în documentul Ad-Astra.
Răzvan Florian, preşedintele Ad-Astra, a trimis raportul la ENQA pornind de la faptul că ARACIS-ul a criticat topul integrităţii universităţilor, realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate. ”Faptul că au contestat un astfel de top înseamnă că le convine să ignore problemele din instituţii. N-au niciun interes să critice anumite universităţi pentru că au o legătură cu acele instituţii”, arată Răzvan Florian.
ARACIS nu vede nicio incompatibilitate
Reprezentanţii ARACIS susţin că nu există incompatibilităţi între faptul că membrii conducerii agenţiei sunt profesori universitari la diverse instituţii şi, în acelaşi timp şi evaluatori la o agenţie care ar trebui să fie independentă.
„Există un principiu european care spune că evaluatorii trebuie să fie din acelaşi domeniu. Nu pot eu ca jurist să merg să evaluez ceva ce nu cunosc”, a declarat Mihai Floroiu, purtător de cuvânt ARACIS.


N-au niciun interes să critice anumite universităţi, pentru că au o legătură cu acele instituţii.

Răzvan Florian
preşedintele Ad-Astra


Cel mai bine ar fi ca statul român să apeleze la agenţii independente din alte ţări. Ar fi singura şansă de a distruge clanurile
din universităţi

Ştefan Vlaston
preşedintele Edu-Cer