Cartoful mutant naşte primul scandal în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Păun s-a arătat scandalizat de pledoaria pro OMG care a avut loc astăzi
Gabriel Păun s-a arătat scandalizat de pledoaria pro OMG care a avut loc astăzi

Mai mulţi specialiştii agronomi şi ecologistul Gabriel Păun s-au încăierat astăzi în cadrul unei dezbateri despre organismele modificate genetic

Specialiştii agronomi români care susţin intruducerea culturilor de plante modificate genetic în România s-au întâlnit astăzi, la Academia de Ştiinţe Agricole, pentru o a ţine o pledoarie pro OMG. Ei au adoptat o rezoluţie prin care apreciază ca binevenită aprobarea cultivării cartofului Amflora pe teritoriul UE şi solicită Guvernului şi Parlamentului României ca deciziile ce se vor lua în ceea ce pirveşte autorizarea OMG-urilor în ţara noastră să se bazeze pe „argumente ştiinţifice şi economice“. Argumentele celor prezenţi la dezbatere erau net în vafoarea cultivării acestor culturi controversate.

Cartoful mutant, refuzat în România

Cartof rezistent la antibiotice

Dezbaterea a fost susţinută de Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, dar şi de reprezentanţi ai Comisiei Ştiinţifice de Biotehnologie, printre care Doru Pamfil şi Elena Badea. La eveniment a participat şi Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei pentru Agricultură de la Camera Deputaţilor.

Deşi au precizat că au invitat la dezbatere atât oameni pro OMG, cât şi pe cei care se împotrivesc acestor culturi, singura voce anti mutanţi care s-a s-a făcut auzită a fost cea a lui Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei de mediu Agent Green. El a ripostat în momentul în care Elena Badea a spus că nu există niciun pericol dacă Amflora, cartoful modificat genetic ce a fost de curând autorizat de Comisa Europeană, ar intra în consumul uman. Păun a spus atunci că rezistenţa la antibiotice a cartofului respectiv nu poate fi decât periculoasă, moment în care Elena Badea a cerut să fie scos din sală. „Ieşi afară maimuţoiule“, se auzea în aula academiei, iar pe holuri, specialiştii spuneau despre el că este „nesimţit“ şi „agramat“.

„Importăm în loc să cultivăm“
În cadrul dezbaterii, Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţilor Producătorilor Agricoli din România, susţinea că ţara noastră trebuie să înceapă să cultive soia modificată genetic, atâta timp cât consumă astfel de produse din import. „Noi fermierii nu înţelegem cum e bun şrotul de soia modificată genetic importat din America de Nord şi din America de Sud şi cum nu e bună soia modificată genetic cultivată în România“, preciza Sitaru. În general dezbaterea s-a desfăşurat în jurul rentabilităţii economice a organismelor modificate genetic şi mai puţin în ceea ce priveşte sănătatea umană. „Având în vedere că sunt contestate, ar fi bine să aplicăm principiul precauţiei“, a spus Păun, în momentul în care, după mai multe insistenţe, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii.

Există mai multe state care au interzis cultivarea OMG-urilor, printre care Austria, Ungaria, Grecia, Luxemburg, Franţa şi Germania. „Sunt decizii politice şi nu ştiu de ce deciziile politice ale Austriei sau ale Ungariei trebuie să infuenţeze deciziile politice ale României“, spunea Elena Badea la dezbatere. Ea a adăugat că are emoţii de fiecare dată atunci când la Ministerul Mediului ocupă poziţia de ministru „un ungur“, pentru că se teme ca, în ceea ce priveşte OMG-urile, politica lui să fie cea a Ungariei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite