Care sunt bolile care ne „iau” permisul de conducere
0Bolile de inimă grave, diabetul zaharat sau tulburările neurologice care afectează sistemul nervos central sau periferic sunt câteva dintre afecţiunile care ne lasă fără permis.
Toate situaţiile în care şoferii nu au voie să conducă sunt prevăzute în Ordinul 1162/2010, dat anul trecut de Ministerul Sănătăţii, pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.
EDITORIAL: Viaţa e un mare cârcotaş, de Grigore Cartianu
Vezi mai jos care sunt afecţiunile grave care nu ne permit să conducem în siguranţă:
Acuitatea vizuală scăzută. În cazul în care şoferul are probleme cu acuitatea vizuală; câmpul vizual, are o capacitate vizuală scăzută în condiţii de luminozitate redusă, atunci medicul hotăreşte dacă îi dă permisul.
Documentul prevede că nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau conducatorii auto care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie.
Legea prevede că după o pierdere importantă a vederii la un ochi, trebuie să existe o perioada suficientă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După aceasta perioada, conducerea se permite numai în urma unui aviz favorabil din partea specialistilor oftalmologi şi a experţilor auto.
Mai citiţi şi:
Medicul de familie trebuie să sesizeze poliţia dacă un pacient este inapt să şofeze
Auzul. Dacă cel şoferul are pierderi de auz, atunci el va cere avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate.
Afecţiuni cardiovasculare. Persoanele care dobândesc tulburări grave ale ritmului cardiac nu mai au voie să conducă autovehiculul. În plus, legea prevede că orice afecţiune care duce la alterarea rapidă a funcţtiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranţa rutieră şi este incompatibilă cu calitatea de şofer.
Persoanele care suferă de tensiune arterială anormală vor fi supuse unor teste medicale suplimentare.
De asemenea, permisele de conducere nu pot fi eliberate sau reînnoite, în general, persoanelor care prezintă angină pectorala de repaus sau la emoţie.
Cei care au antecedente de infarct miocardic au voie să conducă numai cu avizul medical autorizat şi, în cazul în care este necesar, numai cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.
Diabetul zaharat. Persoanele cu hipoglicemie acută care necesită ajutorul altei persoane, dar şi cei care au avut un al doilea episod de hipoglicemie acuta în decursul a 12 luni nu au voie să comnducă.
Afectiuni neurologice. Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite conducătorilor auto care prezintă afecţiuni neurologice grave precum epilepsia.Legea prevede că în cazul crizelor de epilepsie sau a altor tulburări subite ale stării de conştienţă constituie un pericol real şi grav pentru siguranţa rutieră.
Tulburari mintale. Legea prevede că tulburările mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecţiuni, traume ori interventii neurochirurgicale, retard psihic sever sau problemele comportamentale grave datorite vârstei, dar şi tulburările grave ale capacităţii de judecată, comportament ori adaptabilitate nu permit şofatul.