Cafea şi ţigări de la Loto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile neprofitabile ale Loteriei vor fi transformate în chioşcuri cu de toate. Angajatele vor vinde, pe lângă bilete la 6/49 sau Pariloto, şi ţigări, gumă de mestecat, cafea sau cartele telefonice.  

Jucătorii de Loto vor găsi în agenţiile proprii ale Loteriei şi alte produse în afară de bilete. Pe motiv că operatoarele din agenţii au prea puţină treabă şi nu îşi justifică salariul, oficialii Loteriei au hotărât să le transforme în vânzătoare de cafea, ţigări, gumă de mestecat şi orice fel de alte produse alimentare şi nealimentare, mai puţin băuturi alcoolice.

Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul instituţiei, Loteria aşteaptă în prezent “oferte pentru comercializarea, prin intermediul agenţiilor Loto, a produselor alimentare şi nealimentare şi pentru prestare de servicii precum reîncărcare electronică a cartelelor de telefonie mobilă”.

Companiile distribuitoare ale acestor produse trebuie să depună oferte până luni. “Până în prezent nu a depus nimeni ofertă”, ne-a declarat ieri Liliana Mincă, şefa Loteriei. Oficialii instituţiei nu au de gând să renunţe la această idee. În cazul în care nu se vor prezenta firme interesate, se va relua procedura. Firmele trebuie să prezinte un business plan şi să direcţioneze  un comision mare din vânzări către Loterie.

Atribuţii suplimentare

Potrivit referatului aprobat de Consiliul de Administraţie, această decizie a fost luată după o analiză în teritoriu care a demonstrat că productivitatea muncii în cazul vânzătoarelor din agenţii este scăzută. “În afară de zilele de joi şi duminică, în săptămânile cu report mare, angajatele din agenţii nu sunt prea ocupate”, a mai spus Liliana Mincă.

 Pentru orice produs care va fi introdus la vânzare, în agenţii se va desfăşura un program-pilot în cadrul celor mai profitabile puncte de lucru. Dacă va exista cerere pentru produs, acesta va fi introdus în toate celelalte agenţii. Decizia de a trasa atribuţii noi pentru angajaţii Loteriei vine în contextul unui proces de reorganizare prin care trece instituţia.

În unele dintre agenţiile Loto proprii ale instituţiei au mai existat până acum doi ani şi alte produse comerciale. Până la mijlocul lui 2006, jucătorii puteau cumpăra cartele telefonice şi ţigări.

Ziare s-au găsit în unele agenţii până la sfârşitul anului trecut.  O altă strategie pentru obţinerea unui profit mai mare a fost deschiderea unor agenţii Loto în interiorul lanţului de hipermarketuri Carrefour şi în benzinăriile OMV. Oficialii Loteriei iau în calcul chiar vânzarea de lozuri răzuibile la casele de marcat din hipermarketuri.

Reorganizare dictată de ANAF

Până pe 15 noiembrie, Loteria va fi reorganizată. Centrele zonale din prezent vor fi transformate în 41 de centre de profit. “Directorii care vor fi numiţi şefi peste aceste centre vor fi testaţi”, a afirmat Liliana Mincă, preşedintele Loteriei. Acest lucru  înseamnă că cea mai mare parte din actualii directori îşi vor pierde funcţiile. “La jumătatea lunii noiembrie vom şti exact noua conducere din teritoriu”, a mai spus aceasta.

O altă necunoscută este numărul angajaţilor care vor dispărea din noua organigramă. Mincă susţine că nu vor avea loc disponibilizări, dar recunoaşte că unele departamente din Loterie sunt supradimensionate. Primele nemulţumiri în legătură cu reorganizarea instituţiei au apărut deja din partea unui sindicat înfiinţat la Cluj.

Directorii de la Cluj sunt şi ei printre cei vizaţi de schimbări. Reorganizarea a fost demarată în urma unei decizii impuse de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Primul pas va fi făcut la centru, în departamentele importante ale instituţiei. 

Sindicatul de la Cluj atacă

Liderii sindicali de la Cluj au reuşit să câştige un proces intentat Loteriei prin care solicitau ca 10% din profitul instituţiei pentru perioada 2005-2007 să fie repartizat angajaţilor. Loteria a contestat deja verdictul instanţei dat la sfârşitul lunii septembrie. Legea care prevede ca 10% din profitul instituţiei - însă nu mai mult de un salariu mediu de persoană - să ajungă la angajaţi a trecut deja de Senat.

Reţea în toată ţara

În prezent există în întreaga ţară peste 1.700 de agenţii Loto, din care 900 sunt proprii. Restul sunt mandatare, adică agenţii înfiinţate în interiorul altor spaţii comerciale pentru care proprietarii spaţiului primesc comision din vânzări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite