Bucureşti: Copiii obezi, victimele părinţilor „iubitori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: Copiii obezi, victimele părinţilor „iubitori“
Bucureşti: Copiii obezi, victimele părinţilor „iubitori“

Adrian şi Bogdan, doi dintre elevii „îndopaţi“ din prea multă dragoste părintească, trebuie să lupte cu răutăţile celor din jur. Peste 8.000 de elevi din Capitală sunt supraponderali sau obezi. Profesorii spun că părinţii sunt vinovaţi pentru că-şi manifestă dragostea hrănindu-i excesiv. 

Adrian cântăreşte, la doar 11 ani, peste 110 kilograme, dublu faţă de cât ar trebui să aibă la această vârstă. Pentru el, coborârea şi urcarea scărilor, drumul până la şcoală, pauzele şi orele de sport în care nu poate să alerge cu ceilalţi colegi reprezintă un efort enorm. Pe deasupra, el se confruntă şi cu răutăţile şi respingerea celorlalţi copii.

„Noi ne-am obişnuit cu el, aşa a fost de mic. Sunt mulţi copii obezi în şcoală şi cred că vina aparţine părinţilor care cred că, dacă sunt plinuţi, sunt sănătoşi. Ei sunt trataţi la fel ca şi femeile arabe: cu cât sunt mai grase e semn că soţul le iubeşte mai mult şi de aceea le hrăneşte mai bine“, a spus Mihaela Dumitru, directoarea Şcolii Generale nr. 26 din sectorul 2, unde învaţă Adrian.


"Părinţii lui sunt la fel"

Copilul nu poate să ignore kilogramele în plus pentru că fiecare pas îi provoacă durere fizică, însă, în faţa celorlalţi, nu recunoaşte că se chinuieşte.

„De câte ori îl trimit la medicul specialist nu se duce. Îmi spune mereu că ţine regim şi că nu este gras, pentru că şi părinţii lui sunt la fel. Este posibil ca băieţelul să imite comportamentul părinţilor, iar părinţii să nu-şi dea seama că atâtea kilograme în plus sunt un pericol pentru sănătate şi pentru psihicul lui“, a spus asistenta şcolii, care îl cunoaşte pe Adrian din clasa I.

„Obezitatea este un handicap fizic mai mare decât pierderea unui picior“

Specialiştii susţin că un copil foarte gras riscă să devină un adolescent şi un adult obez. „În jur de 80% din adolescenţii obezi devin adulţi obezi. Cercetările noastre au arătat că acei copii care suferă de obezitate consideră că au un handicap fizic mai mare decât pierderea unui picior“, a declarat Aurelia Cordeanu, reprezentantul Institutului de Sănătate Publică (ISP).

Afirmaţiile specialiştilor sunt susţinute şi de povestea lui Bogdan, elev în clasa a IX-a la unul dintre liceele de renume din Capitală, care la vârsta de 15 ani are peste 90 de kilograme şi 1,60 cm. „Am înfruntat multe răutăţi din partea altor copii, mai ales până când am intrat la liceu. Nu am negat niciodată că am o problemă, iar când am ţinut regim am slăbit chiar mult.

Sunt însă foarte pofticios şi-mi place să mănânc, în special pizza, şi să stau în faţa calculatorului“, a povestit Bogdan. El se bucură că a intrat la un liceu bun, unde şi-a făcut prieteni noi care-l apreciază pentru inteligenţa şi şarmul lui. „Aici nivelul e mai ridicat faţă de alte şcoli unde golanii urlă după tine şi te fac să te simţi prost în pielea ta. Mai greu e cu fetele care vor să-mi fie doar prietene“, a spus autoironizându-se Bogdan. El vrea să slăbească, dar recunoaşte că este foarte comod, iar singurul sport pe care-l practică cu plăcere este înotul, dar şi pe acesta în rare ocazii.


S-a dublat numărul copiilor obezi

Numărul elevilor obezi din Capitală a crescut în ultimii doi ani, de la 1,7% la 3,4%, dintr-un număr de 234.000 de elevi. „Majoritatea copiilor obezi consumă dulciuri, produse fast-food, băuturi răcoritoare carbogazoase, snacks-uri şi, rareori, fructe. În plus, ei nu fac mişcare“, se arată în studiul ISP.

Specialiştii susţin că un copil obez nu are încredere în el şi suferă de complexe de inferioritate, autostimă relativ scăzută sau fluctuantă. „Adesea, aceste comportamente sunt determinate şi accentuate de anturaj, prin ironii sau porecle, este ironizat şi respins de cei din jurul lui“, se mai arată în raportul ISP.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite