Aurescu a reiterat, la Conferinţa de lansare la Bucureşti a cehe a Consiliului UE, obiectivul României privind aderarea la spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO Facebook/ MAE
Bogdan Aurescu FOTO Facebook/ MAE

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis susţinerea deplină a României pentru avansarea agendei europene pe durata Preşedinţiei cehe a Consiliului UE, în vederea consolidării Uniunii Europene în faţa provocărilor multiple pe care le înfruntă în prezent. Şeful diplomaţiei române a reiterat obiectivul Românoiei, de obţinere a unei decizii pozitive privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 11 iulie 2022, la conferinţa de lansare în România a Preşedinţiei cehe a Consiliului UE pentru semestrul al doilea al anului. La eveniment au mai participat ambasadoarea Republicii Cehe la Bucureşti, Halka Kaiserová, purtătorul de cuvânt al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ştefan Turcu, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. De asemenea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a adresat, cu acest prilej, un mesaj video”, arată un comunicat de presă al MAE. 

Potrivit sursei citate, „în intervenţia sa, ministrul afacerilor externe a exprimat susţinerea deplină a României pentru avansarea agendei europene pe durata Preşedinţiei cehe, în vederea consolidării Uniunii Europene în faţa provocărilor multiple pe care le înfruntă în prezent” şi a „evidenţiat importanţa solidarităţii, coeziunii şi unităţii statelor membre, făcând referire la răspunsul unitar al statelor membre dovedit în ultimele luni, inclusiv în ceea ce priveşte sprijinirea cetăţenilor ucraineni care au fugit din calea războiului ilegal şi ilegitim declanşat de Rusia„ şi a făcut referire „la importanţa asigurării securităţii energetice a Uniunii, salutând astfel obiectivele Preşedinţiei cehe în domeniu. În acest sens, a apreciat accentul pe care Preşedinţia cehă îl plasează pe avansarea discuţiilor privind Planul RePowerEU, precum şi pentru finalizarea negocierilor privind Pachetul Fit for 55 în domeniul climei”. 

De asemenea, „ministrul afacerilor externe a exprimat apreciere şi pentru atenţia pe care Preşedinţia cehă intenţionează să o acorde provocărilor din domeniul securităţii cibernetice în contextul intensificării provocărilor de acest tip. Astfel, a exprimat încrederea că, prin intermediul Centrului de Competenţe în domeniul securităţii cibernetice ce va fi găzduit la Bucureşti va fi adusă o contribuţie substanţială la îndeplinirea obiectivelor de securitate în acest domeniu”, mai arată sursa citată. 

Şeful diplomaţiei române „a reiterat obiectivul României de obţinere a unei decizii pozitive privind aderarea sa la spaţiul Schengen, arătând faptul că acţiunea fermă a ţării noastre în gestionarea crizei generate de războiul din Ucraina a reconfirmat capacitatea României de a asigura un răspuns solidar şi eficient la provocările actuale privind securitatea frontierei externe UE”.  

„În ceea ce priveşte Vecinătatea Estică, ministrul afacerilor externe a exprimat apreciere pentru recunoaşterea, cu prilejul recentului Consiliu European din iunie 2022, a perspectivei europene a Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei, precum şi pentru acordarea statutului de candidat Ucrainei şi R. Moldova. A subliniat importanţa continuării sprijinului Uniunii Europene pentru eforturile de modernizare şi pentru îndeplinirea reformelor necesare în procesul de integrare europeană a acestor state. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, susţinerea României pentru începerea efectivă a negocierilor de aderare cu Albania şi R. Macedonia de Nord”, mai arată sursa citată. 

Ministrul Bogdan a „subliniat rolul grupurilor de lucru înfiinţate în acest format pentru susţinerea acestor reforme democratice şi a făcut un apel la implicarea statelor membre UE în acest sens”, în contextul procedurilor privind aderarea la UE ale REP. Moldova, Ucraina şi Georgiei

Ministrul a exprimat şi „apreciere faţă obiectivele Preşedinţiei cehe în ceea ce priveşte consolidarea parteneriatului transatlantic, pe baza valorilor şi principiilor comune care stau la baza relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. A evidenţiat, în context, aniversarea, la 11 iulie 2022, a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite