Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş rămân în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Supremă analizează contestaţiile făcute de Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş la deciziile de arestare preventivă FOTO Adevărul
Curtea Supremă analizează contestaţiile făcute de Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş la deciziile de arestare preventivă FOTO Adevărul

Omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin, dar şi Alina Bica, ar putea afla vineri dacă scapă de arestul preventiv. Asta după ce, la începutul săptămânii, magistraţii Curţii Supreme au decalat data la care vor lua în discuţie contestaţiile acestora împotriva deciziei prin care judecătorii au menţinut măsurile impuse în acest caz.

UPDATE Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, precum şi Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş, rămân în arest preventiv, conform deciziei luate vineri seară de judecătorii Curţii Supreme, care au respins astfel contestaţia celor trei privind mandatele de arestare preventivă.

Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş încearcă să obţină măsuri privative de libertate mai blânde, arest la domiciliu în dosarul “Bica 2”.

Atât Dorin Cocoş, cât şi fiul său Alin, au acceptat să colaboreze cu procurorii DNA, în speranţa că vor părăsi arestul Poliţiei Capitalei. Cei doi au recunoscut acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie, conform unor surse din randul avocaţilor. Însă, potrivit unui memoriu al anchetatorilor, cei doi au oferit în declaraţiile date detalii vagi despre faptele săvârşite, astfel că DNA nu a cerut înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai uşoară.

În acest dosar, judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pentru Alina Bica, fostul său consilier Florentin Mihăilescu, Dorin şi Alin Cocoş, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar.

Dosarul „Bica 2”, trimis în judecată

Dosarul „Bica 2” a fost trimis de DNA unui judecător de cameră preliminară, care urmează să verifice legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriu.

Alina Bica va fi judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.

Videanu va răspunde în faţa magistraţilor pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro în care era cercetat Videanu.

De asemenea, tot în acest dosar, vor fi judecaţi şi Dorin Cocoş, pentru trafic de influenţă şi dare de mită, fiul acestuia, Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, dar şi Florentin Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Ce şpăgi a luat Alina Bica

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu şi în cote parţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi din Snagov.

“Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi care a corespuns interesului inculpaţilor Cocoş Dorin şi Cocoş Alin, în legătură cu dosarul de despăgubire nr.22714/FFCC având ca obiect suma de 377.000.000 euro (dosarul lui Gheorghe Stelian, n.r.)”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, pentru a ascunde provenienţa acestui teren, Ionuţ Mihăilescu, împreună cu Alin Cocoş, ar fi generat şi intermediat “tranzacţii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relaţii cu prieteni şi membrii de familie”.

O altă acuzaţie adusă Alinei Bica se referă la abuz în serviciu în cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitării acestuia de ridicare a sechestrului asigurător de pe 80 de acţiuni, care fusese pus de procurorul care instrumentează dosarul Romgaz-Interagro. În acest dosar, Adriean Videanu este cercetat alături de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

O a treia acuzaţie adusă Alinei Bica în acest dosar se referă la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare în dosarul Carom. În decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Acest dosar a fost disjuns din cel în care Alina Bica a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite