Simulare BAC. Elevii susţin astăzi proba la Limba maternă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Marţi, elevii de clasa a XI-a şi a XII-a susţin proba scrisă la Limba maternă. În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor continuă protestul dăm #foaiagoală, pe care l-a început la simularea probelor de la Evaluarea naţională.

 Emoţiile continuă astăzi pentru elevii din anii terminali de liceu, care susţin proba la Limba maternă, a doua materie din cadrul simulărilor pentru Bacalaureat.

Accesul în săli este permis până la ora 08.30

 

În ceea ce priveşte simularea la Limba şi Literatura Maternă, aceasta începe la ora 09.00, moment în care în fiecare sală de clasă sunt distribuite subiectel.Cei care intră după ora 8:30 în săli, nu mai pot susţine simularea, atrage atenţia Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, instituţia din subordinea Ministerului Educaţiei desemnată să conceapă subiectele pentru simulări şi examene. 

Potrivit ordinului de ministru prin care au fost stabilite datele simulărilor, testare la Matematică vor da elevii claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, cei care au terminat filiera tehnologică sau absolvenţii de la profilul militar şi profilul pedagogic cu specializare învăţători - educatoare, din filiera vocaţională. Pe de altă parte, simularea la istorie va fi susţinută de elevii de la profilul umanist din filiera teoretică şi cei din toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu execepţia celor deja menţionale. 

În cazul simulării la proba la alegere a profilului, elevii de liceu au putut opta pentru una din următoarele materii, în funcţie de studiile urmate: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie şi, după caz, Sociologie. 

Elevii au trei ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor

Atât elevii de clasa a XI-a cât şi cei de clasa a XII-a vor avea la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele de la simulare, notează sursa citată, care adaugă că subiectele pe care le vor primi elevii sunt asemănătoare modeleleor publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, ele fiind proiectate în aşa fel încât „tratarea lor să valorifice capacitatea elevilor de a dezvolta temele prevăzute în programa de examen, parcuse până la această dată”. 

Baremele în funcţie de care vor fi corectate lucrările liceenilor vor fi publicate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, care dă asigurări că evaluarea şi notarea vor fi obiective. „În situaţia în care nu sunt suficienţi profesori de specialitate într-o unitate de învăţământ, există şi posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte şcoli”, mai arată instituţia. 

De asemenea, e important de reţinut că notele obţinute de elevi la simularile din această perioadă nu pot fi contestate, însă ele pot fi trecute în catalog, strict în baza unei cereri scrise, depusă fie de elev, fie de părinţii acestuia. Totodată, rezultatele vor fi analizate de fiecare unitate de învăţământ în parte, prin discuţii individuale sau prin dezbateri la nivelul clasei ori în şedinţe cu părinţii sau la nivelul consiliul profesoral. Discuţiile sunt necesare pentru ca elevii să-şi poată îmbunătăţi performanţele şcolare, transmit autorităţile.

Calendar probe simulare BAC

19 martie 2019     Simulare Limba şi literatura maternă – scris

20 martie 2019     Simulare Proba obligatorie a profilului

21 martie 2019     Simulare Proba la alegere a profilului şi specializării – se organizează numai pentru elevii clasei a XII-a

În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor continuă protestul dăm #foaiagoală, pe care l-a început la simularea probelor de la Evaluarea naţională.

„«Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naţionale!» reprezintă metoda prin care ne exprimăm nemulţumirile şi luptăm cu vehemenţă pentru împlinirea unui ideal comun: un sistem de învăţământ care să demonstreze cu adevărat că educaţia este prioritate naţională. Dacă şi tu consideri că trebuie să fim implicaţi direct, prin consultare constantă, în procesele decizionale care ne privesc, dacă şi tu te identifici cu scopul şi obiectivele campaniei noastre, te invităm să dai foaia goală sau să o transformi într-un manifest al educaţiei, aşezându-ţi pe foaie gândurile cu privire la sistem. Dacă însă nu te identifici cu această formă de protest, eşti liber să faci ceea ce simţi, căci tu, elevule, eşti singurul care poate lua o decizie în acest sens. Indiferent de alegerea ta, nu uita că tu ar trebui să fii cea mai importantă componentă a procesului educaţional, atât în teorie, cât şi în practică”, afirmă reprezentanţii Consiliului elevilor.

Aceştia le transmit elevilor că nu pot fi sancţionaţi pentru că dau foaia goală la simulare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite