Rezultate BAC 2018. Când vor fi afişate notele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de Bacaluareat în perioada 25-28 iunie 2018 mai au de aşteptat până pe 4 iulie penru a afla ce note au luat. Primele rezultate la BAC 2018, înainte de contestaţii, vor fi afişate pe 4 iulie pe edu.ro.

Când se afişează rezultatele finale

Afişarea primelor rezultate la examenul de Bacalaureat 2018, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, vor fi afişate pe data de 4 iulie, până la ora 12:00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12:00-16:00. 

Rezultatele finale la BAC 2018 vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Adolescenţii care au absolvit 12 clase au scăpat de focurile examenului de Bacalaureat după ce, joi, a avut loc ultima evaluare scrisă la disciplina aleasă chiar de ei în funcţie de profilul studiat. Dacă la Geografie sau Biologie subiectele şi-au menţinut nivelul de dificultate sau au fost mai uşoare ca anul trecut, la alte discipline au fost tipuri noi de subiecte care ar fi putut să îi încurce pe candidaţi.

Cei care au studiat la Profilul Uman au susţinut proba la Geografie sau la una dintre următoarele ştiinţe Socio-Umane (Filosofie, Sociologie, Psihologie şi Logică). În schimb, absolvenţii Profilului Real au dat ultima probă scrisă la una dintre următoarele discipline: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică. Materiile Geografie şi Biologie sunt cele pentru care optează cei mai mulţi dintre elevii de la Profilul Uman, respectiv Profilul Real. Rezultatele vor fi afişate pe 4 iulie.

Subiectele la Geografie au fost uşoare

Varianta de la Geografie a cuprins trei subiecte, fiecare având câte 30 de puncte. La primul subiect, candidaţii au primit o hartă a Europei în baza căreia au trebuit să rezolve mai multe cerinţe, printre care să localizeze anumite state şi oraşe-capitală din Uniunea Europeană. La subiectul al II-lea elevilor li s-a dat o hartă a României în baza căreia trebuiau să indice anumite râuri şi oraşe, să compare două unităţi de relief (Munţii Retezat-Godeanu cu Podişul Getic), dar şi să răspundă la mai multe întrebări de tip grilă. La subiectul al III-lea candidaţii au primit un grafic pe care trebuiau să-l folosească pentru a determina numărul de locuitori din mediul rural din Europa, în anul 2010, cu cât a crescut numărul de locuitori din mediul urban din Europa în perioada 2000-2015 şi numărul de locuitori din mediul rural din Europa în 2015.

„Subiectele au avut un nivel de dificultate mediu spre uşor. Cred că au fost mai accesibile în comparaţie cu anii trecuţi. Enunţurile nu au lăsat loc de ambiguităţi. Singurul subiect care ar fi putut să dea bătăi de cap elevilor este III (A şi B) unde trebuia să interpreteze un grafic si de stabilit anumite valori matematice“, a explicat profesoara de Geografie, Ianculovici Milca.

Şi la Biologie, atât la Anatomie şi fiziologie umană, cât şi la Biologie vegetală şi animală, s-a păstrat structura variantei de examen şi-anume: trei subiecte a câte 30 de puncte. La Biologie vegetală şi animală candidaţii au trebuit, printre altele, să dea două exemple de grupe de artropode, să răspundă la întrebări grilă legate de mamifere, conifere, boli cu transmitere sexuală şi fotosinteză, dar şi să calculeze masa apei din plasma sângelui unui sportiv de performanţă. La Anatomie elevii au trebuit să numească două organe localizate în cavitatea toracică, să răspundă la mai multe întrebări despre hormoni şi vase de sânge, cât şi de elaborat un minieseu despre formarea urinei. Profesoara de Biologie Ionela Cociorva spune că subiectele au acelaşi nivel de dificultate ca şi anul trecut. „Un elev de nivel mediu ar fi trebuit să obţină lejer peste nota 7. Poate pentru cei de la Anatomie a fost puţin mai dificil la cerinţa legată de urină. De obicei, copiii nu învaţă foarte bine la acest capitol pentrui că nu le place“, a subliniat dascălul.

La Psihologie şi Economie au fost tipuri noi de subiecte

„La Psihologie a existat un grad de dificultate mai înalt faţă de anul trecut. Au fost câteva  aplicaţii cu conţinut matematic care nu sunt obişnuite pentru elevi. Probabil că aceste vor face departajarea între cei care vor lua peste nota 9 şi restul candidaţilor. În rest, subiectele mi s-au părut accesibile pentru orice elev de nivel mediu“,  a explicat profesoara de psihologie Mihaela Găvănescu. Şi la Economie subiectele au fost mai complicate în comparaţie cu anul precedent, după cum a afirmat profesoara de Economie, Cătălina Rusin. „Subiectele au avut un grad de complexitate mai mare în comparaţie cu cele de anul trecut. De remarcat este că Subiectul al III-lea a fost mai conectat la realitate, i-a determinat pe elevi să gândească mai mult. Dacă în trecut se baza mai degrabă pe teorie (să dea definiţii sau să enumere anumite concepte), de data aceasta la Subiectul III s-au dat probleme mai atractive pentru candidaţi“, a explicat Rusin.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea şi obţinerea mediei generale 6 cel puţin ( la toate probele scrise).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite