PREMIERĂ Gramatica limbii române, tradusă în engleză la Oxford pentru lingviştii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima Gramatică a limbii române în engleză a fost publicată la finalul lunii aprilie, la editura prestigioasei Universităţi Oxford, marcând interesul pentru limba română în lumea academică.

Gramatica limbii române în engleză este aşteptată de specialişti de aproape doi ani şi este prima astfel de lucrare publicată la prestigioasa editură a Universităţii Oxford din Marea Britanie. 

Cartea este considerată o premieră absolută în domeniu, fiindcă nu există nicio carte de anvergura aceasta pentru străinii care vor să studieze limba română. 

Academicienii din România spun că limba noastră a născut un viu interes în rândul lingviştilor străini, pe de o parte pentru că „pare ciudată“, pe de alta pentru că este considerată o etapă în desluşirea misterului limbilor romanice. 

Ca atare, editura britanică va mai publica un alt volum în limba engleză, despre Sintaxa limbii române.

Volumul apărut în luna aprilie a fost coordonat de lingvistul Gabriela Pană Dindelegan de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti“, iar revizia finală a cărţii a fost făcută de Martin Maiden, ca editor consultant, cel care a înfiinţat, de altfel, lectoratul de română de la Oxford, anul trecut. Este, însă, o carte pentru specialişti.

Interesul străinilor pentru limba română

„Când Martin Maiden a fost în România la începutul lui 2011, l-am întrebat dacă nu am putea să publicăm în străinătate o astfel de carte după modelul «Gramaticii de bază a limbii române», realizată tot de lingviştii de la Institut. Maiden a sărit ca ars de entuziasm, cum face el de obicei, şi de acolo a pornit totul. Am lucrat foarte repede la ea, doar un an şi jumătate, iar cartea are 704 pagini“, a povestit lingvistul Gabriela Dindelegan pentru „Adevărul“.

Iniţial, cartea era gândită să aibă 500 de pagini, însă a depăşit numărul prevăzut în contract cu peste 200 de pagini. Editorii de la Oxford University Press ar fi putut refuza cele 200 de pagini în plus, însă le-a plăcut cartea atât de mult încât au publicat-o fără să ceară o reducere a numărului de pagini.  

Eu am fost implicat  ca 'consultant editor'. Am propus câteva modificări la textul original, la structura volumului şi la traducerea în limba engleză, având în vedere  publicul internaţional căruia această gramatică i se adresează. Volumul reprezintă o realizare extraordinară din partea echipei de la Academie. Neîndoielnic este cea mai bună şi amanunţită descriere a limbii române care să fi fost publicată vreodată într-o limbă de circulaţie internaţională. Va fi un instrument de lucru indispensabil pentru romanişti şi pentru oricine vrea să cunoască bine limba română", explicat pentru "Adevărul", profesorul Martin Maiden.

Academicianul Marius Sală, directorul Institutului de Lingvistică şi vicepreşedinte al Academiei Române, a declarat că într-adevăr „Există interes pentru limba română în lumea academică, dovada fiind că Editura Oxford University Press ne-a cerut o a doua carte de gramatică, «Sintaxa istorică a limbii române», care va fi publicată în 2015“.

Marius Sală îl cunoaşte de aproape 20 de ani pe Martin Maiden, profesorul care a înfiinţat lectoratul de română de la Oxford, anul trecut. „Eram la o conferinţă unde s-a întâmplat să fie şi el. Am fost surprins să aflu că pot conversa în română cu un profesor de la Oxford“, îşi aminteşte academicianul.

Există interes pentru limba română în lumea academică, dovada fiind că editura Oxford University Press ne-a cerut o a doua carte de gramatică Marius Sală, directorul Institutului de Lingvistică

Sală mai spune că a observat o creştere în interesul lingviştilor străini faţă de limba română. „Întotdeauna mi-am pus întrebarea «De ce vor unii să înveţe româneşte?». Sunt mai multe răspunsuri aici. Unora li se pare că este o limbă mai ciudată, alţii vor să o studieze pentru că fac lingvistică romanică şi comparaţia altor limbi latine cu româna îi ajută să înţeleagă mai bine“, explică Marius Sală.

„Cartea se adresează cunoscătorilor“

„The Grammar of Romanian“ (Gramatica limbii române) este dedicată lingviştilor, romaniştilor şi studenţilor avansaţi. „Cartea se adresează cunoscătorilor de limba română, deci cere o anumită pregătire lingvistică“, explică Dindelegan.

manual gramatica limbii romane in engleza oxford

Coperta primei lucrări de Gramatica Limbii Române în limba engleză

În lucrare se găsesc note istorice despre cum diversele evenimente (migraţii de popoare) au influenţat caracterul limbii române aducând elemente slave, spre exemplu. De asemenea, cartea mai compară diversele aspecte ce ţin de latinitatea limbii române prin comparaţie cu celelalte limbi romanice şi cât de folosite sunt cuvintele respective în limba vorbită.

„Ca activitate ştiinţifică, lucrul la cartea asta a fost cel mai intens. Stăteam şi câte 10 ore pe zi, vara, pe căldurile de 40 de grade Celsius, fără aer condiţionat, şi lucram la ea“, îşi aminteşte lingvistul Alexandru Nicolae, unul dintre autorii cărţii şi doctor în lingvistică la Universitatea Cambridge, a cărei bibliotecă a comandat deja câteva exemplare din Gramatica limbii române.

Alături de el a lucrat şi colega sa de studii la Cambridge şi partenera lui de viaţă, Adina Dragomirescu, de asemenea lingvist la Universitatea din Bucureşti şi la Institutul „Iorgu Iordan-Al. Rosetti“ al Academiei Române.

De altfel, cele două universităţi, Oxford şi Cambridge, ocupă primele două locuri în Topul QS Mondial din 2013 în ceea ce priveşte studiul Limbilor Moderne. Cât despre Lingvistică, Cambridge ocupă primul loc în lume, iar Oxford, locul patru.

Ca activitate ştiinţifică, lucrul la cartea asta a fost cel mai intens. Stăteam şi câte 10 ore pe zi, vara, pe căldurile de 40 de grade Celsius, fără aer condiţionat, şi lucram la ea.  Alexandru Nicolae, profesor lingvist

Experţi în lingvistică, iubitori de ţară

Adina Dragomirescu (30 de ani) şi Alexandru Nicolae  (27 de ani) sunt singurii români care au studiat lingvistica la Cambridge finanţaţi de UE şi cei care au lucrat la prima Gramatică a limbii române pentru străini, publicată în luna aprilie la Editura Oxford.

Adina Dragomirescu şi Alexandru Nicolae lingvisti

Adina şi Alexandru, la Straford-upon-Avon   FOTO Arhivă personală

Ei se numără printre experţii care au lucrat la primul volum de „Gramatica limbii române în engleză“ , sub coordonarea lingvistului Gabriela Pană Dindelegan de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, institut de unde provin toţi autorii lucrării. Cei doi tineri formează un cuplu de şapte ani şi predau lingvistica la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Ei au fost şi singurii români care şi-au definitivat studiile în acest domeniu la Universitatea Cambridge, instituţie care a ocupat anul trecut primul loc în Topul Mondial al Universităţilor. Alexandru şi Adina au ajuns la Cambridge în februarie 2012, la invitaţia profesorului Ian Roberts, un reputat lingvist la nivel internaţional, unde au studiat şase luni, el cu bursă doctorală, ea – postdoctorală, apoi au revenit în ţară.

În străinătate, spun ei, limba română este deseori confundată cu italiana, datorită muzicalităţii şi pronunţiei, sau cu rusa, datorită cuvântului „da“, despre care lingviştii încă nu au căzut de acord dacă este de origine slavă sau nu.

„Copilul excentric al latinei“

„Româna este copilul excentric al latinei, pe de o parte, fiindcă nu o ştiu foarte mulţi, pe de alta, fiindcă a fost separată foarte mult timp de celelalte limbi romanice prin bariera ugro-finică, prin vorbitorii de limbi slave sau albaneză. Asta face ca româna să fie foarte interesantă“, a explicat Alexandru Nicolae într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“.

Echipa din România a fost coordonată de profesorul de la Oxford Martin Maiden, cel care, în noiembrie 2012, a înfiinţat primul curs de limba română din istoria prestigioasei universităţi, iar în ianuarie a lansat şi un curs de istorie a limbii române.

Maiden este pasionat de limbile romanice şi vorbeşte româna aproape ca un nativ. Cursul deschis în 2012, înfiinţat de Maiden cu ajutorul Institutului Limbii Române şi al ambasadorului României la Londra, Ion Jinga, este deja frecventat de 20 de studenţi, majoritatea britanici, a declarat profesorul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite