FOTO Controale la Colegiul Vianu din Capitală în cazul profesorului care şi-ar fi umilit elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au demarat două anchete, în paralel, în cazul profesorului de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ care şi-ar fi umilit un elev pentru a-i da o notă mai mare.

Comisia Inspectoratului Şcolar şi Corpul de Control al ministrului Educaţiei au declanşat, luni, două anchete la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“. Inspectorii spun că cercetările vor dura cât timp este necesar pentru audierea tuturor persoanelor implicate.

„În practica acestor cercetări intră discuţia cu toţi factorii care sunt implicaţi în acest eveniment. Nu excludem să aşteptăm reluarea cursurilor pentru că e o problemă serioasă şi trebuie să vedem atent poziţia elevilor, a cadrelor didactice şi a părinţilor“, a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Profesorul Severius Moldoveanu, cel care este acuzat că ar fi umilit un elev atunci când i-a cerut să meargă în genunchi pentru o notă mai mare, s-a prezentat luni la Colegiu, însă a refuzat să facă vreo declaraţie atunci când a părăsit instituţia. Tot luni, mama unei eleve din clasa în care
s-ar fi întâmplat incidentul, Luminiţa Macsim, a făcut o sesizare scrisă. 

Curaj: Vom clarifica rapid situaţia

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat într-un interviu pentru agenţia Mediafax, că situaţia de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ este neclară şi nu ar fi trebuit să ducă la abordări atât de „dure“ faţă de liceu, de profesori şi de elevi.  „Pentru mine este extrem de trist, liceul Vianu este unul dintre cele mai performante licee din România. Am discutat cu colegii mei şi am decis că este important să trimitem un control acolo, tocmai din dorinţa de a clarifica rapid situaţia, situaţie care să nu afecteze statutul profesorilor de la liceu, elevilor şi liceului în sine. Deci, aşteptăm, pentru că sunt mai multe variante, vedem ce va constata Inspectoratul Şcolar General, ce va constata controlul pe care l-am trimis. Trebuie să avem răbdare ca lucrurile să se clarifice foarte bine, pentru că prestigiul se câştigă greu şi se pierde foarte uşor. Nu cred că este bine ca situaţii de genul acesta, neclare, să ducă la aşa abordări dure faţă de liceu“, a declarat ministrul Educaţiei.

El a mai precizat că ia în considerare elaborarea unui ghid general de etică: „Cred că trebuie să avem grijă de toate şi să avem un astfel de spaţiu în care, din păcate, contractul social care ar fi trebuit să fie şcoala, rolul ei fantastic în construcţia societăţii, să aibă şi forme scrise prin care să spunem că avem nevoie să respectăm explicit nişte reguli. (…) Vom avea grijă ca aceste norme de etică să fie reflectate în tot ce dezvoltăm de acum încolo, inclusiv la nivel de statut al elevului sau al profesorului pentru că noi considerăm că avem nevoie să le facem explicite, aceste norme de etică“.

Clarificări aşteaptă şi Consiliul Naţional al Elevilor. „Aşteptăm rezultatul anchetei ISJ/MENCS, având în vedere că inclusiv părerile elevilor sunt împărţite. În schimb, în cazul în care se confirmă, vom solicita sancţionarea drastică a profesorului, dar din sursele noastre, evenimentul tinde să se infirme, nu să se confirme. Ce este deplorabil, în schimb, e poziţia anumitor profesori care susţin că în cazul confirmării, oricum comportamentul profesorului poate fi scuzat, ceea ce e profund împotriva viziunii sănătoase asupra educaţiei “, a spus, pentru „Adevărul“, Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
 

Adevărul în cazul profesorului de la Vianu

„Era ora de matematică, iar profesorul Severius Moldoveanu, care a fost şi director al instituţiei de învăţământ, ne-a adus tezele. Unii dintre noi au luat note mari, inclusiv zece, alţii au luat şi note mici. Printre ei s-a numărat şi Marcus, băiatul despre care s-a spus că a fost umilit de profesor pentru un punct în plus la teză.”, povesteşte una dintre elevele clasei a X-a. 

„Gluma a fost iniţiată de cealaltă clasă, pentru că suntem două clase de a X-a, unde un elev l-a întrebat pe profesor dacă îi dă un punct în plus dacă se târăşte în genunchi. Evident, răspunsul a fost că nu. Gluma a fost transmisă şi la clasa noastră. Când a venit în clasă, noi i-am sugerat lui Marcus, care era nemulţumit de nota 5, să îngenuncheze pentru un punct. Şi a făcut-o. Toată clasa a ştiut că e o glumă, şi noi, şi domnul profesor”, a continuat tânăra pentru „Adevărul”. 

Ca urmare 5-ul pe care l-a obţinut Marcus în urma testării a fost trecut în catalog fără a fi modificat.    

Un metru între bancă şi catedră  

Tânăra a explicat că elevul care stătea în prima bancă a avut de parcurs o distanţă de cel mult un metru până la catedră. „Nici nu a apucat să îl oprească pentru că a ajuns imediat la catedră. Şi profesorul a fost surprins, i-a zis că aşa ceva nu se face. Noi am râs, pentru că a fost o glumă bună, şi nu ne-a surprins foarte tare pentru că acestui coleg îi place să atragă atenţia”, a mai povestit eleva de la Vianu. 

Povestea este confirmată de un alt elev din clasa cu pricina. Acesta a completat că Marcus lipsise o săptămână de la şcoală şi că nu mai ştia o parte din materie. Astfel, băiatul era nemulţumit de nota din teză. „I-am spus să îl roage pe profesor în genunchi. Nu l-a forţat nimeni, a fost pur şi simplu o glumă între noi. După ce l-a văzut, profesorul i-a spus să se ducă în bancă. Nu i-a dat niciun punct în plus, dar colegul meu nu s-a simţit intimidat sau umilit, asta e clar”, a explicat elevul, sub protecţia anonimatului. 

Cine a pornit Aria Calomniei 

Colegiii din clasa lui Marcus îl sprijină acum pe profesorul de matematică. Susţin că sunt pur şi simplu şocaţi de acuzaţiile care i se aduc dascălului şi speră ca acesta le va preda în continuare chiar şi după ancheta făcută de inspectoratul şcolar şi de Ministerul Educaţiei.

„Concret, scandalul a plecat de la o colegă a cărei mamă a apărut în presă spunând că profesorul de matematică exagerează. Însă vorbim despre o fată care nu învaţă deloc la matematică. Dacă nu înveţi, nu ştii să răspunzi. S-a dus şi i-a povestit mamei ei, nu ştiu dacă a fost într-adevăr cu rea intenţie, doar că mama ei a pornit apoi un întreg scandal”, au mai povestit tinerii de la Vianu, făcând referire la declaraţiile făcute în presă de Luminiţa Macsim, mama elevei care vrea să îşi mute fata la o altă şcoală. 

De altfel, Luminiţa Macsim este membru fondator şi Director de Admitere al şcolii private Little London, la care este angajat profesorul de istorie Marcel Bartic, cel care a scris iniţial despre această întâmplare pe reţeaua de socializare Facebook. 

Postarea care a răscolit mediul virtual 

Profesorii şi elevii de la Vianu au infirmat însă din start informaţiile apărute în mediul virtual. De exemplu, un profesor de la liceul Vianu a declarat pentru „Adevărul” că elevul care ar fi fost invitat să se târască în genunchi pentru o notă mai mare ar fi negat aceste informaţii.  În plus, foşti elevi ai liceului susţin că profesorul Severius Moldoveanu, despre care scrie Marcel Bartic, este un profesor admirat şi iubit.

„Deşi dânsul e mai glumeţ, niciodată nu a făcut glume de genul ăsta. Absolut niciodată. În schimb există foarte multă rivalitate între anumiţi profesori”, a mărturisit o fostă elevă a profesorului care acum urmează cursurile unei facultăţi din străinătate.   

„Glumele fac parte din stilul non-conformist al domnului profesor, care îl fac atât de special. Domnul profesor reuşeşte prin glume şi prin tot felul de analogii, să ne atragă atenţia asupra lecţiilor de la matematică şi nu numai. Reuşeşte să contextualizeze matematica, să nu ne ofere matematica ca pe ceva de sine stătător. Şi mai mult, să se uite în jur şi să ne explice la ce poate să ne ajute matematica. Acele glume sunt înţelese de toată lumea”, a mai declarat un alt elev care a studiat la Vianu şi care acum învaţă la Liceul Mihai Viteazu. 

„Vreau să mă întorc, iar profesorul de matematică e unul dintre motive”, a declarat pentru adevarul.ro unul dintre elevii profesorului Severius Moldoveanu care a şi fost martor la incident.   

”Domnul Moldoveanu este un om cu adevărat deosebit, care merită respectat şi apreciat. Este o persoană de la care poţi să înveţi multe, nu numai matematică. Este un profesor care te ajută să te dezvolţi pe toate planurile: moral, social, etc”, ne-a declarat un alt elev al dascălului. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite