Cunoştinţele juridice ajută în orice meserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Barbu,  23 de ani, spune că a intrat la Drept cu gândul să fie magistrat, dar iese lucrător bancar. Facultatea de Drept  este de ani buni în topul preferinţelor studenţilor, având o concurenţă de până la 10 candidaţi pe un loc. Însă nu toţi visează la o carieră în instanţă.

Chiar dacă mulţi absolvenţi de liceu vor să intre la Drept pentru a deveni avocaţi, magistraţi, jurişti sau notari, pe parcursul celor 4 ani de studiu îşi redirecţionează opţiunile şi spre alte domenii. Diana Barbu, 23 de ani, este în ultimul an la Facultatea de Drept din Bucureşti, dar a decis deja că meseria de magistrat nu este pe gustul ei. Tânăra lucrează de trei ani în domeniul bancar şi chiar dacă locul de muncă nu are nicio legătură cu justiţia, ea spune că facultatea a ajutat-o mult în meseria ei.

„Lucrez în domeniul bancar de aproximativ trei ani în departamentul customer service, mai exact în echipa de vânzări. Partea bună este că fac exact ceea ce îmi place chiar dacă, în aparenţă cel puţin, domeniul în care activez nu are nici o legătură cu facultatea pe care o voi termina în curând. Spun "în aparenţă" pentru că Facultatea de Drept nu este neapărat o săgeată îndreptată spre avocatură sau magistratură aşa cum se crede, este mult mai mult decât atât, iar cunoştinţele studiate aici poti fi puse în practică în orice meserie", arată studenta.

Visa să fie avocat de succes

Pe durata studenţiei, Diana s-a implicat în mai multe activităţi ale facultăţii şi chiar le-a dat sfaturi despre oportunităţile acestei specializări proaspeţilor absolvenţi de liceu.

„Am ales Facultatea de Drept deoarece, copil fiind, aveam impresia că îmi va oferi posibilitatea să îmi construiesc o viaţă interesantă şi plină de provocări. În mare parte pot să spun că nu m-am înşelat. Am început facultatea gândindu-mă că voi ajunge un avocat de succes şi o termin convinsă fiind că voi rămâne pentru următorii ani în domeniul bancar, în cadrul departamentului juridic unde îmi voi pune în aplicare cunoştinţele", arată Diana.

Dreptul, matematică şi interpretare

Studenta spune că Facultatea de Drept îţi deschide mintea, însemnând „atât interpretare, cât şi matematică". Întrebată dacă mai merită să faci Facultatea de Drept, Diana s-a arătat foarte încrezătoare în şansele absolvenţilor de a se angaja.

„Bineînţeles că merită să faci Dreptul dacă simţi că este potrivit pentru tine. Orice facultate implică nişte costuri, dar dacă ai făcut alegerea potrivită, cu siguranţă vei recupera banii investiţi în primii ani de la absolvire. Eu, personal, am avut şansa să beneficiez de un loc la buget şi nu am plătit taxa de studii, singurele costuri pe care le-am suportat fiind cazarea şi cărţile necesare în fiecare an. Cursurile pe care le cumperi sunt oricum o investiţie bună pentru că majoritatea îţi sunt necesare şi după terminarea facultăţii", susţine tânăra.

La final de studii, tânăra îşi aminteşte că, de-a lungul timpului, profesorii de la Drept au ajutat-o foarte mult să aleagă şi să urmeze o anume carieră." Chiar dacă deocamdată nu doresc să practic avocatura sau magistratura, nu regret nici o secundă faptul ca am ales această facultate. Este important, aşa cum ne spunea un profesor odată, să poţi vedea în jurul tău, în loc de clădiri şi familie, «bunuri» şi »persoane».

3.000 de locuri la Drept

Pentru anul universitar 2010-2011, Facultăţile de Drept din România au pregătit peste 1.000 de locuri la buget şi de două ori mai multe la taxă. Doar două instituţii de stat pregătesc examen de admitere, respectiv Facultatea de Drept din Bucureşti şi cea din Constanţa, celelalte unităţi preferând să organizeze concurs de dosare. Înscrierile la Drept sunt programate între 8 şi 23 iulie.

Magistraţi cu institut

Cei care vor să ajungă judecători sau procurori, după obţinerea licenţei în drept trebuie să dea admitere la Institutul Naţional de Magistratură. Andra Ghebri, purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Magistratură din Bucureşti (INM), spune că în fiecare an cei mai buni absolvenţi de la drept aleg institutul.

„Candidaţii sunt foarte bine pregătiţi la admitere, iar concurenţa este de 10 pe un loc", a spus Andra Ghebri. Printre disciplinele pe care le studiază viitorii magistraţi se numără Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Dreptul Comunitar, materii abordate mai puţin sau deloc în ciclul de licenţă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite