Cel mai vechi manual de pe care învaţă elevii din România: Abecedarul pentru limba croată, din 1991
0Cel mai vechi manual utilizat în sistemul de învăţământ din România este Abecedarul pentru limba croată, care datează din 1991, au declarat reprezentanţii Ministerului Educaţiei pentru adevarul.ro, după ce reprezentanţii editurilor au susţinut că nu există manuale mai vechi de anul 1997.
UPDATE: Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au explicat pentru adevarul.ro că cel mai vechi manual este Abecedarul pentru limba croată, care datează din 1991, urmat de Abecedarul de limba germană, care a ieşit pe piaţă în 1995.
Uniunea Editorilor susţine, într-un nou comunicat de presă, că ministrul " foloseşte orice prilej pentru a pune gaz pe focul unui război inventat de domnia sa între Ministerul Educaţiei Naţionale şi producătorii de manuale". Editorii spun că cele mai vechi manuale sunt din anul 1997 (clasa a V-a), nu din 1990, aşa cum a afirmat ministrul Educaţiei, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern.
"Avem, din păcate, în sistem, manuale aprobate şi în 1991. Ultima licitaţie a fost în 2006. De data aceasta începem cu clasele unu şi a doua. E prima dată când facem licitaţia după Ordonanţa 34/2006 (privind achiziţiile publice-n.r.) şi licitaţie europeană, deci se respectă standardele europene", a spus ministrul în şedinţa de Guvern. Aceeaşi informaţie a furnizat-o ulterior, într-o conferinţă de presă de joi.
Clarificările editorilor
Editorii vor să aducă la cunoştinţă opiniei publice 10 lucruri legate de problema manualelor şcolare:
1. În România, de 20 de ani, manualele achiziţionate de Ministerul Educaţiei participă la o licitaţie pe criterii de conţinut şi de preţ. Şcolile nu pot folosi manuale care nu au câştigat o astfel de licitaţie. Pentru învăţământul obligatoriu, manualele sunt achiziţionate de către MEN, centralizat.
2. Ministerul nu are un sistem anual de organizare de licitaţii pentru manuale noi şi, ca urmare, nu pot apărea manuale noi în fiecare an, indiferent că ar vrea sau nu ar vrea editurile.
3. Ultima licitaţie de manuale organizată de MEN a avut loc în anul 2006, pentru manuale de clasa a IV-a. Totodată, în acest an s-a realizat ultima evaluare de conţinut la manualele pentru piaţa liberă, la clasele a XI-a şi a XII-a. În consecinţă, cele mai noi manuale din şcoli au 8 ani.
4. Cele mai vechi manuale sunt cele de gimnaziu, care au fost editate în anii 1997 – 2000. Ca urmare, manualele de clasa a V-a au 17 ani vechime, iar cele de clasa a VIII-a au “numai” 14 ani vechime.
5. MEN nu a avut şi nu are un calendar de perspectivă, elaborat conform unei strategii, privind organizarea de licitaţii pentru manuale şi, ca atare, niciun program de înnoire a manualelor şcolare.
6. Programele analitice au fost schimbate uneori, fără ca MEN să organizeze licitaţii pentru manuale noi. Ca urmare, unele manuale sunt defazate faţă de programele folosite.
7. Manualele şcolare pentru învăţământul obligatoriu sunt proprietatea şcolii, drept pentru care ele sunt transmise de la o generaţie de elevi la următoarea. În consecinţă, cea mai mare parte dintre elevi primesc manuale într-o stare fizică şi igienică foarte proastă.
8. MEN este obligat să înlocuiască în fiecare an manualele uzate fizic. Din lipsă de fonduri, procentul de exemplare înlocuit prin retipăriri este de 5-12% din necesarul solicitat de şcoli. Ca atare, sunt numeroase cazurile în care elevii nu primesc toate manualele.
9. Din cauza sistemului descris mai sus, editurile nu au putut actualiza manualele şi nu au putut produce manuale noi, moderne.
10. În anul 2002, preţurile manualelor achiziţionate de MEN şi fixate în urma unor licitaţii a fost redus cu 35% în mod unilateral, printr-o decizie a MEN. Ca urmare, preţul mediu net de achiziţie al unui manual este la ora actuală de 2,32 lei/exemplar (0,51 euro/exemplar).
Discuţii în mai pe noile manuale pentru clasele a III-a, a V-a, a IX-a
Editorii mai spun că sunt interesaţi ca toate demersurile Ministerului Educaţiei să se desfăşoare cu transparenţa şi dezbaterea publică solicitate recent de premierul României, Victor Ponta.
"Există deja o mare întârziere în lansarea următoarei achiziţii de manuale, deoarece nu sunt nici măcar puse în dezbatere publică programele şcolare pentru clasele a III-a, a V-a, a IX-a, aşa cum se preconiza anul trecut", se mai arată în comunicatul UER.
Astfel, editorii propun reprezentanţilor Ministerului Educaţiei să se întâlnească în luna mai cu reprezentanţii editorilor pe tema proiectului noilor manuale şi, în general, privind situaţia cărţii şcolare.
Pricopie: „Nu ne putem apleca toţi în faţa intereselor comerciale ale editorilor”
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus joi, într-o conferinţă de presă, că sunt edituri care vând manunale din 1990 şi care ar vrea să le mai vândă zeci de ani, deşi ele nu mai pot fi de folos elevilor, de aici interesul de a bloca procesul de licitaţie.
"În acest moment, în sistemul de educaţie există manuale din anii 1991, 1998, 1999. Nu se poate. Chiar nu înţelegem că un manunal produs în 1990 şi pe care unii ar vrea să ni-l vândă încă 40 de ani nu mai poate fi un instrument prin care să ajuţi copilul, ci prin care distrugi şansele unui copil să performeze? Nu ne putem apleca toţi în faţa intereselor comerciale ale editorilor", a spus Pricopie.
În ceea ce priveşte nemulţumirea editorilor vizavi de preţul prea mic stabilit pentru un manual în ambele variante, tipărit şi digital, ministrul a precizat că în momentul de faţă se plătesc 2 - 3 lei pentru un manual tipărit, iar un manual în format digital va costa 8 - 10 lei, explicând că este doar o estimare.
Pricopie: Procesul nu va fi ţinut pe loc, în septembrie o să avem noile manuale
Licitaţia pentru noile manuale se derulează pentru prima dată după Legea achiziţiilor publice şi în conformitate cu normele europene, iar editorii nemulţumiţi pot sesiza problemele şi vor primi clarificări, însă procesul nu va fi stopat astfel încât noile manuale pentru clasele a II-a şi a IV-a să ajungă în şcoli în septembrie, a spus joi ministrul Educaţiei Remus Pricopie.
În şedinţa de guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a solicitat ca licitaţia pentru noile manuale şcolare de la clasele I şi a II-a să fie cât mai transparentă şi să existe cât mai multă dezbatere publică, în aşa fel încât „tot felul de aberaţii" constatate în manualele vechi să fie îndreptate. Editorii de manuale digitale au spus că timpul alocat pentru propunerile de noi manuale este prea scurt.
Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat vineri că a demarat procedura de evaluare şi licitaţie pentru noile manuale de clasa I şi a II-a, care ar trebui să ajungă pe băncile elevilor, atât în variantă tipărită, cât şi cea digitală, până pe 15 septembrie 2014. Editorii spun că timpul acordat realizării de manuale nu este suficient şi că se poate finaliza noul manual digital doar pentru o materie.
Manualele digitale, o intenţie bună pusă în practică pe genunchi
Ministerul Educaţiei a lansat săptămâna trecută, cu o întârziere de peste trei luni, calendarul şi documentele pentru licitaţia de manuale noi, care ar trebui să ajungă până pe 15 septembrie pe băncile elevilor din clasa I şi a II-a. Este vorba despre deja celebrele cărţi care vor fi disponibile în paralel în format clasic şi digital pentru Religie, Matematică, Ştiinţele Naturii şi Comunicare.
În studioul Adevărul Live s-a dezbătut situaţia noilor manuale, care vor ajunge pe băncile şcolilor din septembrie 2014 împreună cu varianta lor digitală. Ministerul Educaţiei a lansat, săptămâna trecută, licitaţia pentru acestea, însă editurile vor avea la dispoziţie în jur de şase săptămâni pentru realizarea lor, în loc de şase luni, cât au cerut editorii.
Editorii ar putea acţiona în instanţă Ministerul Educaţiei dacă păstrează documentele de licitaţie în forma postată pe site, la mijlocul lunii. Documentele respective nu sunt încă semnate de ministru, deci mai pot suferi modificări până pe 14 aprilie, când acestea vor fi postate pe SEAP. Aceştia au atras atenţia că elevii din gimnaziu învaţă pe manuale vechi de 17 ani.
Publicarea pe SEAP a documentelor privind licitaţia pentru noile manuale întârzie
În data de 15 aprilie, documentele privind licitaţia pentru noile manuale trebuiau postate pe SEAP, însă nici până acum nu s-a întâmplat asta. Editorii de manuale critică lipsa de punctualitate a Ministerului Educaţiei (MEN), însă, Remus Pricopie spune că documentaţia a fost trimisă. Astfel, procedura birocratică întârzie publicarea documentelor pe SEAP, însă cel mai probabil acestea vor fi postate vineri, spun reprezentanţii MEN.
Documentaţia privind licitaţia pentru noile manuale a fost respinsă, joi, de ANRMAP
Joi, 17 aprilie, documentaţia de atribuire a licitaţiei pentru noile manuale a fost respinsă de către ANRMAP în urma procesului de evaluare. Ministerul Educaţiei a remediat problemele întâlnite şi a trimis înapoi documentaţia la ANRMAP în aceeaşi zi, urmând ca documentele să fie postate pe SEAP în termen de maxim trei zile de la data retransmiterii.