BAC olimpici 2019. Subiectele şi baremele la proba Limba şi Literatura Română
0
Elevii olimpici au susţinut ieri prima probă scrisă la Bacalaureat, cea la Limba şi Literatura Română. Subiectele au fost accesibile şi note mari se pot lua cu uşurinţă, dacă elevii au învăţat, consideră dascălii.
La Subiectul I, la punctul A), elevii au avut un fragment din textul ” Pe firul de păianjen al memoriei” al autoarei Cella Serghi, pe baza căruia au avut de formulat opinii şi de explicat diferite secvenţe din text. La punctul B), elevii au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă talentul este sau nu suficient pentru realizarea unei opere valoroase, raportându-se la textul lui Serghi.
La subiectul al II-lea, liceenii au avut de prezentat, în minim 50 de cuvinte rolul notaţiilor autorului Tudor Muşatescu în textul „Întâmplări din capitală”. În ceea ce priveşte ultimul subiect, elevii de la profilul real, tehnologic şi vocaţional au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularităţi ale unui text narativ studiat aparţinând lui Mihail Sadoveanu sau Marin Preda. Pentru profilul uman şi cel pedagogic, subiectul al III-lea a constat în prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat, care să aparţină lui Marin Preda.
Subiectele au fost accesibile pentru elevi, spune un dascăl de Limba şi Literatura Română. „Primul text, de la primul subiect este unul plăcut, cu un dialog interesant între doi scriitori. Cerinţele sunt foarte clare, elevii trebuiau doar să fie atenţi la cum elaborau răspunsurile. Nici textul B nu ar fi trebuit să ridice probleme copiilor, pentru că în cei patru ani de liceu au abordat astfel de teme, atâta vreme cât respecta structura textului de tip argumentativ”, a precizat profesoara de Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional I.L. Caragiale, Ruxandra Achim.
Şi subiectul al II-lea a fost simplu şi pe placul elevilor, spun profesorii. În ceea ce priveşte eseul, la profilul real, cerinţa a fost una generoasă, elevii având libertatea de a alege între doi autori, iar la uman, elevii puteau alege „Moromeţii”, volumul 1 sau volumul 2 sau „Cel mai iubit dintre pământeni”.
Timpul de trei ore era suficient pentru rezolvarea subiectelor. Nota zece este o notă de atins iar elevii cu un nivel mediu de pregătire pot lua cel puţin nota opt, a mai spus dascălul.
Profilul real, tehnologic şi vocaţional
Barem
Profilul uman şi profilul pedagogic
Barem