Cutremur la New York. Seismul a fost resimțit puternic în toată zona de nord-est a SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 4,8 a zguduit vineri, la ora locală10:23, părți din orașul New York, Philadelphia și Washington, DC, potrivit datelor US Geological Survey.

FOTO Captură
FOTO Captură

Epicentrul a fost la nord-est de Lebanon, New Jersey, la circa 60 km vest de orașul New York, dar s-a resimțit de-a lungul coastei nord-estice a SUA țării, până în Maryland și Connecticut.

Cutremurul a fost de suprafață, la o adâncime 5 kilometri, ceea ce a făcut ca zguduirile să se resimtă mai puternic în zonele afectate.

Este puțin probabil ca acest cutremur să provoace daune, conform datelor inițiale ale USGS. Rapoartele inițiale au indicat un cutremur cu magnitudinea de 4,8, dar acesta a fost revizuit la 4,7 înainte de a fi ajustat din nou la 4,8.

Departamentul de Pompieri din New York a declarat că deocamdată nu au fost raportate pagube și nici răniți.

„Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 a lovit la vest de Manhattan și a fost resimțit în tot New York-ul. Echipa mea evaluează impactul și orice pagube care s-ar fi putut produce și vom informa publicul pe parcursul zilei”, a transmis guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul.

Aceasta a confirmat că zborurile pe aeroporturile JFK din New York și Newark International din New Jersey sunt în acest moment complet oprite, în timp ce autoritățile așteaptă pentru a se asigura că nu există eventuale replici ale cutremurului.

Administrația Federală a Aviației a declarat că zborurile către aeroporturile Kennedy din New York, Philadelphia, Baltimore și Newark au fost reținute.

Turnul de control al traficului aerian de la aeroportul Newark Liberty este evacuat, a declarat un controlor într-o transmisie radio după cutremur.

"Nimeni nu va pleca nicăieri pentru moment", a spus un controlor.

Pistele de aterizare erau în curs de a fi inspectate avariii. La scurt timp după cutremur, controlorii de la LaGuardia încă mai autorizau zborurile care urmau să plece de acolo.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Federale a Aviației, Jeannie Shiffer, consideră că impactul cutremurului asupra transportului aerian este o „situație care evoluează rapid”.

Nu există rapoarte privind pagube la sistemul de transport în comun din New York în urma cutremurului din această dimineață, a declarat șeful Departamentului de Poliție din New York, Michael M. Kemper.

„Nu există rapoarte privind daune structurale și/sau întreruperi de servicii în sistemul de transport în comun al orașului New York ca urmare a acestui eveniment", a spus el. 

Cutremurul a întrerupt o ședință a Consiliului Națiunilor Unite.

Locuitori din Baltimore, Philadelphia, Connecticut și alte zone din nord-est au semnalat că au simțit cutremurul. Zguduirile  au durat aproximativ 20 de secunde au fost resimțite la peste 320 de kilometri distanță, în apropiere de granița dintre Massachusetts și New Hampshire.

Utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit postări despre cutremur, resimțit și în New Jersey, Virginia și Philadelphia.

În centrul Manhattanului, automobiliștii claxonau puternic pe străzile care se zguduiau.

Cel mai mare cutremur din ultimii 40 de ani în zona New York-ului

Locuitorii din New York sunt obișnuiți cu vremea furtunoasă, dar rareori sunt expuși cutremurelor, notează BBC.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade a lovit Buffalo, New York, anul trecut, pe 6 februarie, dar un seism de dimensiunea celui vineri nu s-a mai produs de 40 de ani în zonă.

Mai exact din 1983, în apropierea orașului Newcomb, în nordul statului New York, și a avut o magnitudine de 5,1.

Primarul New Yorkului a transmis că locuitorii își pot relua activitățile

Primarul orașului New York, Eric Adams, a declarat că nu au fost raportate pagube majore la infrastructură și nici răniți, în urma cutremurului produs vineri dimineață în statul vecin New Jersey.

Zguduirile au fost resimțite în tot orașul, unde mulți locuitori nu sunt obișnuiți nici măcar cu cutremure relativ ușoare.

„Newyorkezii ar trebui să își vadă de activitățile lor normale. Serviciile de urgență lucrează pentru a se asigura că orașul este în siguranță”, a declarat Adams în cadrul unei conferințe de presă. 

Adams a declarat că nu există îngrijorări pentru clădirile școlare în urma cutremurului și că cel mai sigur loc pentru elevi este să rămână la școală.

„În acest moment, nu avem rapoarte privind impacturi majore asupra infrastructurii noastre sau răniți. Desigur, evaluăm în continuare situația și continuăm să informăm publicul”, a spus el.

De ce nord-estul SUA este mai vulnerabil la cutremure extinse și intense

Zguduirile produse de seismul cu magnitudinea preliminară de 4,8 grade, cu epicentrul în nordul New Jersey, au fost resimțite vineri de milioane de locuitori pe distanțe sute de kilometri în nord-estul țării, din regiunea Washington DC până în New England - un fenomen cu o probabilitate mai ridicată datorită unui număr de factori, inclusiv geologia regiunii, potrivit US Geological Survey.

Cutremurul a fost de suprafață, producându-se la doar 5 km adâncime, în condițiile în care un cutremur de suprafață este definit de USGS ca situat la între 0 și 70 km adâncime. Energia eliberată de un seism este atenuată de distanță, astfel că un cutremur de suprafață cu aceeași magnitudine ca unul de adâncime va produce zguduiri mai puternice la suprafață.

Caracteristicile unice ale rocilor care alcătuiesc scoarța și mantaua terestră din estul SUA joacă, de asemenea, un rol în ceea ce privește distanța pe care o pot străbate cele mai intense unde de energie seismică. Rocile de aici sunt mult mai vechi, mai dense și mai dure - comprimate de timp - decât cele din vest, potrivit USGS. Acest aspect le face conducte mai eficiente ale energiei seismice eliberate de un cutremur, permițându-le să călătorească într-o formă mai puternică pe distanțe mai mari.

Clădirile sunt, de asemenea, mai vechi în nord-est și, prin urmare, este posibil să nu fie proiectate în conformitate cu cel mai recent cod antiseismic, notează USGS. Acest lucru este o preocupare în special pentru clădirile mai puțin înalte, cum ar fi casele. Cutremurele au tendința de a se scutura într-o mișcare înainte-înapoi mai rapidă în Est, comparativ cu Vestul, ceea ce face ca clădirile mai mici să fie mai expuse riscului de deteriorare, notează USGS.

SUAPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite