Trump, marionetă pentru imperiul miliardarilor nebuni, Harris preferata „stelelor“ de la Hollywood
0Hollywood înfruntă Silicon Valley într-un război prezidențial epic. Cetatea filmului o susține pe democrata Kamala Harris, iar Big Tech lucrează pentru republicanul Donald Trump.
Dacă ar fi să înfigi un ac într-o linie temporală în momentul exact în care Silicon Valley a declarat război Hollywood-ului, acesta ar ateriza probabil pe 29 august 1997. Aceasta este data la care Reed Hastings și Marc Randolph s-au întâlnit în Scotts Valley, la aproximativ o oră sud de San Francisco, și au înființat o mică companie de livrare de DVD-uri numită Netflix, relatează Hollywood Reporter.
Restul este istorie: În doar câteva decenii, toți pilonii tradiționali ai vechii ordini a divertismentului au început să se prăbușească. Televiziunea liniară, televiziunea prin cablu, box office-ul cinematografic - nimic nu a mai rămas în picioare, cel puțin nu la fel ca odinioară.
De data aceasta, însă, războiul civil cu nordul nu este legat de ferestrele platformei digitale sau de protecția conținutului online; de data aceasta, este o luptă între mogulii de pe un câmp de luptă mult mai mare, în timp ce ambele tabere - super-bogații libertarieni din domeniul tehnologiei versus liberalii din vechea gardă de la Hollywood, care nu sunt la fel de super-bogați - se înfruntă cu privire la ce fel de guvern ar trebui să aleagă SUA în noiembrie. Astăzi, ei se luptă pentru nimic mai puțin decât președinția Statelor Unite, scrie publicația.
„La naiba cu tehnicienii ăștia iubitori de Trump"
După cum a spus succint un director de studio: "La naiba cu tehnicienii ăștia iubitori de Trump".
El se referă, desigur, la numeroșii moguli din California de Nord care și-au anunțat recent sprijinul pentru candidatul republican la președinție Donald Trump, inclusiv Elon Musk, probabil cel mai bogat om din istorie, cu o avere netă de 250 de miliarde de dolari. Musk s-a angajat să doneze 45 de milioane de dolari pe lună campaniei lui Trump, deși ulterior a negat că a făcut acest angajament, așa că cine știe cât de mult va contribui în cele din urmă (acum susține că își canalizează banii către propriul comitet de acțiune politică pro-Trump, AmericaPAC). Dar mai este și cofondatorul PayPal, Peter Thiel, colegul lui Musk, care a devenit director general al firmei de investiții în tehnologie Mithril Capital, unde, în 2016, a angajat un tânăr cu studii la Yale pe nume J.D. Vance, apoi a sprijinit cursa pentru Senat din 2022 a lui Vance în Ohio (se pare că a cheltuit 15 milioane de dolari pentru campanie) și se crede că l-a ajutat pe Vance să ajungă în poziția actuală de coechipier al lui Trump.
Mai sunt și liberali în Silicon Valley
Există încă o mulțime de liberali în Silicon Valley, precum văduva lui Steve Jobs, Laurene Powell Jobs, și fostul COO al Meta, Sheryl Sandberg. Mai este și capitalistul de risc Reid Hoffman, un alt membru al mafiei PayPal, care a donat 7 milioane de dolari super PAC-ului democrat Future Forward (și care, în iulie, a avut un schimb de replici neplăcut cu vechiul său prieten Thiel cu privire la politicile lor divergente). Ca să nu mai vorbim de Hastings, care a donat recent 7 milioane de dolari unui grup pro-Kamala Harris numit Republican Accountability PAC.
Cu toate acestea, numărul miliardarilor tehnologici pro-Trump este aproape la fel de surprinzător ca și grămezile de bani pe care aceștia le-au strâns pentru campania sa: Susținători precum Cameron și Tyler Winklevoss, cei doi magnați ai bitcoin care în 2004 l-au dat în judecată pe Mark Zuckerberg pentru că le-ar fi furat ideea pentru Facebook ; capitalistul de risc David Sacks (care a găzduit recent o strângere de fonduri de 300 000 de dolari pe cap pentru Trump); fondatorul Valor Equity Partners Antonio Gracias (care a donat 1 milion de dolari); Jacob Helberg, consilier al firmei de apărare Palantir (2 milioane de dolari); antreprenorul Joe Lonsdale (1 milion de dolari); Douglas Leone de la Sequoia Capital (încă un milion de dolari); Shaun Maguire (500.000 de dolari); și investitorul Ben Horowitz (care a anunțat că intenționează să facă o contribuție "semnificativă"); printre o duzină de alții. (În mod interesant, doi dintre cei care par să fie vizibil neutri în acest ciclu electoral sunt Zuckerberg și fondatorul Open AI, Sam Altman, deși Trump a declarat că Zuckerberg i-a promis că nu va sprijini un democrat, iar Altman, care l-a comparat odată pe Trump cu Hitler, i-a îndemnat pe americani să reducă retorica după tentativa de asasinat din iulie asupra fostului președinte, promițând că țara va fi bine indiferent cine va câștiga alegerile).
Starurile de la Hollywood păreau să stea deoparte de data asta
Până acum câteva săptămâni, starurile de la Hollywood păreau că nu vor participa la cursa pentru 2024. După reprezentația de 90 de minute al lui Joe Biden la dezbaterea cu Trump din 27 iunie, aproape toată lumea din oraș își închidea carnetul de cecuri sau, precum Ari Emanuel de la Endeavor, își păstra generozitatea pentru cursele pentru Congres. Dar apoi - exact așa cum a spus George Clooney că ar trebui să facă - Biden s-a retras, a susținut-o pe Harris și, literalmente peste noapte, elitele de la Hollywood au fost încălzite și gata de luptă. Și nu doar elitele. În primele 24 de ore de la anunțul lui Biden, Harris a primit donații record de 100 de milioane de dolari din întreaga țară. "Entuziasmul și sprijinul pentru vicepreședinte au fost euforice", spune Jeffrey Katzenberg, cofondatorul DreamWorks, acum copreședinte al campaniei lui Harris (după o lungă perioadă în care a fost copreședinte al lui Biden). "A aprins oamenii într-un mod pe care nu l-am mai văzut până acum".
Starurile care o susțin pe Kamala Harris
Harris, o californiancă de origine care deține o casă în Brentwood, și-a construit deja o rețea solidă în Los Angeles. Printre susținătorii candidaturii sale la președinție în 2020 - înainte să renunțe și să se alăture listei lui Biden - s-au numărat Steven Spielberg, J.J. Abrams, Ben Affleck, Reese Witherspoon, Reginald și Chrisette Hudlin, Jeff Shell, Donna Langley, Dana Walden, Jessica Alba, Mindy Kaling, Ron Meyer, Jeff Bridges și Shonda Rhimes, pentru a numi doar câțiva. "Toți cei pe care i-am întâlnit au fost foarte entuziasmați", spune Jenny Frankfurt, un fost agent literar care a găzduit mai multe evenimente de strângere de fonduri pentru ațegerile primare la care s-a înscris Harris în 2020. "Unii sunt entuziasmați pentru că este ea, iar alții sunt entuziasmați pentru că vor acel nou început pe care Biden nu li l-a oferit."
„Acești oameni au deja prea multă putere“
Iar unii, sincer, sunt foarte entuziasmați să își înfrunte rivalii din Silicon Valley. "Am avut un deceniu în care Musk și Zuckerberg și Sam Altman ne-au definit cultura, iar lumea nu este mai bună pentru asta", spune un cunoscut director de la Hollywood care o susține pe Harris. "Acești oameni au deja prea multă putere. Nu avem nevoie ca ei să stabilească politica și să conducă Biroul Oval. Cred că această campanie este o șansă de a echilibra balanța."
Un consultant democrat de top este de acord: "Nu este un secret faptul că Hollywood-ul nu a fost niciodată foarte atașat de acești oameni. Nimeni nu se bucură la gândul că acești oameni sunt în pat cu administrația Trump. Există o grămadă de bani la Hollywood, precum și mult dispreț față de acești moguli din Big Tech, și cred că veți vedea oameni care vor pune la bătaie o grămadă de bani doar pentru a-i învăța pe acești tipi că nu pot cumpăra alegerile."
Nu toată ostilitatea este legată de politică
În realitate, nu toată această ostilitate este legată de politică. O parte din resentimente au de-a face atât cu ego-ul, cât și cu ideologia. La urma urmei, acești moguli din Silicon Valley au călcat în picioare Hollywood-ul de ani de zile, dând buzna în oraș cu noile lor servicii de abonament, distrugând modelele de afaceri tradiționale de difuzare și de ecran mare, impunând culturi corporative ciudate într-o industrie cu propriile sale idei prețioase despre eticheta la locul de muncă.
Cu toate acestea, există diferențe filosofice evidente între cele două tabere. Hollywood-ul poate fi plin de ticăloși, mincinoși și trădători - dar cel puțin unii dintre acești ticăloși, mincinoși și trădători au o conștiință socială. Orașul are o lungă tradiție de liberalism clasic, care datează din primele zile ale Mișcării pentru drepturile civile (înainte ca Charlton Heston să devină un înnebunit după arme, l-a însoțit pe Martin Luther King Jr. la discursul său din 1963 din cadrul Marșului asupra Washingtonului). Kirk Douglas, Henry Fonda (și fiica sa Jane), Gregory Peck, Katharine Hepburn, Humphrey Bogart, Lauren Bacall - lista celebrităților de stânga de altădată continuă și continuă să fie completată cu purtători de stindard din ce în ce mai progresiști (Robert De Niro, Alyssa Milano, Larry David, Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal, doar pentru a enumera câțiva). În ciuda cantității fantastice de bogăție care circulă pe aici, Beverly Hills și împrejurimile au rămas unul dintre cele mai indigo-albastre (culoarea democraților) locuri din țară, scrie Hollywood Reporter.
De ce s-au schimbat valorile în Silicon Valley
Până de curând, Silicon Valley împărtășea multe din valorile Los Angeles-ului. Deși întotdeauna a înclinat mai mult spre libertarianismul laissez-faire în ceea ce privește taxele și reglementările, a fost în mare parte de acord cu Hollywood-ul în ceea ce privește problemele culturale precum drepturile homosexualilor, legalizarea marijuanei și imigrația (firmele de tehnologie depind de lucrătorii străini; directorii executivi ai Google și Uber provin din familii de imigranți). Dar ceva s-a schimbat în mod clar în vânturile politice din nord, și nu este vorba doar de furtunile de tweet-uri ale lui Musk care denunță "woke-ismul", activismul transsexual și "fluxul de imigranți ilegali care distrug țara". Cum altfel să explicăm de ce atât de mulți miliardari din Bay Area își acordă acum sprijinul - și banii - unui violator cu 34 de condamnări penale care a orchestrat o insurecție ultima dată când a candidat la președinție?
"Ceea ce mă face să mă îndoiesc de omenire este numărul de miliardari din domeniul tehnologiei care își țin nasul și îl susțin pe Trump doar pentru a face mai mulți bani", spune Eric Paquette, directorul executiv al Meridian Pictures, un vechi colector de fonduri democrat la Hollywood. "Eu nu înțeleg. Ai 10 miliarde de dolari în bancă și tot îl vei susține pe Trump pentru că îți va reduce impozitele și mai mult decât a făcut-o deja? Nu există nicio justificare. Este un comentariu trist cu privire la distanțele pe care oamenii le parcurg pentru a-și proteja averea în detrimentul protejării democrației noastre," spune acesta.
"Nu este vorba doar despre bani"
Adevărul este că există și alte motive, în afară de scăderea impozitelor, care ar putea explica de ce atât de mulți din Silicon Valley au devenit complet MAGA - motive mult, mult mai ciudate. "Nu este vorba doar despre bani", explică Christopher Wylie, denunțătorul Cambridge Analytica care a depus mărturie în timpul audierilor Senatului din 2018 privind dezinformarea online în campania Trump din 2016 și care cunoaște bine cultura nordică. "Este vorba despre ideologie. Aici avem de-a face cu un cult. Acești miliardari din tehnologie construiesc o religie. Ei cred că creează ceva cu ajutorul inteligenței artificiale care va fi cel mai puternic lucru care a existat vreodată - această entitate omniscientă, atotștiutoare, asemănătoare lui Dumnezeu - și se consideră profeții acestui viitor."
Credeți sau nu, este și mai înfiorător. Potrivit lui Wylie și altora - cum ar fi Émile Torres, profesor la Case Western Reserve, care a scris cărți pe această temă - această "religie" include o întreagă gamă de credințe extravagante, chiar dincolo de cele care se regăsesc în scrieri precum "The Techno-Optimist Manifesto" (în care Marc Andreessen, prezice că "suntem pregătiți pentru o creștere a inteligenței care ne va extinde capacitățile la cote inimaginabile"). Concepte precum "transumanismul" (ideea că oamenii ar trebui să fuzioneze cu tehnologia pentru a inaugura următoarea fază a evoluției umane, probabil o rasă de cyborgi cu cipuri cerebrale conectați la mintea colectivă omniscientă ChatGPT), creșterea "statului rețea" (o entitate online care într-o zi va înlocui țările geografice tradiționale) și "prelungirea radicală a vieții". Acești tipii intenționează să trăiască veșnic.
"Ideea lor este să dezvolte tehnologii avansate pentru a se reproiecta radical, astfel încât să nu mai existe moarte", spune Torres. "Nemurirea este o parte esențială a acestui sistem de credințe. În acest fel, seamănă foarte mult cu o religie. De aceea, unii oameni o numesc Scientologia din Silicon Valley." Alții din San Francisco îi spun “The Nerd Reich” ("Reichul tocilar").
"Îl văd pe Trump ca pe un idiot util"
Ca să fie clar, nu există nicio dovadă că Trump crede ceva din toate acestea sau că este conștient de ele - deși în cazul lui Vance este o întrebare mai deschisă. Ca fost protejat al lui Thiel, Vance provine din lumea tehnologiei, iar Thiel însuși a fost un adept declarat al eugeniei TESCREAL din Silicon Valley. În ceea ce îi privește pe mogulii din Big Tech, Trump nu trebuie să fie credincios; tot ce trebuie să facă este să le accepte donațiile și să le urmeze instrucțiunile politice - cum ar fi închiderea FDA și a altor autorități de reglementare ale căror restricții învechite privind lucruri precum experimentele pe oameni încetinesc progresul către un paradis technotopian.
Până în prezent, Trump s-a dovedit mai mult decât dornic să joace jocul. În iulie, el a vorbit la o conferință cripto din Nashville, promițând să facă din Statele Unite "capitala cripto" a lumii. Acesta este același tip care, în calitate de președinte, a declarat că bitcoin "nu sunt bani" și a criticat moneda.
"Îl văd pe Trump ca pe un idiot util", spune Wylie. "Este cineva care va face ce vor ei".
Sunt mulți la Hollywood care sunt de acord cu această evaluare, chiar dacă nu au auzit niciodată de transhumanism, și este unul dintre lucrurile pe care le consideră atât de înfricoșătoare în Silicon Valley. "Cred că tipii ăștia îl văd pe Trump ca pe un vas gol", spune Wylie, care o susține pe Harris. "Îl văd ca pe o modalitate de a-și urmări agenda politică, care este supraviețuirea celui mai puternic, fără reglementări, un nihilism care nu are empatie sau nuanță," mai spune acesta.