NYT: Cum folosesc autorităţile americane baza Sensorvault a companiei Google, pentru localizarea infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din SUA au folosit informaţii de la o bază de date Google, numită Sensorvault - o colecţie de înregistrări detaliate ale traseului urmat zilnic şi  privind poziţionarea geografică a sute de milioane de utilizatori din toată lumea,  pentru a rezolva diverse cazuri privind infracţiuni cu autori necunoscuţi, potrivit New York Times.

Deşi noua tehnică poate identifica suspecţi din apropiere de locurile unde au fost comise anumite infracţiuni, există riscul ca autorităţile să aresteze martori nevinovaţi, subliniind impactul pe care colectarea de date în masă îl poate avea asupra vieţilor oamenilor.

De ce are Google aceste informaţii?

Baza de date Sensorvault este conectată la un serviciu Google numit Location History (Istoricul locaţiilor). Funcţia, iniţiată în 2009, este disponibilă pe dispozitivele Android şi Apple.

Location History nu este activată în mod implicit. Google atenţionează utilizatorii s-o folosească atunci când instalează anumite servicii - alertele de trafic din Google Maps (Hărţi Google), spre exemplu, sau încărcarea de imagini în Google Photos.

Dacă utilizatorul are pornită funcţia Location History, Google va aduna informaţiile câtă vreme acesta îşi foloseşte contul şi are pe telefon aplicaţii Google care depind de funcţiile de localizare. Compania poate colecta informaţiile chiar şi atunci când utilizatorul nu foloseşte aceste aplicaţii, dacă setările dispozitivului permit acest lucru.

Google susţine că foloseşte informaţiile pentru reclame şi pentru a măsura cât de eficiente sunt -verificând, spre exemplu, atunci când oamenii intră într-un magazin căruia i s-a făcut reclamă. 

Compania mai foloseşte informaţiile agregate pentru a da estimări din trafic sau pentru a identifica orele de vârf ale unor magazine. Şi cei care activează Location History pot vedea un istoric al activităţilor lor şi pot primi recomandări bazate pe locurile în care merg. Google susţine că nu vinde sau împarte informaţiile privind locaţia utilizatorilor cu alte companii.

Compania poate aduna informaţii şi atunci când utilizatorul foloseşte motorul de căutare sau aplicaţii Google care au funcţia de localizare activată. Dacă utilizatorul îşi foloseşte contul, informaţiile sunt asociate cu acesta.

Cum folosesc autorităţile aceste informaţii

Timp de ani de zile, oamenii legii au cerut companiei Google, prin mandate, informaţiile de localizare legate de conturile anumitor utilizatori. Însă noile mandate, numite deseori cereri „geofence“, specifică în schimb o zonă din apropierea locului unde a fost comisă o infracţiune. Google se uită în Sensorvault pentru orice dispozitive care se aflau în acel loc la momentul potrivit şi furnizează aceste informaţii poliţiei. Iniţial, informaţiile sunt transmise cu numere de identificare anonime, pe care autorităţile le investighează pentru a identifica tipare de mişcare ce ar putea prezenta relevanţă pentru caz. În momentul în care aceştia aleg dispozitivele care ar putea aparţine autorilor infracţiunii, Google oferă numele utilizatorilor şi alte date de identificare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite