Iranul va considera Statele Unite parte a oricărui atac lansat de Israel asupra siturilor sale nucleare

0
Publicat:

Iranul a transmis că va considera SUA responsabile pentru orice atac israelian asupra siturilor sale nucleare, o declarație care amplifică tensiunea înaintea celei de-a cincea și, probabil, celei mai importante runde de negocieri dintre Iran și SUA privind viitorul programului nuclear iranian.

Iranul a amenințat că va trage SUA la răspundere pentru orice atac israelian FOTO Shutterstock
Iranul a amenințat că va trage SUA la răspundere pentru orice atac israelian FOTO Shutterstock

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a lansat avertismentul joi, după ce presa americană a relatat că serviciile de informații din SUA ar avea indicii că Israelul plănuiește un atac – cu sau fără sprijinul american – dacă discuțiile eșuează, potrivit The Guardian.

Raportul ar putea reflecta realitatea sau ar putea fi o tactică a Washingtonului pentru a-și întări poziția de negociere înaintea discuțiilor indirecte ce urmează să aibă loc la Roma, mediate de Oman. Israelul a afirmat în repetate rânduri că va ataca siturile nucleare iraniene, iar fostul președinte Donald Trump a susținut că și SUA ar face acest lucru în cazul unui eșec al negocierilor.

Într-o scrisoare trimisă ONU, Araghchi a declarat: „Iranul avertizează ferm împotriva oricărui aventurism al regimului sionist din Israel și va răspunde decisiv la orice amenințare sau act ilegal al acestuia.”

El a adăugat că Iranul va considera Washingtonul drept „participant” la orice astfel de atac, iar Teheranul va fi nevoit să adopte „măsuri speciale” pentru a-și proteja siturile și materialele nucleare împotriva atacurilor sau sabotajului. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) ar urma să fie informată ulterior despre aceste măsuri.

Un consilier al liderului suprem al Iranului a declarat în aprilie că Teheranul ar putea suspenda cooperarea cu inspectorii nucleari ai ONU sau ar putea muta materialele îmbogățite în locații sigure și secrete.

Într-o declarație separată difuzată joi, Gardienii Revoluției au afirmat că Israelul va primi un „răspuns devastator și decisiv” în cazul unui atac.

Purtătorul de cuvânt al Gărzilor, Alimohammad Naini, a spus: „Ei încearcă să ne intimideze cu războiul, dar calculează greșit, nefiind conștienți de sprijinul popular și militar masiv pe care Republica Islamică îl poate mobiliza în condiții de conflict.”

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marți că cererile SUA ca Teheranul să oprească îmbogățirea uraniului sunt „excesive și revoltătoare” – cea mai clară afirmație de până acum că Iranul nu va renunța la această capacitate. Totodată, el a spus că nu se așteaptă ca discuțiile cu SUA să aibă succes.

Emisarul special american, Steve Witkoff, a insistat că linia roșie a Washingtonului este ca Iranul să înceteze complet îmbogățirea uraniului. În acordul din 2015 cu șase mari puteri, din care Trump s-a retras în 2018, Iranului i se permitea să îmbogățească uraniu până la o puritate de 3,67% – suficientă pentru combustibilul utilizat în centralele nucleare comerciale.

De atunci, Iranul a crescut nivelul de îmbogățire până la 60%, apropiindu-se de pragul necesar pentru fabricarea unei bombe nucleare. Araghchi a declarat inițial că cererea publică a SUA pentru zero îmbogățire nu este reiterată în discuțiile private, însă această chestiune pare să fi devenit principalul punct de dispută. SUA susțin că zero îmbogățire este singura cale de a elimina riscul ca Iranul să dezvolte o bombă nucleară și sugerează ca Teheranul să urmeze modelul Emiratelor Arabe Unite, care importă uraniu pentru singurul său program nuclear civil.

Iranul afirmă însă că are dreptul să îmbogățească uraniu în baza Tratatului de Neproliferare Nucleară și că nu există motive pentru a fi tratat diferit față de alte state.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite