Documentul secret care ascute lupta dintre Casa Albă şi FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Casei Albe, republicanul Donald Trump, este angrenat într-o nouă dispută cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA din cauza anchetei privind presupusele ingerinţe ale Rusiei în alegerile prezidenţiale americane.

Mărul discordiei este reprezentat de un memoriu întocmit de republicanii din Comisia pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanţilor, condusă tot de un republican - Devin Nunes -, document care sugerează că FBI şi Departamentul de Justiţie (DoJ) au avut o atitudine anti-Trump în timpul campaniei electorale din 2016, atitudine care s-a reflectat în ancheta privind o posibilă înţelegere între echipa de campanie a actualului preşedinte şi Moscova.

Acest memoriu, iniţial secret şi care are aproape patru pagini, susţine că FBI şi DoJ au abuzat de puterile lor pentru a-l spiona pe un fost consilier al lui Trump - Carter Page - începând din octombrie 2016.

Potrivit republicanilor, anchetatori FBI, cu susţinerea Departamentului Justiţiei, ar fi justificat această acţiune pe baza unui dosar de informaţii întocmit de către un fost spion britanic, Christopher Steele, angajat de un cabinet american, plătit la rândul lui de campania lui Hillary Clinton, notează News.ro.

Spiritele au început să se aprindă încă de la începutul săptămânii trecute, când Comisia a votat în favoarea declasificării acestui document, în ciuda opoziţiei Departamentului de Justiţie şi a FBI.

Două zile mai târziu, într-un gest destul de rar, după cum notează BBC, Biroul Federal de Investigaţii a dat publicităţii un comunicat în care şi-a exprimat „îngrijorări serioase“ legate de „acurateţea“ documentului. 

„Aşa cum am arătat în timpul analizei noastre iniţiale, avem îngrijorări serioase privind omisiuni ale unor fapte care afectează fundamental acurateţea memoriului“, a precizat FBI.

Donald Trump s-a considerat „disculpat“

Republicanii au trimis apoi memoriul la Casa Albă, întrucât, conform procedurii, preşedintelui SUA îi revine decizia finală privind desecretizarea acestuia. 

În acest timp, democraţii din Comisie au sărit ca arşi, congresmenul Adam Schiff acuzându-i pe colegii săi republicani că au modificat documentul după ce acesta a fost supus votului. Însă, în ciuda tuturor avertismentelor privind acurateţea acestui raport, Donald Trump a decis că poate fi publicat.

„Acest memoriu îl disculpă complet pe «Trump» în anchetă. Dar vânătoarea de vrăjitoare ruse continuă şi tot continuă. Nu a existat nicio Complicitate şi nu a existat nicio Obstrucţie (cuvântul care este folosit acum pentru că, după un an de cercetări nesfârşite şi de găsit NIMIC, complicitatea a murit). Este o ruşine americană!“, a scris liderul Casei Albe pe contul său de Twitter, referindu-se la el folosind persoana a III-a.

Acest memoriu îl disculpă complet pe «Trump» în anchetă. Dar vânătoarea de vrăjitoare ruse continuă şi tot continuă.

De cealaltă parte, democraţii au lansat un nou avertisment la adresa lui Trump, care a stârnit anul trecut o furtună politică la Washington când l-a concediat brusc pe directorul FBI, James Comey, care se ocupa de doasrul rus. Aceştia i-au atras atenţia să nu se folosească de acest memoriu pentru a discredita ancheta în acest caz, condusă în prezent de procurorul special Robert Mueller. 

În plus, democraţii din Comisia pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanţilor au afirmat că speră ca până luni să vină cu propriul lor memoriu, notează DW.

În acest timp, relevă newsweek.com, fostul director al Agenţiei Centrale pentru Informaţii (CIA) Leon Panetta a apreciat că decizia lui Donald Trump de a face public un raportul generează o „criză constituţională“. „Cred că se creează o criză constituţională când preşedintele nu are încredere în Departamentul de Justiţie şi FBI“, a afirmat Leon Panetta. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite