Departamentul de Stat american: rezidenţi americani, reţinuţi în taberele de reeducare de la Xinjiang. Rudele nu mai ştiu nimic despre ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Surse ale Departamentului de Stat susţin că deţin informaţii potrivit cărora câţiva rezidenţi americani – cetăţeni americani sau persoane cu stat legal în Statele Unite - sunt reţinuţi în taberele de reeducare de la Xinjiang, China, relatează CNN.

Ambasadorul pentru Libertate Religioasă Internaţională Sam Brownback a declarat că potrivit unui nou raport, neconfirmat, nu se mai ştie nimic de un bărbat din California de la întoarcerea acestuia în Xinjiang: „Se afla legal în SUA, s-a întors la Xinjiang după ce a stat cu fiul său în California. N-a mai dat niciun semn de atunci, iar fiul său este profund îngrijorat în legătură cu tratamentul său, dacă are parte de el, întrucât este un intelectual de 75 de ani, care suferă de mai multe boli cronice.”

Potrivit raportul din 2018 al departamentului pentru Drepturile Omului se estimează că între 800.000 şi chiar peste două milioane de uiguri, etnici cazaci şi alţi musulmalni sunt deţinuţi în mod arbitrar în China în tabere cu scopul de a le eradica identităţile etnice şi religioase.”

„Şi nu e vorba doar de aceste tabere. Sate întregi sunt luate captive, oamenilor din zonă fiindu-le restrânsă libertatea de mişcare. Situaţia nu pare să se îmbunătăţească, dimpotrivă în unele cazuri pare să escaladeze”, a precizat ambasadorul.

În raport se menţionează că „media internaţională, organizaţiile pentru drepturile omului şi foşti prizonieri au relatat că forţele de securitate din lagăre au abuzat, torturat şi ucis deţinuţi.”

Foşti prizonieri au declarat că au fost supuşi la sesiuni de spălare a creierului, între care şi studierea minuţioasă a propagandei comuniste. Guvernul chinez s-a apărat spunând că taberele sunt mijloace de luptă împotriva valurilor de extremism din Xinjiang, fiind „centre de instruire vocaţională şi educaţională în scopuri de de-radicalizare,contrateroriste.”

Brownback a declarat că a pus problema acum câteva săptămâni la întâlnirea cu oficialii chinezi de la Naţiunile Unite, iar aceştia în primă instanţă au negat, ca apoi să explice că sunt doar „centre de instruire vocaţională.”

Ambasadorul i-a răspuns atunci că are liste de sute de persoane care sunt date dispărute de rudele lor.

Secretarul de stat american Mike Pompeo care a avut întâlniri în această săptămână cu refugiatul uigur Mihrigul Tursun şi cu alţi membri ai comunităţii, a denunţat încălcările drepturilor omului în China.

El spunea într-un interviu de la jumătatea lunii martie că „este una dintre ţările cu violări din cele mai grave ale drepturilor omului, doar în anii 30 am mai asistat la astfel de evenimente.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite