De ce s-a lăsat Trump convins să poarte mască? Peste 60.000 de noi cazuri a opta zi la rând în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump reluand informarile despre noul coronavirus FOTO EPA-EFE
Donald Trump reluand informarile despre noul coronavirus FOTO EPA-EFE

Văzând că americanii sunt îngrijoraţi de pandemia de COVID-19 şi Joe Biden capitalizează electoral acest aspect, Donald Trump a schimbat macazul într-un efort de a nu pierde alegerile de la toamnă.

Confruntat cu dificultăţi în sondaje cu aproximativ 100 de zile înainte de alegeri şi criticat din cauza modului în care a gestionat până acum pandemia de COVID-19, preşedintele american Donald Trump încearcă să se redreseze recunoscând gravitatea crizei sanitare, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Cu siguranţă, din nefericire, va fi mai rău înainte să fie mai bine. Nu-mi place să spun asta, dar aşa stau lucrurile”, a declarat marţi seara miliardarul republican de la Casa Albă, unde şi-a reluat conferinţele de presă pe tema noului coronavirus, întrerupte la sfârşitul lui aprilie.

„În aceste ultime săptămâni, noi am observat o creştere îngrijorătoare a cazurilor în numeroase regiuni din Sudul nostru”, a adăugat el, evocând „focare mari” şi chiar o „situaţie foarte dificilă” în Florida, un stat guvernat de unul dintre aliaţii săi apropiaţi şi în care a prevăzut să organizeze, peste o lună, o convenţie menită săl relanseze în campania prezidenţială.

După o îmbunătăţire către sfârşitul primăverii, pandemia de COVID-19 a accelerat în Statele Unite, cea mai îndoliată din lume, cu cel puţin 141.800 de morţi. Numărul contaminărilor cu SARS-CoV-2 a explodat, cu peste 60.000 de cazuri noi zilnic de o săptămână încoace, ajungând la un total de 3,88 de milioane. Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în statele din Sud şi Est, între care Florida, Texas sau California, obligate să impună noi.

Schimbare de strategie

Dornic să relanseze economia, Trump a încercat până acum, cu orice preţ, să întoarcă pagina COVID-19. A ajuns până acolo încât a negat noul coronavirus. Însă, în urma unui miting eşuat la Tulsa, în Oklahoma, în iunie, cu o audienţă rară, accelerarea pandemiei nu i-a permis să continue cu marile reuniuni publice la care ţine mult.

Între timp, adversarul său democrat Joe Biden, care se deplasează precaut pe teren, este considerat cel mai competent în înfruntarea multiplelor crize cu care se confruntă Statele Unite. Biden îşi sporeşte avansul în sondaje, iar, dacă alegerile ar avea loc azi, el ar câştiga detaşat, potrivit intenţiilor de vot.

Astfel, liderul de la Casa Albă şi-a schimbat directorul de campanie şi totodată strategia. Reluându-şi informările despre pandemie, el a reiterat că virusul va va „dispărea” într-o zi, a salutat progresele realizate pentru găsirea unui vaccin şi a recomandat, pentru prima oară în mod clar, purtarea măştii de protecţie.

„Noi cerem tuturor să poarte o mască atunci când distanţarea fizică nu este posibilă”, a declarat el, scoţând din buzunar propria mască, pe care a purtat-o, cu toate acestea, în public, o singură dată, la 11 iulie, la câteva luni de la începutul pandemiei. „Indiferent dacă vă plac măştile sau nu, ele au un impact”, a insistat el, în contextul în care este acuzat că a alimentat el însuşi „focarele” rezistenţei, apărând până acum „alegerea individuală”. Trump a mers până la a „implora” tinerii „să evite barurile aglomerate”.

În tabăra sa republicană, mai mulţi guvernatori aflaţi în prima linie a opririi bolii şi numeroşi aleşi aflaţi în dificultate în alegerile parlamentare din noiembrie l-au îndemnat recent pe preşedinte să-şi schimbe poziţia cu privire la masca de protecţie şi să facă din lupta împotriva pandemiei o prioritate.

Singur în faţa jurnaliştilor - fără să fie însoţit de respectatul său consilier în imunologie Anthony Fauci, pe care l-a acuzat că este prea „alarmist” -, Donald Trump a rămas relativ sobru.

Spre deosebire de briefingurile interminabile din primăvară, el a controlat durata conferinţei sale de presă, care a durat mai puţin de o jumătate de oră. Dar mai ales nu a transformat-o în miting de campanie sau diatribă împotriva lui Biden, aşa cum a făcut la jumătatea lui iulie într-o intervenţie consacrată în mod oficial Chinei.

Donald Trump şi-a încheiat conferinţa de presă promiţând să susţină asemenea intervenţii „destul de des” şi să abordeze şi „alte subiecte, mai ales economice”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite