Beijingul, avertisment pentru Donald Trump. Cum ar putea decurge un nou război comercial între SUA și China

0
Publicat:

China a tras primul foc într-un potențial război comercial reînnoit între Beijing și Washington, avertizând că tarifele asupra mărfurilor din China riscă să provoace pierderi economiei americane, relatează Newsweek.

Donald Trump a promis să impună taxe de 60% asupra mărfurilor chinezești FOTO SHUTTERSTOCK
Donald Trump a promis să impună taxe de 60% asupra mărfurilor chinezești FOTO SHUTTERSTOCK

În campania sa electorală, Trump a promis să impună taxe de 60% pe exporturile Chinei, ca parte a politicii sale „America First”, menită să promoveze industriile domestice și să promoveze creșterea economică.

Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în SUA, a declarat pentru Newsweek că o potențială intensificare a tensiunilor comerciale este susceptibilă să aibă un impact negativ asupra ambelor națiuni.

„Nu există niciun câștigător într-un război comercial și nici lumea nu va beneficia de pe urma acestuia. Creșterea suplimentară a tarifelor asupra produselor chinezești nu va face decât să crească semnificativ costul mărfurilor importate, să provoace și mai multe pierderi companiilor și consumatorilor americani și, în cele din urmă, se va întoarce împotriva lui”, a spus el.

Președintele american ales a inițiat un război comercial  în timpul primului său mandat, după ce a impus taxe vamale mari asupra importurilor din China, provocând măsuri de represalii din partea Beijingului.

Ce spun experții

China, a doua economie a lumii, este mai bine echipată pentru a face față unui al doilea război comercial cu viitoarea administrație Trump, au estimat experții consultați de Newsweek.

„China este, de data asta, într-o poziție mult mai bună de a gestiona un potențial război comercial cu Statele Unite”, a explicat Wendy Cutler, vicepreședintele centrului de reflecție Asia Society Policy Institute (ASPI)

„Beijingul a luat măsuri pentru a-și reduce dependența de importurile din SUA, inclusiv  investind pentru a-și face industriile mai competitive și mai inovatoare. De asemenea, a consolidat comerțul cu țările din ASEAN, africane și din America Latină, ca parte a strategiei sale de diversificare a comerțului.

Totuși, comerțul bilateral cu SUA rămâne la nivelul de aproape 600 de miliarde de dolari, astfel că o nouă rundă de tarife ar dăuna ambelor economii.

Un nou val de tarife al lui Trump ar resuscita inflația, ar provoca restrângeri ale lanțului de aprovizionare și are potențialul de încetini creșterea economică a SUA.

„Având în vedere potențialele costuri economice enorme pentru Statele Unite ale unui nou război comercial cu China, echipa lui Trump ar trebui să ia în considerare mai degrabă creșteri țintite ale tarifelor la produsele strategice versus  o majorare generală a tarifelor, care va crește prețurile la nenumărate articole pentru consumatorii americani”, a argumentat expertul.

Inu Manak, analist în materie de politici comerciale la Consiliul pentru Relații Externe (CFR), a explicat că un război comercial reînnoit e de așteptat să dăuneze economiei SUA.

„Este posibil ca China să fi pregătit deja o listă de tarife de represalii dacă Trump impune tarife mai mari. Ultima dată când Trump a fost în funcție, China a vizat agricultura americană, iar fermieri americani au remarcat imediat", a spus ea.

„Un război comercial reînnoit ar dăuna cu siguranță economiei SUA, iar impactul său se va simți în Statele Unite. În funcție de mărimea și domeniul de aplicare al tarifelor, impactul poate varia. Tarifele vor avea și un impact inflaționist, ceea ce ar fi probabil cea mai bună politică într-un moment în care alegătorii sunt nemulțumiți de inflație.

„Un război comercial ar trebui evitat din cauza costurilor interne ridicate și a potențialului de a crește incertitudinea în economia globală. Există preocupări legitime în privința Chinei, care ar trebui abordate, precum nivelurile ridicate de subvenții de stat, dar tarifele nu vor rezolva asta.

„Statele Unite ar trebui să depună eforturi pentru a disciplina comportamentul Chinei la Organizația Mondială a Comerțului, cerând Chinei să respecte pe deplin angajamentele asumate în protocolul său de aderare”, a spus ea.

Cum a decurs primul război comercial

Războiul comercial dintre SUA și China, care a început sub administrația Trump în 2018, a marcat un punct de cotitură major în relațiile dintre cele două mari economii ale lumii, punând Washingtonul cu Beijingul într-un conflict economic, care a perturbat lanțurile globale de aprovizionare, a crescut costurile pentru consumatorii și întreprinderile americane și a afectat comerțul internațional și diplomația.

Nemulțumită practicile comerciale neloiale ale Chinei, administrația Trump a argumentat că politicile Beijingului – inclusiv presupusul furt de proprietate intelectuală, transferurile forțate de tehnologie și subvențiile industriale – au costat scump economia SUA, având un impact asupra industriilor și lucrătorilor americani.

Cheia strategiei administrației Trump au fost taxele vamale pe bunuri chinezești în valoare de sute de miliarde de dolari, vizând în primă instanță materii prime esențiale precum oțelul și aluminiul, iar apoi o gamă largă de produse de consum.

Beijingul a ripostat, impunând la rândul său taxe asupra produselor americane, în special asupra exporturilor agricole, ceea ce a afectat fermierii și producătorii americani.

Aceste tarife au generat efecte în lanț asupra piețelor și lanțurilor de aprovizionare la nivel global, sporind costurile și creând totodată incertitudine pentru întreprinderi și consumatori din întreaga lume.

Pe lângă tarife, administrația Trump a vizat excedentul comercial de lungă durată al Chinei în raport cu Statele Unite, socotindu-l dovada unei relații economice dezechilibrate.

Critica administrației s-a extins apoi la sectorul tehnologic al Chinei, ceea ce a dus la restricții asupra unor companii majore precum Huawei și ZTE din cauza preocupărilor de securitate națională.

În 2020, cele două țări au ajuns la un armistițiu temporar, încheind un acord comercial prin care China se angaja să cumpere mărfuri americane în valoare de 200 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani și care a inclus măsuri suplimentare pentru a proteja proprietatea intelectuală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite