Reacția Rusiei, după ce Norvegia a detectat niveluri ridicate de cesiu radioactiv: „Nu au existat avertismente”

0
Publicat:

La o zi după ce Norvegia a transmis că a detectat o creștere bruscă a nivelului de cesiu radioactiv (Cs-137) la granița cu Rusia, Moscova a transmis în cursul zilei de miercuri că serviciile ruse nu au lansat alerte în legătură cu nivelurile ridicate de radiații în atmosferă, relatează Reuters, conform Agerpres. 

Dmitri Peskov
DSA a detectat nivelurile ridicate de cesiu radioactiv. FOTO Profimedia (Arhivă)

Autoritatea norvegiană pentru Radiații și Singuranță Nucleară (DSA) a transmis marți, 17 septembrie, că a detectat niveluri „foarte reduse” de cesiu radioactiv la Svanhovd și Viksjoefjell, lângă granița cu țara condusă de Vladimir Putin.

DSA a detectat nivelurile ridicate de cesiu radioactiv la Svanhovd între 9-16 septembrie, iar la Viksjoefjell în intervalul 5-12 septembrie, însă, conform autorității, sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol și nu există riscuri nici pentru mediu. 

„Nu am nimic de spus”

Nu au existat avertismente din partea serviciilor noastre competente cu privire la un nivel crescut al anumitor izotopi în atmosferă, nu au existat nici avertismente cu privire la amenințări la adresa sănătății umane, așa că nu am nimic de spus aici”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Amintim faptul că Cesiul-137 se formează în timpul funcționării unui reactor nuclear. 

Submarinele sau spărgătoarele de gheață care se află în Marea Barents, din bazele de pe coasta peninsulei Kola, sunt dotate cu reactoare maritime. Exercițiul strategic Okean-2024 a luat sfârșit la data de 16 septembrie, însă, conform The Barents Observer, este improbabil ca acest tip de emisii să provină de la un reactor naval. 

Totuși, există posibilitatea ca scurgeri mici de Cesiu-137 să fi fost înregistrate în timpul pornirii sau al lucrărilor de întreținere la un reactor sau în timpul manipulării combustibilului nuclear uzat, a mai indicat publicația norvegiană citată anterior. 

Bredo Moller, de la unitate de pregătire pentru situații de urgență a DSA, susține că Cesiul-137 ar putea proveni și de la incendiile forestiere. 

Conform acestuia, reziduuri de la incidentul produs la Cernobîl în 1986 și de la testele nucleare efectuate înainte de 1962 pot fi încă detectate în natură. Cesiul-137 are o perioadă de înjumătățire de circa 30 de ani. 

Cu toate acestea, conform The Barents Observer, este posibil ca un alt lucru să fie legat de testarea rachetei rusești Burevestnik. Specialiștii militari de la agenția nucleară rusă Rosatom au efectuat lucrări întreaga vară și la începutul toamnei la situl de testare Pankovo din Novaia Zemlia, unde se bănuiește că au loc teste ale rachetei de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik. 

„Omenirea să se gândească la acest risc”

Activitățile desfășurate la acest sit sunt ținute departe de ochii publicului și puțin informații sunt făcute publice. În plus, nu există documente oficiale cu privire la testarea rachetei, însă există indicii ce pot fi sesizate prin analizarea imaginilor din satelit actualizate în fiecare zi din arhipelagul arctic. 

Publicația norvegiană a sesizat în cursul verii numeroase cargouri și nave cu destinație specială în apele din apropiere de Pankovo, iar, în ultimele săptămâni, două aeronave mari de transport Il-76 ale agenției nucleare din Rusia au staționat regulat pe aeroportul Rogaciovo din Novaia Zemlia. Conform specialiștilor, aeronavele ar avea legătură cu testarea rachetei cu propulsie nucleară. 

Mai multe amenințări cu un test nuclear au fost lansate în ultima vreme la Moscova în contextul în care Kievul solicită Vestului să-i permită să lanseze pe teritoriul țării inamice atacuri cu armele cu rază lungă de acțiune pe care i le-a oferit. 

Amintim că, la 13 septembrie, deputatul rus Andrei Kolesnik, membru în Comisia de apărare din Duma de Stat, a susținut pentru Lenta.ru că Moscova ar trebui să efectueze o explozie nucleară la un centru de testare pentru a „reaminti lumii” despre amenințarea pe care o constituie aceste arme. 

„Avem moratoriu la astfel de teste în prezent (...) dar poate ar trebui ridicat acest moratoriu pentru ca omenirea să se gândească la acest risc", a mai declarat el. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite