Misterul norului radioactiv detectat la sfârşitul lui septembrie în Europa nu s-a risipit. Rusia spune că nu a înregistrat niciun incident la instalaţiile nucleare
0Rusia nu a înregistrat „niciun incident sau pană" la instalaţiile sale nucleare, în ciuda poluării radioactive cu izotopul radioactiv Ru-106 detectată de serviciile meteorologice ale ţării, a declarat marţi conglomeratul nuclear rus Rosatom.
Anunţul, difuzat de serviciul de presa al grupului, vine în urma confirmarii de către agenţia rusă de meteorologie Rosguidromet că au fost raportate concentraţii extrem de mari de Rutenium-106, un produs de fisiune din industria nucleară, detectată la sfârşitul lunii septembrie în sudul Uralului.
Greenpeace Rusia a cerut luni celor de la Rosatom să deschidă “o anchetă aprofundată şi să publice rezultatele despre incidentele de la Maiak”. Greenpeace a precizat că va trimite o scrisoare prin care să ceară procurorilor să deschidă o anchetă privind eventuala ascundere a unui incident nuclear”,se precizează într-o declaraţie a organizaţiei.
"Radioizotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Arguaiaş şi Novogornîi" între 25 septembrie şi 1 octombrie, a declarat agenţia rusă luni, adăugând că la Arguaiaş a fost înregistrată "o concentraţie (...) care depăşeşte de 986 de ori "nivelurile de rutenium-106 înregistrate în luna precedentă.
Staţia Arguaiaş este situată în apropierea complexului nuclear Maiak, unde în 1957 a avut loc unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie, dar a acesta a afirmat într-o declaraţie că "poluarea radioactivă a ruthenium-106 detectată de Agenţia Rosguidromet nu are legătură cu "activităţile sale.
Complexul, care astăzi serveşte drept sit de reprelucrare a combustibilului nuclear uzat, a mai precizat că nu a "manipulat rutenium-106" în cursul anului 2017 şi nu l-a mai produs de mai mulţi ani.
Maïak mai susţine că dozele înregistrate de agenţia meteorologică rusă sunt "de 20.000 de ori mai mici decât cea anuală admisă şi nu prezintă un risc pentru sănătate".
Şi şeful Rosguidromet Maksime Iakovenko a declarat, de asemenea, despre concentraţia detectată că "nu prezintă niciun pericol pentru populaţie", adăugând că rolul agenţiei sale nu este acela de a detecta sursa poluării.
Rosgidromet a anunţat luni că izotopul a fost detectat în Tatarstan şi în sudul Rusiei, ajungând în cele din urmă în “toate ţările europene, din Italia continuând spre nordul Europei” din 29 septembrie. În plus, susţine că o posibilă sursă a poluării ar fi un accident produs între râul Volga şi munţii Urali.
Concluziile agenţiei ruse de meteorologie le confirmă pe cele ale Institutului Francez pentru Protecţie Radiologică şi Securitate Nucleară (IRSN), care a estimat la începutul lunii noiembrie că poluarea radioactivă detectată la sfârşitul lunii septembrie în Europa a apărut "între Volga şi Ural“.
IRSN a considerat că sursa poluării nu poate proveni dintr-un reactor nuclear, deoarece ar fi detectat alte elemente radioactive şi a avansat ipoteza „unei scurgeri dintr-o instalaţie" ce are legături cu ciclul de producţie sau tratare a combustibilului nuclear.
Săptămâna trecută, Institutul Francez de Siguranţă Nucleară (IRSN) a anunţat că un nor de poluare radioactivă a fost identificat în ultimele săptămâni deasupra Europei şi ar putea indica faptul că a avut loc un accident la o instalaţie nucleară din Rusia sau Kazahstan în ultima săptămână din luna septembrie.
RSN a exclus varianta unui accident la un reactor nuclear, spunând că cel mai probabil a fost vorba de un accident la o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear sau la un centru de medicină radioactivă. Institutul a subliniat că nu a existat niciun impact asupra sănătăţii oamenilor sau asupra mediului în Europa.
IRSN, organism pe probleme tehnice din cadrul autorităţii franceze de reglementare în domeniul nuclear ASN, a transmis într-un comunicat că nu poate preciza cu exactitate locul de unde a fost eliberat materialul radioactiv, dar că, în urma unei analize meteorologice, cea mai plauzibilă zonă ar fi una de la sud de Munţii Urali, între Urali şi fluviul Volga.
Acest lucru indică faptul că ar fi vorba de Rusia sau posibil de Kazahstan, a afirmat un oficial al IRSN.
Directorul IRSN, a afirmat că IRSN şi alte câteva institute de siguranţă nucleară din Europa au măsurat în ultimele săptămâni niveluri ridicate de ruteniu 106, un nuclid radioactiv care este rezultatul divizării atomilor într-un reactor nuclear şi care nu apare în mod natural.
IRSN a mai precizat că ţinând cont de cantitatea mare de ruteniu 106 eliberat , dacă un accident de această magnitudine s-ar fi întâmplat în Franţa, ar fi fost nevoie de evacuarea sau punerea la adăpost a populaţiei pe o rază de câţiva kilometri.