Foştii colegi din KGB spun despre Vladimir Putin că era un „spion mediocru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin nu se bucură de simpatie în rîndul foştilor agenţi KGB Foto AFP
Vladimir Putin nu se bucură de simpatie în rîndul foştilor agenţi KGB Foto AFP

Aflat în vizită în Germania, unde preşedintele rus Vladimir Putin a a participat, împreună cu Angela Merkel, la ceremonia de deschidere a Târgului Anual Industrial de la Hanovra, pe liderul de la Kremlin l-a ajuns trecutul din urmă. Mai mulţi foşti colegi ai săi din serviciile secrete sovietice (KGB) au povestit pentru publicaţia franceză  „L'Express“despre activitatea de spion a lui Vladimir Putin.


Ei spun  că Vladimir Putin, departe de a fi un erou, este mai degrabă un „spion mediocru“. „La apogeul carierei sale, între anii 1984 şi 1990, actualul preşedinte rus conducea Casa prieteniei germano-sovietice, cu sediul la Dresda în Germania de est. O adevărată sinecură, având în vedere că STASI (serviciile secrete est-germane)  erau atotputernice şi extrem de eficiente . Activitatea spionului Putin era de facto „şomaj tehnic“, susţine Valeri Kiriaiev, 53 de ani, fost colonel KGB, astăzi director adjunct al publicaţei ruse „Novaia Gazeta“. El spune că „pe o scară de la 1 la 10, Vladimir Putin s-a expus la zero pericole cât a fost la Dresda“.

„În acele vremuri, adevăraţii agenţi secreţi erau trmişi la Londra sau la Paris, în spatele liniilor inamice, cu acoperire diplomatică sau ca translatori.   „Pe atunci eu îmi încheiam serviciul militar ca translator în Afganistan unde am fost rănit de trei ori. Apoi, în cadrul departamentului cinci al KGB, am răspuns de combaterea disidenţei şi de lupta împotriva fundamentalismului islamic. Am fost infiltrat în reţeaua acestora din care făceau parte militanţi din toate republicile musulmane din fosta URSS, am descoperit imprimerii clandestine“, mai spune Kiriaiev.

Spionajul rus, la pământ

„Astăzi spionajul rusesc este la pământ. În timpul luării de ostatici de la Teatrul din Moscova de către rebelii ceceni, din octombrie 2002, serviciile speciale ruse i-au adormit pe toţi teroriştii cu un gaz paralizant apoi i-au executat. În această operaţiune au murit şi foarte mulţi civili. Pentru aşa ceva, în perioada sovietică ne-ar fi luat viaţa, sau cel puţin ne-ar fi concediat. Putin a considerat această operaţiune un mare succes. Acum, arta „compromiterii“ rămâne singurul domeniu de excelenţă al FSB (fost KGB) Îşi surprinde adversarii în situaţii comprpmiţătoare în diverse camere de hotel şi publică imaginile pe Internet. Acest lucru arată nivelul scăzut de profesionalism al FSB, mai subliniază Kiriaiev.

„Un şef prost pentru serviciile secrete ruse“

Aleksei Konaurov,63 de ani, fost general KGB, însărcinat cu combaterea subversiunii ideologice pe vremea URSS, e de părere că „Putin a distrus valorile KGB-ului“. „Nu numai că e un lider prost pentru Rusia, dar a fost şi un pros şef pentru serviciile noastre secrete“, spune el, regretând timpurile când KGB-ul era condus de Iuri Andropov, între anii 1967 şi 1982. „Putin critică fără încetare excesele din anii 1990, dar el a colaborat cu toţi oligarhii pe care i-a acuzat că a distrus statul rus“, susţine Konaurov care după ce a părăsit KGB-ul s-a ocupat de protecţia demnitarilor ruşi.

FSB, plin de corupţi

Un alt fost coleg al lui Putin la KGB, Iuri Guervis, fost judecător de instrucţie în cadrul serviciilor secrete, deplânge faptul că FSB-ul, urmaşul KGB-ului, este astăzi plin de oameni corupţi, de bandiţi. „Agenţii secreţi servesc azi, contra cost, drept paravan şefilor de firme. Nu aşa se construieşte un stat“, spune cel care e azi vicepreşedinte al Baroului din Moscova.

Anatoli Iermolin , fost colonel KGB, astăzi director de programe sociale în cadrul fundaţiei Aleksei Kudrin (fost ministru de Finanţe rus) îl critică şi el pe Putin. Iermolin a făcut parte dintr-o echipă de elită a KGB care a acţionat în clandestinitate în Angola, Mozambic, Nicaragua, Afganistan. A lucrat în Centrul pentru Reducerea Riscurilor Nucleare în timpul crizei rachetelor şi a fotografiat baza aeriană de la Frankfurt/RheinMain, din Germania de Vest, unde erau staţionate rachetele Pershing II.

Iermoliev i-a reproşat lui Putin că distruge valorile statului pentru interesele sale personale şi că a exploatat tragedia de la şcoala din Beslan, unde au murit 350 de persoane, în urma unei luări de ostatic, între care mulţi copii, pentru a-şi consolida puterea. Dar criticile sale i-au adus repede excluderea din partidul Rusia Unită.

 

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite