Fost deputat rus: Vladislav Surkov, supranumit „eminenţa cenuşie” a regimului Putin, este în arest la domiciliu. Noi epurări în cadrul FSB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladislav Surkov, în plan îndepărtat, la o conferinţă de presă alătui de Vladimir Putin, primul din imagine FOTO TASS
Vladislav Surkov, în plan îndepărtat, la o conferinţă de presă alătui de Vladimir Putin, primul din imagine FOTO TASS

Vladislav Surkov, un fost consilier al lui Vladimir Putin considerat drept principalul arhitect al crizei ruso-ucrainene, este în arest la domiciliu, susţine fostul deputat rus Ilia Ponomariov.

„Vladislav Surkov este în arest la domiciliu. Au loc anchete în privinţa jafurilor din Donbas în 2014”, a anunţat Ponomariov, un fost deputat rus care a votat împotriva anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.

Vladislav Surkov, în vârstă de 59 sau 57 de ani, este considerat drept principalul arhitect al crizei ruso-ucrainene. Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko l-a acuzat că a servit ca intermediar pentru Kremlin în uciderea unor manifestanţi anti-ruşi la protestele desfăşurate la Kiev în 2013/2014.

Aceste proteste au dus la schimbarea conducerii la Kiev, preşedintele în exerciţiu, prorusul Viktor Ianukovici, fugind în Rusia. Imediat după fuga lui Ianukovici, Rusia a anexat Crimeea în februarie - martie 2014 şi a încurajat izbucnirea unui război în Donbas între forţele separatiste proruse din această regiune şi armata ucraineană şi susţinătorii ei.

Surkov a fost inclus pe listele de sancţiuni ale UE şi Statelor Unite din cauza rolului său în anexarea Crimeei.

Considerat „eminenţa cenuşie” a regimului Putin prin prisma abnegaţiei sale de a pune în practică concepte precum „democraţia suverană” şi „verticala puterii”, Vladislav Surkov a fost îndepărtat de la Kremlin în iarna anului 2020.

A lucrat timp de mai bine de 20 de ani la Kremlin, în principal în calitate de director adjunct al Administraţiei Prezidenţiale Ruse.

La scurt timp de la plecarea de la Kremlin, Surkov a negat existenţa Ucrainei. „Există ucrainitate. Adică o dereglare mintală specifică. Aceasta este o predilecţie pentru etnografie dusă la extremă. Este vorba despre o istorie locală sângeroasă. O confuzie în loc de stat. Există borş, Bandera, dar nu şi naţiune”, a spus el.

Jurnalista Anna Nemţova a criticat aspru activitatea sa la Kremlin, spunând despre el că a lăsat o moştenire de „politici sinistre”.

Recrutat încă din tinereţe de GRU, spionajul militar rus, Surkov a intrat în slujba Kremlinului în ultimele luni ale preşedinţiei lui Boris Elţîn şi a reuşit să se facă util lui Vladimir Putin. Şi-a creat o aură de „maestru păpuşar“, care manevrează din culise politicile interne şi este capabil să-şi distrugă fără milă adversarii.

„Surkov este dezaprobat pentru că a otrăvit democraţia în Rusia şi a contribuit la distrugerea libertăţii presei, la inspiraţia mişcărilor de extremă dreaptă şi la modelarea politicilor eşuate din Ucraina“, afirmă Anna Nemţova într-un articol cu privire la plecarea lui Surkov de la Kremlin.

Arestarea lui Surkov este pusă pe seama unor lupte între serviciile secrete ruse.

De altfel, potrivit jurnalistului Hristo Grozev, de la Bellingcat, circa 150 de ofiţeri FSB, succesorul KGB, au fost concediaţi sau arestaţi recent. Printre ei figurează şi generalul-colonel Serghei Beseda, şef al departamentului extern.

Putin, fost agent KGB şi şef al FSB, ar fi dispus epurări în departamentul extern al FSB întrucât ar fi primit informaţii eronate în legătură cu situaţia din Ucraina.

„Serghei Beseda, şeful Serviciului (Extern, n. red.), şi adjunctul său Boluh, au fost plasaţi în arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior”, scrie şi jurnalistul de investigaţii Andrei Soldatov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite