Filmul capturării prizonierilor nord-coreeni, relatat de cei care au luat parte la misiune: „Voia să trăiască”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ucrainene au avut nevoie de o lună pentru a captura primii doi prizonieri nord-coreeni în viață, au relatat soldații care au luat parte la misiunea anevoioasă, potrivit Kyiv Independent. 

Unul dintre cei doi soldați nord-coreeni luați prizonieri în Kursk FOTO PROFIMEDIA
Unul dintre cei doi soldați nord-coreeni luați prizonieri în Kursk FOTO PROFIMEDIA

Zelul fanatic și sinucigaș insuflat trupelor Phenianului s-a numărat printre principalele obstacole, au povestit soldații ucraineni.

„(Un soldat nord-coreean) era pe cale să fie luat prizonier, când a spus „Glorie Partidului” sau „Glorie lui Kim Jong-un”, după care s-a aruncat în aer cu o grenadă”, a spus un soldat din cadrul Forțelor de Operațiuni Speciale, având indicativul „Borsuk”.

Misiunea a avut succes la începutul acestei luni, când doi soldați nord-coreeni au fost prinși în viață: unul fiind capturat de Forțele de Operațiuni Speciale, celălalt de către Forțele Aeropurtate.

Kievul a obținut astfel dovada de necontestat că trupe trimise de Kim Jong-un iau parte la ostilitățile din regiunea rusă Kursk.

Potrivit estimărilor Ucrainei, Coreea de Nord a trimis aproximativ 12.000 de soldați în Rusia, iar o parte dintre aceștia au fost introduși în luptă împotriva trupelor ucrainene aflate în ofensivă pe teritoriul Rusiei.

„În esență, este vorba despre a transmite comunității internaționale că o țară terță este într-adevăr implicată în acest război. Și că Rusia nu este atât de invincibilă pe cât pretind ei", a spus Borsuk.

The Kyiv Independent a vizionat filmări exclusive ale misiunii, și i-a intervievat pe Borsuk și pe camaradul lui, „Bernard”, care au povestit despre cum au dus la bun sfârșit sarcina, momentul capturii și motivul pentru care apreciază că trupele nord-coreene sunt provocări mai serioase decât cele ruse.

Soldat ucrainean, despre momentul capturării: „Ținea în mână o grenadă”

Borsuk și Bernard nu au putut dezvălui detalii despre cum s-au pregătit, calendarul, locația sau numărul de soldați implicați în misiune, relatând doar că sarcina lor a presupus monitorizarea unei anumite zone din regiunea Kursk o bună perioadă de timp, în care au așteptat ocazia perfectă de a acționa.

Grupul inamic care opera în zona supravegheată era format în întregime din nord-coreeni, potrivit militarilor ucraineni.

„Ne-am apropiat de ținta unde trebuia să operăm. O observam și știam că pozițiile lor de bază erau acolo”, a spus Bernard.

„Am început să ne mișcăm și am stabilit contactul”.

Momentul în care l-au prins pe unul dintre soldații nord-coreeni FOTO via Kyiv Independent
Momentul în care l-au prins pe unul dintre soldații nord-coreeni FOTO via Kyiv Independent

În luptele care a urmat, grupul inamic a suferit victime și a început să se retragă. Un soldat nord-coreean rănit a rămas însă în urmă.

„Băieții noștri l-au ținut sub control constant de foc pentru a se asigura că nu se mișcă sau nu face mișcări bruște”, relatează Borsuk.

După ce s-a apropiat de poziția acestuia, dezarmarea a fost o manevră delicată și potențial fatală.

Serviciul Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud a raportat anterior că unii soldați nord-coreeni au fost instruiți să se sinucidă pentru a evita capturarea de către forțele ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a coroborat aceste afirmații, adăugând că trupele nord-coreene se tem de represalii severe împotriva familiilor lor dacă se predau.

„Avea o grenadă asupra lui, pe lângă armă, și era foarte greu să o înlăturam”, spune Borsuk, descriind momentul surprins de camera sa de corp când s-au apropiat de soldat.

În cele din urmă, soldatul nord-coreean le-a permis să se apropie și i-au putut oferi primul ajutor.

Borsuk își amintește că prizonierul lor s-a comportat „calm” și a apreciat că este într-o stare stabilă.

„A fost capabil să vorbească. Singura problemă pe care a avea era la picior; în rest, totul era normal", spune el.

Rușii au deschis focul

Potrivit mărturiei lui Bernard, artileria rusă a început să tragă la scurt timp după ce a ajuns la soldatul nord-coreean, ei realizând probabil că încercau să-l ia prizonier.

„Dorința (Rusiei) de a ascunde prezența unităților nord-coreene era mare”, spune Borsuk.

„Pe măsură ce (loviturile) se apropiau din ce în ce mai mult, și-a dat seama ce se întâmplă... Din ochii lui era clar că era om ca toți oamenii; la urma urmei, voia să trăiască”, spune Bernard.

„Ne-am uitat la el. Ei bine, era doar un băiat... Nu ne-am gândit la nimic, niciun imbold de a folosi forța fizică sau ceva de genul acesta", spune Bernard.

„L-am salvat pur și simplu. Și cam asta a fost."

Soldații nord-coreeni sunt mai bine pregătiți decât cei ruși

Cei doi prizonieri nord-coreeni capturați se află în prezent în custodia Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la Kiev. Ambii au fost răniți și au primesc îngrijiri medicale.

Unul a spus că s-a născut în 2005 și a început să servească ca infanterist în 2021, în timp ce celălalt s-a născut în 1999 și servește în armata nord-coreeană din 2016 ca ofițer de recunoaștere lunetist.

Atât Bоrsuk, cât și Bernard spun că există diferențe notabile între performanța pe câmpul de luptă a soldaților nord-coreeni și a celor ruși.

„În comparație cu soldații ruși, ei sunt mult mai bine pregătiți fizic și mental. Sunt pregătiți pentru unde merg și ce vor face", spune Borsuk.

Este clar că rușii nu se străduiesc la fel de tare ca ei. Ei (soldații nord-coreeni) pot transporta încărcături grele, pot alerga pe distanțe lungi și pot supraviețui mai mult în condiții extreme."

Bernard sugerează că sunt mai bine pregătiți grație serviciului militar de opt ani. Totuși, când vine vorba de „manevre mai complexe”, soldații nord-coreeni se luptă să le execute eficient, adaugă el.

„Ei nu pot aplica tot ceea ce au fost instruiți pentru că războiul nu seamănă cu ceea ce li s-a spus sau ce le-a fost arătat”, subliniază soldatul ucrainean.

Potrivit mărturiei acestuia, nord-coreenii par să aibă probleme să se adapteze la drone și recunoașteri aeriene, ambele aspecte jucând un rol dominant pe câmpul de luptă modern.

Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud a susținut anterior că cel puțin 300 de soldați nord-coreeni au fost uciși și alți 2.700 de răniți în regiunea Kursk din Rusia, atribuind pierderile mari pe seama „lipsei de cunoaștere” a soldaților privind războiul modern, de pildă ei încercând zadarnic să doboare drone cu rază lungă de acțiune.

„Au o proporție mai mare de victime” decât rușii, spune Borsuk adăugând că coordonarea lor cu unitățile ruse este „în mod clar slabă”, parțial din cauza barierei lingvistice.

Cu toate acestea, soldații nord-coreeni par a fi, de asemenea, mai motivați și mai rezistenți fizic decât trupele ruse, potrivit lui Bernard.

„Par foarte dedicați ideologiei lor. De aceea sunt fideli normelor lor și celor ce li s-a spus despre cine sunt și ce ar trebui să facă. Și pur și simplu nu o pot face altfel", spune el.

În timp ce oficialii occidentali, inclusiv secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au descris folosirea de către Rusia a trupelor nord-coreene ca un indiciu al „disperării tot mai mari” a Moscovei, Borsuk spune că utilizarea lor ar putea schimba dinamica războiului.

„Imaginați-vă un batalion care se confruntă cu o forță de până la 10.000 de soldați”, spune Borsuk. „Ei pot arunca batalion după batalion în luptă și tot nu rămân fără personal”.

Această tactică necruțătoare îi stresează atât pe soldații ucraineni, dar pun presiune și pe sprijinul logistic, întrucât sunt necesare resurse semnificative pentru a contracara astfel de valuri, potrivit lui Borsuk.

„Aceste acțiuni aduc de obicei rezultate minime. Cu toate acestea, nu ar fi exclus să desfășoare un număr mai mare de trupe", spune el.

„Ei bine, ei vin, mor, și la asta se rezumă totul”, spune Bernard.

„Doar că, probabil, s-ar cuveni să facem o treabă puțin diferită, dar, în schimb, ne concentrăm să-i eliminăm”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite