Ce este Noviciok, substanţa folosită pentru otrăvirea opozantului lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexei Navalnîi, opozantul otrăvit al lui Vladimir Putin, preluat de pe aeroportul din Omsk, FOTO captură video
Alexei Navalnîi, opozantul otrăvit al lui Vladimir Putin, preluat de pe aeroportul din Omsk, FOTO captură video

Germania a anunţat că Alexei Navalnîi, unui dintre principalii opozanţi ai lui Vladimir Putin, a fost otrăvit cu Noviciok, o substanţă chimică foarte toxică dezvoltată în Uniunea Sovietică spre sfârşitul Războiului Rece. Nu ar fi prima dată când guvernul de la Moscova utilizează această substanţă chimică pentru a-i elimina pe cei socotiţi indezbirabili.

Termenul „Noviciok” înseamnă „nou venit” şi este utilizat pentru a desemna o familie de agenţi chimici foarte toxici care afectează sistemul nervos. Dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970 şi 1980, Noviciok ar fi mult mai letal decât substanţe otrăvitoare mai cunoscute, precum gazul sarin. În afara Uniunii Sovietice, primele informaţii despre această otravă au apărut în 1991, când chimistul Vil Mirzaianov implicat în proiect, a făcut mai multe dezvăluiri.

Substanţa chimică acţionează fără milă asupra celor expuşi. „Noviciok determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, spune profesorul Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading, citat de Reuters. 

Otrava preferată a Moscovei

Dacă se confirmă implicarea Kremlinului, nu ar fi prima oară când guvernul de la Moscova ar folosi această substanţă chimică pentru a otrăvi persoane indezirabile. În 2018, serviciile secrete ruse i-au otrăvit pe fostul spion ofiţer GRU Serghei Skripal şi pe fiica sa, Iulia, în Salisbury, Anglia, iar guvernul britanic, precum şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au identificat atunci substanţa chimică folosită ca fiind Noviciok. Afacerea Skripal a dus la răcirea drastică a relaţiilor dintre Londra şi Moscova, acestea angajându-se atunci în cel mai mare val de expulzări de diplomaţi din istorie.  

Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice din Haga, iar utilizarea ca armă a unei substanţe chimice este interzisă prin Convenţia privind armele chimice din 1997. Moscova este semnatară a acestui acord internaţional. În noiembrie 2019, membrii OPCW au fost de acord să extindă lista substanţelor chimice interzise pentru a include agenţii Noviciok, interdicţie intrând în vigoare pe 7 iunie 2020.

Care este starea lui Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost transferat la Berlin, la 22 august, pentru a primi îngrijiri medicale după ce s-a simţit rău cu două zile mai devreme în avionul cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova. Principalul opozant al Kremlinului se află în prezent în comă indusă şi ar putea rămâne cu sechele pe viaţă.

Echipa lui Navalnîi acuză că acesta a fost otrăvit din ordinul preşedintelui Vladimir Putin. Kremlinul respinge această acuzaţie, la fel cum a negat orice implicare în cazul lui Skripal. Întrebat în legătură cu anunţul Guvernului german, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat pentru agenţia de presă RIA Novosti că Moscova nu a fost informată în legătură cu testele toxicologice făcute lui Aleksei Navalnîi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite