Votul din Republica Moldova, administrativ în ţară, geopolitic la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Votul din Republica Moldova a fost unul administrativ în ţară şi geopolitic în Chişinău FOTO Alexandru Tarlev
Votul din Republica Moldova a fost unul administrativ în ţară şi geopolitic în Chişinău FOTO Alexandru Tarlev

Votul din Republica Moldova a fost unul proeuropean. Cel puţin acest lucru rezultă din rezultatele alegerilor locale generale care au avut loc atât pe 14 iunie, cât şi pe 28 iunie, când s-a desfăşurat al doilea tur de scrutin.

Totuşi, votul din Republica Moldova acordat partidelor proeuropene nu a fost unul masiv, având o majoritate fragilă faţă de partidele proestice.

Votul din Republica Moldova. Stabilitatea de la Chişinău

Capitala Republicii Moldova va fi condusă, în următorii patru ani, de actualul edil, liberalul Dorin Chirtoacă. Acesta va fi al treilea mandat de primar. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, CEC anunţă că pentru Chirtoacă au votat 53,54% dintre alegători, în timp ce contracandidatul său, socialista Zinaida Greceanîi, a obţinut 46,46% din sufragii.

Dorin Chirtoacă le-a mulţumit alegătorilor săi pentru încredere. „Nu am câtigat eu, au câştigat locuitorii municipiului Chişinău. Acum contează diecţia de dezvoltare a capitalei. Asta înseamnă că vom continua dezvoltarea europeană a Chişinăului, asta înseamnă că vom pune bazele de dezvoltare europeană de mai departe a Republicii Moldova”, a spus Chirtoacă. Totodată, Dorin Chirtoacă recunoaşte că a câştigat la limită fotoliul de edil al capitalei. Aş fi dorit ca să câştig cu 60-70 la sută. A fost şi votul protestar, au fost alegători care au votat de nevoie, au fost mulţi nemulţumiţi, dar care m-au votat. Vreau să mă întâlnesc cu cei nemulţumiţi, să încerc să corectez ceia ce i-a nemulţumit. Oricum, vreau să le mulţumesc tutror celoca care au făcut efort, au venit să voteze, au venit şi de peste hotare”, a adăugat edilul.

La rândul ei, Zinaida Greceanîi, alături de şeful socialiştilor, Igor Dodon, s-au declarat nemulţumiţi de rezultat, calificându-l ca fiind falsificat. „În ceea ce priveşte Chişinăul, le mulţumesc celor circa 45.000 de chişinăuieni care au votat pentru candidatul socialiştilor. Noi nu recunoaştem rezultatul acestor alegeri! Au fost făcute zeci şi sute de încălcări”, a spus Dodon.

Votul din Republica Moldova. PLDM şi PDM au cei mai mulţi primari

Precizăm că, în Republica Moldova au fost deschise, duminică, peste 1.200 de secţii de votare pentru alegerea primarilor din 457 de localităţi în al doilea tur de scrutin. Potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, în al doilea tur de scrutin cei mai mulţi primari aleşi reprezintă Partidul Democrat (139) şi Partidul Liberal Democrat din Moldova (104). Partidul Comuniştilor a câştigat 46 mandate de primari, Partidul Nostru – 41 de mandate, iar Partidul Liberal – 39 de mandate. De asemenea, în urma votului din Republica Moldova 34 de primării vor fi conduse de candidaţi independenţi, 30 din partea Partidului Socialiştilor, iar 20 de primari vor reprezenta Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova-Iurie Leancă”. În două localităţi au fost aleşi primari din partea Partidului Naţional Liberal, iar câte un primar va reprezenta partidul „Casa Noastră-Moldova” şi Partidul Popular din Moldova.

Amintim că în primul tur de scrutin, pe 14 iunie 2015, în 439 localităţi din ţară au fost aleşi primarii. Cele mai multe mandate de primar le-a câştigat PLDM (181) şi PDM (147).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite