VIDEO Maia Sandu, discurs cu ocazia aniversării a 25-a a adoptării Constituţiei Moldovei: „Să nu permitem ca politicienii iresponsabili să ajungă la guvernare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Maia Sandu a ţinut un discurs la Palatul Republicii luni, 29 iulie, la ceremonia festivă organizată în contextul aniversării a 25-a a adoptării Constituţiei Republicii Moldova. Prim-ministra nu a ezitat să critice fosta guvernare şi cu această ocazie.

Demnitatea omului este valoare supremă. Dreptatea este valoare supremă. Libera dezvoltare a personalităţii umane este valoare supremă. Statul de drept şi democraţia sunt valori supreme. Vă întrebaţi despre ce ţară vorbesc? Vorbesc chiar în cuvintele Constituţiei Republicii Moldova. Din primul Articol. Aţi văzut ca în Moldova să fi fost respectate aceste valori supreme? NU. În foarte multe cazuri, aceste valori supreme nu au fost respectate.

Ce am văzut în Republica Moldova a fost umilirea unui popor întreg, persecutarea oamenilor incomozi regimului, hărţuirea funcţionarilor care refuzau să îndeplinească ordine ilegale, asuprirea oamenilor cinstiţi care îndrăzneau să se opună nedreptăţii şi protejarea hoţilor ce slujeau guvernarea, intoxicarea societăţii cu minciuni, construirea unui regim oligarhic autoritar şi subordonarea instituţiilor statului unor grupuri de interese. Ei au încercat să transforme Constituţia într-un document fără importanţă. Ei au încercat să calce în picioare demnitatea, dreptatea, statul de drept, democraţia.

Constituţia nu se poate apăra pe sine!

Constituţia nu este a Curţii Constituţionale sau a deputaţilor sau a judecătorilor sau a procurorilor. Constituţia este a poporului şi asigură că puterea este exercitată de reprezentanţii poporului, în interesul poporului. Orice prevedere din Constituţie, orice drept, orice principiu şi instituţie prevăzută în Constituţie sunt prevăzute acolo în interesul cetăţeanului. La fel ar trebui să fie şi interpretarea Constituţiei, în interesul cetăţeanului. 

Tocmai din acest motiv, este de datoria noastră, a fiecăruia, să apărăm Constituţia. În primul rând, să nu permitem ca politicienii iresponsabili să ajungă la guvernarea ţării. Să nu permitem să fim manipulaţi, minţiţi, dezbinaţi. În al doilea rând, să avem curajul să ne opunem nedreptăţilor atunci când acestea sunt comise de guvernare, atunci când acestea se întâmplă în oraşul nostru, în satul nostru, în blocul nostru. Să vorbim, să protestăm, să ne implicăm pentru a genera schimbările pe care ni le dorim.

Protejarea valorilor supreme în ţara noastră depinde de fiecare dintre noi. Însă paznicul cel mai important care trebuie să garanteze supremaţia Constituţiei este Curtea Constituţională. Curtea Constituţională, o instituţie care trebuia să aplice Constituţia şi să o interpreteze în beneficiul oamenilor care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova, şi-a folosit puterea extraordinară ca să menţină la guvernare un grup de oameni care au furat ţara de miliarde şi miliarde.  

Din fericire, nu le-a reuşit. Comisia de la Veneţia a spus clar şi răspicat că acele decizii nu se bazau pe Constituţie, nu aveau nimic în comun cu Legea Supremă şi că acea componenţă a Curţii a emis deciziile respective doar ca să favorizeze şi să menţină la putere un grup de oligarhi. Curtea Constituţională a călcat în picioare valorile supreme.

Şi când Curtea Constituţională a eşuat să protejeze Constituţia, poporul a făcut-o.

Ce s-a întâmplat cu ceva timp în urmă trebuie să fie o lecţie pentru noi toţi. Acum Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii au o responsabilitate enormă, dar şi o ocazie bună de a desemna oameni care nu doar că nu vor permite asemenea abuzuri, dar vor pune Constituţia în capul mesei. Eu sper că viitoarea componenţă a Curţii Constituţionale va conştientiza pe deplin responsabilitatea pe care o au judecătorii constituţionali şi va garanta supremaţia Constituţiei. 

Şi vreau să mă adresez viitorilor judecători ai Curţii – fiţi adevăraţi apărători ai valorilor supreme, ai Constituţiei. Dacă veţi eşua, noi, oamenii acestei ţări, vom ieşi pentru a ne apăra demnitatea, dreptatea, libera dezvoltare a personalităţii umane, statul de drept, democraţia, adică Constituţia. Aşa cum am făcut-o de fiecare dată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite