Prorusul Ilan Şor ar fi încercat să trimită 200 de oameni la București, la un protest organizat de AUR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliția din Republica Moldova anunță ca oligarhul moldovean Ilan Sor ar fi intenționat să trimită 200 de oameni la protestul de seara trecută de la București, organizat de AUR. Cei mai mulți dintre aceștia nu au ajuns în România, spun autoritățile.

Ilan Şor ar fi intenționat să trimită agitatori la București.Foto: Inquam
Ilan Şor ar fi intenționat să trimită agitatori la București.Foto: Inquam

 Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Republicii Moldova, a declarat ca Ilan Şor ar fi planificat trimiterea a 200 de persoane la București pentru a participa la protestul AUR de ieri, 6 martie. 

Erau pregătite peste 200 de persoane să meargă la București organizat de la Chișinău. Dar prin conlucrare cu organele de drept din România s-a reușit dea stârpi aceste acțiuni. Clar că o parte dintre ei au reușit să ajungă la București. Însă ceilalți au fost documentați. Sumele care urmau a fi achitate pentru persoanele care trebuiau să compromită evenimentul ajungea pe zi la sute de euro. La un microbuz de 20 de persoane suma alocată era de 10000 €. (..)

Regretabil este că această intenție de organizare a protestelor vine din partea unui alt partid de la București. Urmau să se consolideze cu așa-numiții protestatari de la noi. A fost pe rețelele sociale, știm cu toții: Partidul AUR planifica aceste acțiuni la București", a afirmat oficialul moldovean, potrivit Agora.md.

Referitor la modul în care se finanțează acest gen de acțiuni, șefa Centrului Național Anticorupție al Republicii Moldova, Veronica Dragalin, a menționat că una din scheme prevedea ca unele persoane să meargă la Moscova pentru o zi şi să revină cu câte 8.000 de euro, bani care nu trebuie declarați la graniță, conforma legii.

În anchetă sunt vizați reprezentanți ai mai multor partide, nu doar ai formațiunii Șansa, controlată de Ilan Sor, spun anchetatorii, care fac apel la cei implicați sa facă denunțuri pentru că legea poate fi mai blândă cu ei, menționând că există deja colaboratori. Mai mult, potrivit șefului poliției, în acțiunile de destabilizare ar fi implicați inclusiv militari, colonei în rezerva.

În aceasta anchetă, susțin autoritățile, au fost făcute peste 145 de percheziții, fiind audiați peste 350 de martori. 20 de persoane sunt anchetate, două fiind arestate preventiv. 

În ultimele săptămâni, spune reprezentantul poliției, au fost documentate plăti de 3,5 milioane de lei pentru acțiuni destabilizare din septembrie si octombrie 2023, când a fost campania electorală pentru alegerile locale din țara vecină. 

La 1 martie, cu suportul inclusiv altor instituții, s-a reușit de a identifica nemijlocit apartamentele conspirativ unde se aflau sume de bani în cantități mult mai mari și de fapt unde se repartizau în plicuri pentru curieri care urma ulterior să repartizezi aceste sume de bani în teritoriu. În momentul reținerii în flagrant a persoanei a fost depistată suma de 600 de mii de lei dar suma totală ridicată se ridică la peste 5,5 milioane de lei", spune Viorel Cernăuțeanu.

Miercuri seara, George Simion a protestat, alături de alți reprezentanți si simpatizanți AUR, la Romexpo, unde se desfășura Congresul Popularilor Europeni.

Interzis în Republica Moldova

Interdicția de intrare în Republica Moldova impusă lui George Simion a fost prelungită, recent, cu încă 5 ani. Potrivit premierului moldovean, Dorin Recean, măsura a fost luată după ce autoritățile de la Chișinău au stabilit că președintele AUR ar „face parte din efortul de destabilizare” a statului.

Mai explicit a fost președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, care a spus că liderul AUR "a fost și continuă să fie un instrument al Federației Ruse”.

"Adevărul" a solicitat punctul de vedere al lui George Simion pe această tema, însă, până la momentul publicării știrii, liderul de partid nu a făcut nicio precizare. 

Cine e Ilan Şor

Potrivit autorităților din Republica Moldova, Ilan Şor este cel care ar fi organizat  manifestațiile antiguvernamentale de la Chișinău, despre care liderii politici au atenționat în repetate rânduri că fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza țara.

Toamna trecută, cu câteva zile înainte de alegerile locale generale, șeful SIS de la Chișinău a anunțat că Rusia a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Republica Moldova, punând la cale un scenariu care este executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de Ilan Șor iar banii respectivi ar fi fost prevăzuți inclusiv pentru coruperea alegătorilor. Informațiile au fost negate de Şor.

În luna aprilie 2023, Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în lipsă în cauza penală ,,frauda bancară”, însă se sustrage executării pedepsei în Israel, fiind și cetățean al acestui stat. Ilan Şor a fugit din Republica Moldova în 2019, când PDM, formațiunea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare.

Autoritățile moldovene au raportat mai multe deplasări ale lui Ilan Sor din Israel către Rusia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite