Premierul desemnat Ion Sturza a început consultările cu partidele politice. Acesta crede că va obţine votul democraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, a început consultările cu fracţiunile parlamentare privind programul de guvernare. Acesta s-a întâlnit marţi la ora 12:00 cu reprezentanţii Partidului Liberal Democrat unde au discutat despre principiile de formare a viitorului guvern şi criteriile de selectare a membrilor cabinetului de miniştri şi problemele cu care se confruntă ţara în prezent.

După întâlnire, Ion Sturza a declarat că în discuţia cu PLDM s-a mai discutat despre problemele de securitate şi despre restabilirea relaţiilor cu instituţiile internaţionale dat fiind că deja din ianuarie există pericolul ca să nu poată fi plătite salariile şi pensiile în lipsa unor resurse interne şi a finanţării din exterior.

Premierul desemnat a declarat că din guvernul tehnocrat pe care vrea să-l creeze nu este exclus să facă parte şi figuri politice, condiţia fiind, însă, ca odată cu primirea mandatului, să-şi suspende calitatea de membru al partidului. „Totodată ei trebuie să demonstreze că sunt patrioţi, profesionişti şi să fie dispuşi să semneze o declaraţie de integritate elaborată de societatea civilă. Aceasta ar însemna să declare pe propria răspundere că nu are cazier juridic şi fiscal, că poate să-şi justifice toate proprietăţile pe care le deţine în prezent, că nu se află în conflict de interese şi că nu are relaţii cu serviciile secrete interne sau din alte ţări”, a precizat Sturza.

În context, Ion Sturza a afirmat că, deocamdată, la întâlnirea cu PLDM nu a discutat despre candidaturi concrete pentru funcţiile de miniştri, însă a menţionat că lista acestora nu va fi o supriză, în ea regăsindu-se atât oameni noi, cât şi oameni mai vechi „care şi-au făcut bine treaba”.

Premierul desemnat a declarat de asemenea că, în pofida declaraţiilor lui Marian Lupu potrivit cărora formaţiunea sa nu se va întâlni cu Ion Sturza, speră că PD va accepta o întâlnire cu el şi că va obţine şi voturile democraţilor în favoarea cabinetului său.

Sturza a spus să va continua programul de guvernare al fostului cabinet Streleţ pe care-l consideră unul destul de bun şi pe care totuşi îl va revizui într-o anumită măsură.

La rândul său, liderul interimar al Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, a declarat că partidul său îl va susţine pe premierul desemnat, dat fiind că acesta corespunde profilului stabilit de Consiliul Politic Naţional, în special faptul că nu este membrul niciunui partid politic. Liderul liberal-democraţilor a subliniat faptul că principalul capitol din programul de guvernare asupra căruia va insista formaţiunea sa este reformarea instituţiilor din sistemul justiţiei şi va solicita termene clare de implementare a acestor reforme. El a mai menţionat că şansele de învestire a lui Ion Sturza în funcţia de premier depind de prestaţia pe care acesta o va avea în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii celorlalte fracţiuni parlamentare.

Premierul desemnat a anunţat că mâine va avea întâlniri cu reprezentanţii Partidului Liberal şi cu cei ai grupului Leancă.                

Consultările premierului desemnat ieri de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, au loc pe fundalul unui şir de declaraţii din partea mai multor partidelor din Parlament şi din afara acestuia, conform căruia Ion Sturza este un premier sortit din start eşecului. Imediat după prezentarea acestuia de către Timofti în faţa jurnaliştilor, a apărut şi reacţia din partea reprezentanţilor partidelor politice. Astfel, în timp ce o parte dintre formaţiuni şi-au exprimat disponibilitatea de a discuta cu noul premier, altele i-au întors din start spatele şi au venit cu un şir de acuzaţii la adresa sa.

Astfel, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Ion Sturza ar fi fost candidatul pregătit din timp de PLDM şi strecurat în secret preşedintelui Timofti. Lupu a anunţat astfel că nu va accepta nici o întâlnire cu premierul desemnat şi că fracţiunea sa nu va vota pentru învestirea cabinetului acestuia. Liderul democraţilor a aruncat în acelaşi timp vina pe şeful statului pentru „criza politică ce urmează”.

O reacţie similară de refuz însoţită de acuzaţii a venit şi din partea liderului Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon. Acesta a declarat de asemenea că fracţiunea PSRM nu va vota în favoarea lui Sturza şi l-a acuzat pe acesta că în perioada când a fost prima dată premier Guvernul său a favorizat corupţia şi a avut mari restanţe la plata salariilor.

Cei 14 deputaţi care au părăsit luni Partidul Comuniştilor au anuţat că nici ei nu vor accepta să discute cu premierul desemnat.

Disponibilitate în acest sens şi-au manifestat doar grupul deputaţilor neafiliaţi ai lui Iurie Leancă. Iar liberalii insistă mai întâi asupra formării unei majorităţi parlamentare puternice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite