Petru Bogatu: Igor Dodon are un comportament iraţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon are un comportament iraţional şi imprevizibil. Declaraţia a fost făcută de către analistul Petru Bogatu în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, referindu-se la disputa dintre Preşedinţie şi guvernare în ceea ce ţine de numirea ministrului Apărării, transmite IPN.

Editorialistul susţine că cel mai probabil aşa crede şeful statului că se prezintă mai bine în faţa publicului. 

„Bănuiesc că singurul său obiectiv este să tulbure apele în Republica Moldova şi pe această cale să adune nişte puncte politice aşteptând viitoarele alegeri parlamentare”, a spus Petru Bogatu.

Potrivit lui, preşedintele ţării este o funcţie de mediator, mai mult simbolică. Totodată, la situaţia actuală privind numirea ministrului apărării s-a ajuns inclusiv din cauza faptului că există anumite discrepanţe între Constituţia Republicii Moldova şi anumite mecanisme legislative care trebuie adaptate la rigorile timpului.

Jurnalistul Valentin Buda consideră că gesturile lui Igor Dodon nu fac altceva decât să arunce într-o lumină foarte proastă Republica Moldova şi îi determină pe demnitarii moldoveni atunci când merg în state civilizate să-şi ceară scuze. 

„Nu putem spune altceva decât că trebuie găsită modalitatea prin care dacă nu poate fi stopat, atunci, interpretându-se strict legal ceea ce face Igor Dodon, poate chiar să se ajungă la acea procedură de impeachment pe care sunt sigur că tot mai mulţi cetăţeni o aşteaptă în acest moment”, spune jurnalistul.

Igor Dodon a respins de două ori candidatura guvernării la funcţia de ministru al apărării, Eugen Sturza. În acest context, Guvernul a sesizat Curtea Constituţională pentru interpretarea art. 98, alin. (6) din Constituţia Republicii Moldova, în vederea clarificării acţiunilor care pot fi întreprinse de către premier şi a deciziilor care pot fi adoptate de către Parlament în cazul în care preşedintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru. 

Recent, Curtea Constituţională a decis că împuternicirile şefului statului în domeniul securităţii naţionale nu sunt exclusive, Guvernului revenindu-i ţi în acest domeniu obligaţiuni majore. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite