Mituri despre moldovence: femei uşoare, nepricepute şi subapreciate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre moldovence, combătute de Adevărul FOTO okazii.ro
Mituri despre moldovence, combătute de Adevărul FOTO okazii.ro

Despre moldovence există mai multe prejudecăţi, transformate în adevărate mituri. Unele dintre ele sunt de-a dreptul exagerate, altele - banale. Încercăm să combatem câteva dintre mituri despre moldovence.

Mituri despre moldovence: femei uşoare

La începutul anului trecut, femeile din Republica Moldova au fost surprinse când realizatorul TV Radu Banciu a făcut acuzaţii dure la adresa acestora. În cadrul emisiunii pe care o realizeaza, Banciu a afirmat că Republica Moldova este "lider european" în ceea ce priveşte consumul de alcool, prostituţie şi analfabetism. Acesta a citat un raport publicat de un ONG din Franta, potrivit căruia 7 din 10 femei din Republica Moldova s-au prostituat cel puţin o dată până la vârsta de 25 de ani. „Daţi-mi voie să cred că acest procent depăşeşte 100% până la 30 de ani", a adaugat el. Aceştia şi-a menţinut acuzaţiile în adresa moldovencelor şi într-o altă emisiune.

Mituri despre moldovence: gătesc bine

Moldovencele adoră când bucatele gătite de ele sunt lăudate. Un gest măgulitor pentru ele ar fi să le întrebi reţeta bucatelor de pe masă. Femeia îţi va povesti pe paşi cum a reuşit să gătească piftia de cocoş: de la excursia la piaţă până la turnarea zemii în farfurii. În ospeţie, mesele sunt doldora de bucate, dar acest lucru nu înseamnă că mâncarea este neapărat bună. Mâncarea moldovenească este gătită cu multe grăsimi, iar nivelul depinde şi de îndemânarea culinară a fiecărei gospodine în parte.

Mituri despre moldovence: sunt subapreciate şi prost educate

Conform portretului statistic al femeilor din Republica Moldova, elaborat de către Biroul Naţional de Statistică, femeile deţin ponderi mai mari în activităţi economice precum hoteluri şi restaurante (73,7%), învăţământ (81,5%), ocrotirea sănătăţii (81,3%), comerţ (56,6%). Deşi, potrivit aceluiaşi document, bărbaţii deţin ponderi superioare în rândul conducătorilor de toate nivelurile, în prezent, femeile conduc Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. Totodată, diplomaţia Republicii Moldova este condusă de o femeie. Recent, populaţia dintr-o regiune întreagă, UTA Găgăuzia, şi-a ales, cu o majoritate zdrobitoare, o femeie la conducere.

Faptul că moldovencele ar fi subapreciate şi prost educate este un mit care reiese şi din statistica privind ocuparea funcţiilor având un înalt nivel de calificare, domeniu care este ocupat predominant de femei. Astfel, repartizarea populaţiei ocupate după funcţii deţinute/profesii exercitate denotă o preponderenţă a femeilor în rândul specialiştilor cu nivel superior (65% femei şi 35% bărbaţi) şi mediu de calificare (67% femei şi 33% bărbaţi). Şi mai mari sunt ponderile femeilor în rândul funcţionarilor administrativi (77,3%) şi printre lucrătorii în servicii, gospodăria de locuinţe şi deservire comunală, comerţ şi asimilaţi (71,8%). De asemenea, femeile, într-o măsură mai mare ca bărbaţii, preferă activităţi salariate şi locuri de muncă formale, lucru care nu poate fi imputat.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite