GALERIE FOTO Muzee, sushi, mămăligă şi prostituate. Vezi cum se poate descurca un turist pierdut pe străzile din Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să fii străin în Republica Moldova poate fi un veritabil test de nervi și răbdare dacă nu ești vorbitor de limbă română sau rusă. Statuia lui Ștefan cel Mare, prostituate și un restaurant cu specific nipon sunt câteva dintre recomandările pe care locuitorii Capitalei le pot oferi unui musafir venit din Occident.

Pentru o zi am fost Andy, un turist britanic rătăcit la Autogara Sud din Chişinău, care caută îndrumări pentru a ajunge înapoi în centrul oraşului şi, de acolo, să viziteze câteva obiective turistice urbane recomandate de localnici. Primul om pe care îl abordez în engleză este un poliţist. Văzând că nu-i înţeleg rusa înflorită cu cuvinte româneşti, a luat-o pur şi simplu la goană. Un altul, însă, a fost ceva mai comunicativ: „Policeman, da, dar eu nu speak english", mi-a transmis bărbatul cu epoleţi şi privirea pierdută, agăţându-se disperat de trecătorii care ar fi putut exprima ceva mai multe cuvinte în limba lui Shakespeare.

În cele din urmă, un cuplu de tineri mi-a sărit în ajutor. Mi-au recomandat, în engleză, să vizitez Grădina publică „Ştefan cel Mare" şi să trec şi pe la Muzeul Naţional de Istorie.

„Ăto ne Evropa, ăto Rossia"

La Gară, în schimb, spaţiul pentru biletele CFM internaţionale e disponibil doar în română şi rusă. Cu personalul de la ghişeu te mai înţelegi în franceză, engleză sau germană. Cu toate astea poţi întâlni funcţionare care să-ţi spună: „Ăto ne Evropa, ăto Rossia".

Ajuns în centru, am oprit în faţa Primăriei. Acolo am găsit un panou electronic, pe care poţi accesa principalele obiective istorice şi culturale din Chişinău. Meniul turistic cu touchscreen mai este disponibil în limbile engleză, franceză, germană, ceea ce ar putea fi un punct de plecare pentru orice turist dornic de suveniruri chişinăuiene.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Următorii „ghizi" pe care îndrăznesc să îi abordez sunt iarăşi poliţiştii, trei la număr, de la intrarea în Primărie. Văzând că nu înţeleg o iotă din limba de stat, am devenit subiect de băşcălie. „Unde să-l trimitem p-ăsta?", întreabă unul dintre ei. „Zi-i să se ducă la un restaurant să mănânce şi apoi îl trimitem la fete. Zi-i şi de un club, că la engleji le place", a sunat răspunsul altui funcţionar cu epoleţi.

Cu asemenea recomandări, am schimbat accentul fictiv de Tamisa pe unul mai dunărean. De astă dată recomandările chişinăuienilor au sunat altfel.

De la sushi, la statuia lui Cotovschi

„Mergeţi la «Doi Haiduci». Acolo e cea mai bună mămăligă din Chişinău. Aţi fost la Grădina Botanică? E chiar lângă porţile oraşului. Nu ştiu sigur care rutiere ajung acolo, dar cu un taxi ajungeţi mai repede", a spus Ilona Neider, o studentă de 18 ani. O femeie, trecută bine de prima tinereţe, ne-a recomandată să vizităm monumentul lui Cotovschi. Nu ştie cine este acest Cotovschi, dar a insistat să-i vedem statuia.

Turismul din Chișinău este ca și inexistent

În primul semestru al anului, au ajuns în Republica Moldova aproximativ 3.000 de turiști străini. „Dintre turiștii care vizitează ţara noastră, predomină românii și ucrainenii. Apoi sunt rușii, turcii și italienii", spune Sebastian Botnari, președintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în 2010 au vizitat ţara noastră circa 9.000 de străini, aproape 1.700 au fost turişti români, urmaţi de ruşi - 1.327 şi ucraineni - 710.

Potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, obiectivul turistic cel mai vizitat de străini este Complexul Orheiul Vechi, mănăstirile Hâncu și Căpriana și vinăriile Mileștii Mici, Cricova, Chateau Vartely și Purcari.

„La nivel de Chișinău problema cea mai mare e lipsa traseelor specializate și a autocarelor care ar putea rula pe aceste drumuri.În cadrul Primăriei Chișinău nu există o direcţie specializată în turism", mai spune Sebastian Botnari.

Toate excursiile se încheie în beciuri

Ce pot vizita totuşi turiştii care ajung în Chişinău? Fără ghid, ar putea merge la pas prin centrul urbei. Merită o tură pe la Muzeul Naţional de Etnografie, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, la Muzeul oraşului sau cel de Arte, prin Grădina publică Ştefan cel Mare, cel mai vechi parc din Capitală.

De asemenea, merită atenţia Parcul dendrologic, Catedrala „Naşterea Domnului" şi, dacă prind o zi bună, Biserica Mazarache, cel mai vechi edificiu din Chişinău, care mai tot timpul are lăcate la porţi.

Pentru o excursie organizată, însă, oferta e mai atractivă, dar şi costă câteva zeci de euro. Pentru un tur complet de Chişinău, care durează vreo două ore şi jumătate, plăteşti între 13 şi 80 de euro, în funcţie de cât de mare e grupul.

„Printre obiectivele din circuit sunt Teatrul «Mihai Eminescu», Sala cu Orgă, Teatrul de Operă şi Balet, Preşedinţia, Muzeul de Arte Plastice, Parlamentul, Piaţa ONU şi, pentru vizitatorii din spaţiul CSI, Casa-muzeu «Alexandr Puşkin»", ne spune Afanasie Eşanu, directorul unei agenţii de turism.

Pentru ca turul să fie complet, o astfel de excursie este, de obicei, încheiată la Mileştii Mici sau Cricova, de unde doritorii pot primi suvenire specifice, la sticlă. De fapt, toţi oficialii care vizitează Moldova îşi încheie sejururile în hrubele de la marginea oraşului.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite