Bugetul Republicii Moldova pierde anual miliarde de lei din cauza salariilor achitate „în plic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Republica Moldova (CNSM) anunţă că Bugetul Public Naţional pierde anual 5,6 miliarde de lei din cauza că nu se achită impozite pentru salariile oferite „în plic”.

Potrivit unui comunicat, reprezentanţii CNSM, ai Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO),  Inspectoratului de Stat al Muncii, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi Ministerului afacerilor interne al Republicii Moldova au discutat despre fenomenul economiei tenebre. Astfel, experţii instituţiilor de cercetare susţin că suma estimată a salariilor achitate informal este 15,5 miliarde de lei. 

Potrivit preşedintelui CNSM, Oleg Budza, pentru a nu mai avea „munăc la negru” şi salarii achitate „în plic ”este necesar ca să fie înăsprite sancţiunile. „Cele stabilite în prezent nu-i sperie pe agenţii economici, amenzile trebuie să fie foarte dure, iar în paralel trebuie de găsit soluţii privind flexibilitatea impozitării agenţilor economici, care trebuie să fie motivaţi şi interesaţi să activeze legal”, a menţionat liderul sindical.

În opinia lui Ovidiu Jurcă, specialist principal din cadrul Oficiului de Ţară al Biroului Internaţional al Muncii pentru ţările din Europa Centrală şi de Est din Budapesta, Guvernele sunt datoare faţă de proprii cetăţeni să instituie un cadru fiscal de impozite şi taxe prietenos, sustenabil şi predictibil. „În felul acesta angajatorii nu vor avea nici un pretext să se eschiveze de la plata impozitelor, iar lucrătorii vor fi întăriţi în decizia lor de a nu mai ceda la presiunile venite din zona informală. Munca informală este o formă de evaziune fiscală, care, în codurile penale ale majorităţii ţărilor din Europa şi din America de Nord, reprezintă a doua infracţiune ca gravitate după omucidere”, a declarat expertul. 

La rândul său, şeful Inspectoratului de Stat la Muncii, Dumitru Stăvilă, a precizat că, în urma controalelor efectuate la întreprinderi în prima jumătate a acestui an, au fost depistate circa  800 de cazuri când muncitorii activau fără contracte de muncă, suma de amenzi  stabilită depăşind  800 mii lei. 

Potrivit Biroului Naţional de statistică, economia informală în Republica Moldova a înregistrat cel mai mare nivel în anul 2011, constituind 25,5%, iar cel mai redus nivel, în 2007 – 21,3%.

În anul 2014, 32,5%, din totalul persoanelor ocupate în economie au avut un loc de muncă informal, iar fiecare al zecelea salariat a declarat că primeşte, fie o parte sau chiar în întregime, salariul ”în plic”. Acest fenomen prevalează cel mai mult în sectorul real şi anume în agricultură (48,3%), comerţ (15,2%), construcţii (13,5%) şi transport (6%).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite