VIDEO Premierul dezertor al Siriei: regimul se prăbuşeşte „moral, financiar şi militar”. 70% din teritoriu a căzut în mâinile rebelilor
0
Fostul premier Riad Hijab, care s-a dezis de guvernarea preşedintelui Bashar al-Assad şi a fugit în Iordania, a declarat că regimul sirian se prăbuşeşte „moral, financiar şi militar”.
La aproximativ o săptămână de la momentul dezertării, fostul şef al Executivului din Siria a declarat că forţele regimului abia mai controlează doar 30% din teritoriul ţării, prăbuşirea liderului Bashar al-Assad, considerat un dictator atroce, fiind iminentă.
Riad Hijab a cerut opoziţiei aflate în afara graniţelor Siriei să se unească şi să susţină rebelii care luptă pentru înlăturarea de la putere a lui Al-Assad şi a familiei sale alawite care conduce ţara de mai bine de patru decenii. „Implor Armata să urmeze exemplu Egiptului şi al Tunisiei - să ia partea poporului”, a declarat fostul premier sirian, potrivit BBC News.
Acestea sunt primele declaraţii publice ale lui Riad Hijab, la o săptămână după ce s-a refugiat în Iordania împreună cu familia sa. Fostul premier este oficialul cu cel mai înalt rang care a dezertat în cele 17 luni de război civil care macină Siria.
Hijad a ales capitala iordaniană Ammann ca loc de refugiu, însă şi China s-a arătat deschisă la găzduirea dezertorilor sirieni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing, oficialii chinezi au luat deja în considerare lansarea unei invitaţii oficiale tuturor celor care vor să părăsească Siria, în semn de protest faţă de regimul lui Al-Assad sau de teamă pentru vieţile lor, informează BBC News. Informaţia este, însă, văzută cu reticenţă, în condiţiile în care Beijingul s-a opus de două ori rezoluţiei ONU pentru stabilizarea conflictului din Siria, poziţie comună cu cea a Rusiei. Mai mult de atât, un înalt oficial sirian, apropiat al preşedintelui Bashar al-Assad se află, marţi, în China pentru a discuta despre conflict.
Însă nu doar cele două mari ţări ale continentului asiatic şi-au manifestat deschis susţinerea faţă de regimul sirian.
Luni, în cadrul summitului Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI) de la Mecca, reprezentanţii ţărilor arabe au discutat despre suspendarea Siriei din cadrul structurii. Din cele 57 de state care formează OCI, doar Algeria şi Iranul s-au opus suspendării Siriei, cele două ţării fiind considerate vechi aliate ale regimului de la Damasc. Ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Ali Akbar Salehi a declarat: „Ar trebui să căutam alte mijloace şi mecanisme pentru a soluţiona conflictul”.
ONU intervine iar, dar fără prea multe şanse de izbândă
Secretarul general adjunct al Naţiunilor Unite pentru probleme umanitare, Valerie Amos, a ajuns marţi la Damasc, fiind escortată de un convoi armat din Liban. Ea se va întâlni cu reprezentanţii unei filiale a Crucii Roşii din Siria care distribuie alimente celor nevoiaşi.
Vizita oficială a lui Amos include şi o întrevedere cu noul premier Wail al-Halqi, cu ministrul de Externe Walid Muallem şi cu adjunctul său, Faisal Miqdad.
Al-Assad, de negăsit
Niciuna dintre părţi nu a transmis vreo informaţie cu privire la o eventuală întâlnire între reprezentantul ONU şi liderul sirian Bashar al-Assad, despre care se zvoneşte că ar fi părăsit Damascul, după mai multe atacuri în care au căzut victime apropiaţi de-ai săi. Printre aceştia se numără şi Maher Al-Assad, fratele preşedintelui Siriei, care se zbate între viaţă şi moarte după ce şi-a pierdut ambele picioare în atentatul comis la Damasc pe 18 iulie. Conform adjunctului ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov, starea fratelui lui Bashar Al-Assad este „foarte gravă", informează „Haaretz”.
Posibilă ascunzătoare: Alawistan
Specialiştii în politică internaţională şi surse ale opoziţiei susţin că Bashar al-Assad s-ar fi retras în zona de coastă a Siriei, în apropiere de Marea Mediterană, unde şi-a creat un „culcuş sigur” pentru sine şi pentru restransa comunitate alawită care i-a rămas fidelă.
Tot mai multe voci susţin la nivel internaţional că Al-Assad îşi clădeşte un stat în stat, supranumit Alawistan, pentru a nu cădea în mâinile rebelilor si să sufere aceeaşi soartă ca omologul său libian, Muammar Gaddafi, care a murit sodomizat. Una dintre aceste voci este chiar cea a regelul Abdullah al II-lea al Iordaniei, care a avertizat cu privire la posibilitate creării unui stat în stat în cadrul unui interviu difuzat recent de CBS News.
RĂZBOIUL CIVIL, ÎN CIFRE
- 2 milioane de persoane afectate
- 1 milion de oameni şi-au părăsit localităţile natale din cauza confruntărilor violente
- peste 140.000 de oameni au fugit din Siria şi s-au refugiat în Liban, Iordania, Turcia şi Irak
- 21.000 de morţi, potrivit bilanţului înaintat de organizaţiile umanitare susţinătoare ale rebeliunii
- 5.000 de morţi, potrivit bilanţului înaintat de Guvernul sirian