VIDEO Pentru cine fac bani piraţii somalezi ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pirati somalezi

Un raport prezentat recent de Banca Mondială, ONU şi Interpol, demonstrează că în ultimii 10 ani, piraţii somalezi au devenit o corporaţie internaţională influentă.


Potrivit datelor experţilor internaţionali, piraţii somalezi şi colegii lor din zona Cornului Africii, au obţinut în ultimii 7 ani aproximativ 400 de milioane de dolari pe seama finanţării sclaviei, traficului de arme, droguri şi legalizarea acestor bani prin intermediul afacerilor în sfera investiţiilor.

Dar cea mai mare parte a răscumpărării navelor, mărfurilor şi ostaticilor în timpul operaţiunilor piratereşti nu o primesc piraţii somalezi, ci intermediarii din alte ţări. Apoi ei le plătesc executanţilor. Sunt analişti care susţin că banii primiţi din răscumpărări au o altă destinaţie şi alţi destinatari, iar activitatea piraţilor este plătită din alte surse. Cu alte cuvinte, aici poate fi suspectată una din schemele finanţării terorismului internaţional.

Banii ajung la Al-Qaida

Cel puţin, o parte din liderii piraţilor au legături strânse cu celulele locale ale Al-Qaida şi alte organizaţii jihadiste. Expertul în problema Peninsulei Cornului Africii şi continentului african, Mohammed Said, citat de Vocea Rusiei, consideră că 70% din toţi banii rămân la Londra. Restul de 30% sunt trimişi în Dubai, iar de acolo în Somalia, unde ajung doar 10% din suma iniţială. Asta arată că piraţii sau sindicatul pentru care lucrează ei, nu primesc profituri enorme. Banii rămân în Occident în sfera bancară, a securităţii şi asigurării, este de părere Mohammed Said.

O asemenea stare de lucruri permite să se presupună că Golful Aden este o verigă importantă a unui joc geopolitic mare, iar pirateria o operaţie originală de acoperire, prin care se fac tranzacţiile ilegale.

Piraţii primesc informaţii preţioase de la Londra

Nu mai e de mult un secret că piraţii somalezi primeau detalii despre navele ce tranzitează Golful Aden de la informatori aflaţi la Londra. Potrivit unui raport din 2009 al servicilor de informaţii dintr-o ţară europeană, piraţii folosesc telefoane prin satelit pentru a primi detalii legate de rutele, încărcătura şi naţionalitatea navelor ce ajung în zona.

Chiar dacă numărul deturnărilor în regiune a scăzut semnificativ anul acesta faţă de 2012, pirateria costă economia globală 18 miliarde dolari în fiecare an, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.

Costurile se majorează, deoarece transportatorii maritimi sunt obligaţi să schimbe rutele comerciale, facturile la carburanţi cresc, precum şi asigurarile premium, respectiv salariile garzilor de corp înarmate, angajate să păzească navele.

Potrivit Băncii Mondiale, începând cu ianuarie 2005, piraţii somalezi au întreprins 1.068 de atacuri. Din acestea, 218 au avut succes şi a fost plătită o recompensă medie anuală de 53 milioane dolari. În urma atacurilor, au murit între peste 80 de persoane.

Ţinuţi la distanţă cu hiturile cântăreţei Britney Spears

Mai nou, comandanţii de pe navele care traversează Golful Aden au găsit o metodă de a-i ţine la distanţă pe piraţi: hiturile cântăreţei Britney Spears. Piraţii ocolesc navele în care răsună muzică pop.

Ofiţerul Rachel Owens, de pe un petrolier,declara recent că cele mai eficiente sunt melodiile Baby One More Time şi Oops! I Did It Again.

„Aceşti piraţi nu suportă manifestările culturii occidentale, iar melodiile lui Britney sunt ideale. Organele de securitate, care escortează petrolierul nostru, au ales cântecele ei, deoarece piraţii nu le suportă deloc, a spus Owens. Căpitanii de pe nave, speriaţi de atacurile piraţilor, au adoptat experienţa poliţiştilor americani, care au recurs primii la muzica zgomotoasă.

citeşte şi:

Doi temuţi piraţi somalezi, arestaţi ca-n filme în Belgia

Doi dintre cei mai influenţi piraţi somalezi, care credeau că se duc în Belgia pentru a participa la realizarea unui film despre piraterie, au fost arestaţi la coborârea lor din avion la Bruxelles, în finalul unei operaţiuni fără precedent a justiţiei belgiene.

Fregata românească “Regele Ferdinand” se luptă cu piraţii somalezi în Golful Aden

Fregata “Regele Ferdinand” va pleca miercuri din portul Constanţa pentru a participa la operaţia de luptă “Atalanta” împotriva pirateriei navale în Golful Aden, pe coasta Somaliei, sub comandă UE.

Primul atac al forţelor Uniunii Europene asupra piraţilor somalezi

Forţele navale ale Uniunii Europene au atacat pentru prima dată baze ale piraţilor somalezi, transmite BBC. Mai multe ambarcaţiuni au fost distruse.

Un român s-ar afla la bordul petrolierului grecesc capturat de piraţi în Marea Arabiei

La bordul petrolierului grecesc capturat joi de piraţii somalezi în Marea Arabiei se aflau un român, 11 indieni şi 14 filipinezi, a declarat pentru agenţia PTI un oficial din cadrul Ministerului indian al Marinei Comerciale, relatează publicaţia „Indian Express”, preluată de Mediafax.

Pirateria somaleză crează locuri de muncă în industria securităţii

Suma totală a răscumpărărilor încasate de piraţii somalezi anul trecut a fost de 169 milioane de dolari (120 milioane de euro). Şi nu numai ei fac bani – avocaţii şi agenţii companiilor de asigurare au la rândul lor de câştigat. Însă cea mai productivă industrie creată de piraterie este cea a securităţii maritime.

Un cuib de piraţi somalezi, nimicit de trupele SEAL

Unitatea a şasea a trupelor SEAL (trupele de elită ale Marinei SUA) a eliberat din mâinile piraţilor doi ostatici occidentali - o americancă de 32 de ani (Jessica Buchanan) şi un danez (Poul Hagen Thisted - 60 de ani). Este vorba de aceeaşi unitate care în luna mai l-a ucis pe liderul Al-Qaida, Osama bin Laden.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite