Un nou cult al personalităţii: egiptenii vor ca „prinţul Sisi”, şeful armatei, să devină următorul preşedinte al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinători ai generalului El-Sisi FOTO AFP
Susţinători ai generalului El-Sisi FOTO AFP

A fost nevoie de o singură declaraţie a generalului Abdel Fattah el-Sisi, pentru ca mii de egipteni să iasă în stradă vineri să-şi arate sprijinul faţă de armată. Deşi nu are nici măcar un an de când conduce forţele armate, „prinţul Sisi” este noul salvator al naţiunii, adulat de egipteni şi ridicat în slăvi de aceştia la orice colţ de stradă.

Imaginea generalului, cu ai lui ochelari de soare închişi la culoare şi a sa uniformă „scaldată” în medalii, a împânzit Egiptul, o ţară puternic încercată de conflictele interne care au dus la înlăturarea primului preşedinte ales în mod democratic, Mohamed Morsi. De la bannere la postere, de la ziare la televiziuni, chipul îndrăgitului conducător al armatei tronează. Numit „leul naţiunii”, egiptenii îi închină melodii în care îi jură credinţă - „Te susţinem!”, notează Associated Press.

Presa de stat şi canalele media pro-militare au făcut tot ce le-a stat în putere ca „prinţul Sisi” să câştige iubirea poporului egiptean. Sisi a ajuns să fie asemănat cu primul preşedinte al Egiptului modern, îndrăgitul conducător Gamal Abdel-Nasser. Nasser s-a ridicat tot din rândul militarilor şi, în 1952, a pus la cale o lovitură de stat prin care a înlăturat monarhia. După ce a devenit preşedinte, a adoptat multe măsuri benefice statului egiptean, ceea ce a făcut ca la moartea lui, în 1970, milioane de oameni să-i plângă dispariţia.

„Prinţul Sisi” a devenit mai îndrăgit după lovitura de stat militară de acum o lună, când preşedintele a fost înlăturat, după câteva zile în care milioane de oameni i-au cerut lui Morsi să demisioneze. De altfel, Sisi a ajuns atât de popular, încât egiptenii cred că va renunţa la uniformă ca să candideze la alegerile prezidenţiale anunţate pentru 2014. „În concluzie, el-Sisi va fi preşedinte, pentru că nu are altă opţiune. Oameni au început deja să-l trateze ca atare şi, de fapt, el e conducătorul”, notează Mohamed Fathi, un editorialist pentru cotidianul „Al-Watan”.

În timp ce legitimitatea altor lideri egipteni este pusă la îndoială în mod frecvent, Sisi rămâne de neclintit în faţa electoratului egiptean. De ce? Pentru că între poporul egiptean şi armată există o legătură extrem puternică. Mai întâi, militarii dau ajutoare poporului, iar apoi, aproape orice familie din Egipt a avut un membru trimis la oaste, ceea ce se traduce într-o mare încredere în instituţia armatei.

Totuşi, un cult al personalităţii, precum cel care se prefigurează în Egipt, poate deschide drumul unui regim autoritar, mai ales după recenta lovitură militară.

Iar grija apariţiei unui cult al personalităţii deja există. Vineri, în mulţimea de egipteni care fluturau pancarte cu imaginea lui Sisi şi a lui Nasser suprapuse, o femeie, care vindea postere cu chipul generalului, striga: „Cumpăraţi fotografia lui el-Zaeem”. El-Zaeem, care în arabă înseamnă lider, era un cuvânt până acum asociat doar lui Nasser, scrie AP.

Probabil că şi-a atras devoţia şi iubirea egiptenilor, fiindcă este un militar atipic, extrem de carismatic. Spre deosebire de restul generalilor, „prinţul Sisi” a arătat că are şi o latură emotivă. De exemplu, duminică, în cadrul unei ceremonii de absolvire la academia de poliţie, şi-a ascuns cu greu lacrimile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite